IZVEŠTAJI SA KONCERATA

The Prototypes u Novom Sadu – Dobrodošli u zlatni grad

surenje-2016-the-prototypes-1-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Pa, ovako, pre ravno dva meseca, naša ekipa obrela se u Beču, kako bi ispratila koncert sastava Twenty One Pilots. Neposredno pred polazak, videli smo da se u istom gradu, u hali nedaleko od naše ciljne, održava dvodnevni festival, a kao hedlajneri najavljeni su holandska Noisia i britanski The Prototypes. Kako nam je budžet dozvoljavao samo jedan dan festivala, odličili smo se za Holanđane, veče pre američkih alternativaca, dok su nam The Prototypes  ostali za neki drugi put. Samo nekoliko dana kasnije, potvrđen je njihov dolazak u Novi Sad.

surenje-2016-the-prototypes-1-photo-tamara-samardzic

The Prototypes uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Zašto ovo pominjem? Zato što je taj festival u potpunosti poremetio moj koordinatni sistem kada su drum and bass producenti u pitanju, i tek tada sam shvatio veličinu britanskog dua i njohov značaj na današnjoj sceni. Nakon prošlogodišnjeg albuma “City of Gold”, The Prototypes su preskočili nekoliko lestvica, pa tako, ne samo da je ulaznica za drugi dan festivala bila nešto skuplja, nego se činilo da je mnogo veći hajp upravo oko njihovog nastupa. Iako moje lične preferencija nakon odgledana oba sastava daju prednost Holanđanima, nakon nastupa u Quarteru, jasno mi je zašto je to bilo tako.

Duo je na ovom nastupu predstavljao Chris Garvey, i vrlo lako pokazao zašto se kotiraju toliko visoko. U svojih sat i po nastupa, Garvey je imao više nego dovoljno vremena da u svakom momentu odabere pravu numeru kako bi zadržavao sjajnu atmosferu u punom Quarteru. Tokom karijere, The Prototypes su snimili dovoljan broj hitova, da mu tako nešto ne pada previše teško. Ipak, ono što je dodatni kvalitet, jeste sjajna selekcija ostalih predstavnika žanra.

surenje-2016-the-prototypes-2-photo-tamara-samardzic

The Prototypes uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Za razliku od većine dosadašnjih izvođača koji su dolazili u Drop Sensei organizaciji, a koji su se mahom oslanjali na neurofunk, ili mračniji underground zvuk,  The Prototypes pripadaju mnogo melodičnijoj, i da, reći ću – komercijalnijoj struji drum and bass zvuka. Komercijalnijoj bez negativnih konotacija, a kako nisam jedan od onih koji to smatraju ružnom reči, priznaću, i meni mnogo bližoj.

Publika je još jednom pokazala da je dostojna zadatka, i da zna da prepozna kvalitetan zvuk. Što svojom brojnošću od oko 600 ljudi, što fenomenalnim reakcijama na izvođače. Ples naravno nije prestajao, a nije propušteno ni horsko pevanje, ali ni šutke. Naravno, “pokolj” na “Pop it Off” mora da se piše među hajlajtovima događaja. Garvey je bio više nego zadovoljan odzivom, a u nekoliko navrata je MC Bo_JAH zamalo ostao bez posla, budući da mu je dotični preuzimao osnovno sredstvo za rad. Mikrofon, naravno.

surenje-2016-the-prototypes-3-photo-tamara-samardzic

The Prototypes uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Kada smo kod njega, MC Bo_JAH je ponovo bio u svom elementu, i na višem nivou od prethodnog nastupa gde možda i nije imao najbolji dan. Ovog puta bio je nezaustavljiv na bini, u sjajnoj komunikaciji sa publikom, a moglo bi se reći da je uradio i ozbiljan cardio.

Što se tiče ostatka večeri, za razliku od svojevrsne all-star postavke iz marta, organizatori su se odlučili da predstave lokalne talente, što se pokazalo kao pravi potez. Pored domaćina, Drop Sensei DJs koji su pokazali da kao džokeji mogu da budu sjajan uvod u nastup bilo kog svetskog imena, zadatku odgovorili i novosadski Creeping Ruins, kao i somborski United Noise. Ipak, zbog konfiguracije bine i samog prostora, ovog puta nešto manju šansu da se prikaže imao je VJ Witness, ali ko je obratio pažnju, nije ostao razočaran vizuelizacijama.

surenje-2016-bozne-photo-tamara-samardzic

Bozne uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Drop Sensei su ovim događajem završili sjajnu sezonu u Novom Sadu, a od novembra, vojvođansku prestonicu posetili su JadeMindscapeL33MC CoppaProlixHybrid MindsZombie Cats, AudioKodinMC KryptomedicPythius i sada The Prototypes. Spisak za svakog d’n’b sladokusca. Ipak, do kraja proleća stiže još jedno iznenađenje i to u Somboru. Datum je 11. jun, a na mesto zločina stiže talentovani češki producent QO. Preporuka? Eatbrain.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.