IZVEŠTAJI SA KONCERATA

The Menzingers – Smiješak na licu, tapkanje nogicom i ples u Grazu

the_menzinegers-live-grac-2014-featured
Written by Hardwired Crew

Graz je oduvijek bio kao Meka za pankere, pogotovo ako slušaš razne cali/hc/folk žanrove. Barem si se jednom uputio ili bi bar trebao tamo otići na koncert. Osim koncertne zabave grad nudi i veliki izbor klope. No krenimo na ono pošto smo došli.

Kako najbolje skratiti malo tjedan da dođe što prije vikend – odlaskom na koncert , van svog grada, pa čak i van države zato što je blizu i nisi pobornik one „i’m getting too old for this s***“. Niti kišno jutro niti abnormalna gužva u Zagrebu u popodnevnim satima nas nisu zaustavili da se nakon kraja radnog vremena uputimo na koncert The MenzingersThe Holly Mess i The Smith Street Band-a. Po proračunima smo taman trebali stići na početak prvog benda The Holly Mess u 20h, no jedno krivo skretanje i taman smo lutali pola sata gradom tražeći pravo skretanje za klub za koji smo znali gdje je ali nikako pogoditi pravo skretanje, čak ni uz pomoć ljubaznih Austrijanaca i nezaobilaznih Bošnjaka u Grazu.

the-smith-street-band-live-grac-2014-photo-petra-jagodic

The Smith Street Band uživo u Gracu 2014. godine, photo Petra Jagodić

Pola sata kasnije od predviđenog stižemo pred klub, koji na naše očekivanje nije bio odveć popunjen. Jesenski ugođaj je već zavladao gradom, nema tu više klupica za sjedenje vani , ni štanda s pecivima i kobasicama. Ah te uspomene na ljetne koncerte u ovom klubu smještenom u samom centru grada odmah iza željezničkog kolodvora. Bogato opremljen sa zavidnim ozvučenjem, ligh showom i šankom. I shvaćamo da smo propustili cijeli The Holly Mess set.

No drugi na red stižu simpatični Australci The Smith Street Band iz Melbournea. Opisuje ih se kao folk-punk band no prije bi se reklo tipičan cali punk bend sporijeg tempa koji pjeva o prijateljstvu i životnim avanturama. Ispričali su anegdotu kako dolaze iz daleka te kako su donirali Austriji 200 eura zbog ne vezanja u kombiju i nedostatku naljepnica na inome. Dvorana kluba je i dalje bila slabo popunjena no jedan simpatičan mladi par se odvažio u prvom redu na ples primjenjujući Against Me! filozofiju „We would dance like no one was watching, with one fist in the air“. Svirku je fotografirao „rock deda“ , old school traper od glave do pete rocker sa sijedom proćelavom kosom i gospon je vidno uživao u poslu koji radi. Ko što bi Dexter iz Offspring-a rekao – „old folkes need rock’n’roll too“.

the_menzinegers-live-grac-2014-photo-petra-jagodic

The Menzinegers uživo u Gracu 2014. godine, photo Petra Jagodić

I napokon zvijezde večeri se penju na stage, skupilo se napokon malo više ljudi da trećina kluba bude popunjena.  Počinju odmah žestoko i redaju i „Don’t Wanna Be An Asshole Anymore“„Burn After“„Writing“„I Was Born“„The Obituaries“. Počinje pogo i svima postaje jasno kako je ovo još jedna od bendova koji live ima standard sam za sebe. Moram primijetiti u pogu je sudjelovalo i dosta veoma zgodnih uglađeno zrihtanih štajerskih punk djevojaka, koje ne pripadaju za naše prostore klasičnom chaos punk miljeu. Na bendu se vidi da vole ono što rade i uživaju  beskrajno u tome. Živahni su, nasmiješeni i jednostavno zrače i prenose to na publiku. Kažu kako im je ovo prvi puta u Grazu i zahvalili su se svima što su došli. Set je većinom bio sastavljen od pjesama sa albuma „On The Impossible Past“: „Good Things“, „Ava House“„Sun Hotel“, „Nice Things“„Gates“.  Pjesme s novog albuma su bile od strane publike jednako dobro prihvaćene kao i stari hitovi, a „Transient Love“„In Remission“ i „The Talk“ su podigli atmosferu do vrhunca.

the_menzinegers-live-grac-2014-photo-petra-jagodic

The Menzinegers uživo u Gracu 2014. godine, photo Petra Jagodić

Bend je naravno bio pozvan na bis gdje su odsvirali „Irish Goodbyes“„Casey“ i više nego ugodno nas iznenadili s „Root Radical“ obradom Rancid-a. Sat vremena svirke benda kojeg je milina gledati uživo i koji prenosi poruku o nepoznatoj budućnosti generacije u svojim srednjim dvadesetima i pjeva o prijateljstvu i ljubavi, rekao bi stvarno dobar način za provesti srijedu uvečer. Još da pohvalim i kvalitetnu točenu pivu koja klizi niz grlo kao milk shake a od koje ne boli glava i danas uredno na radnom mjestu bez glavobolje sav sretan i nasmiješen mogu pisati ovu recenziju.

Piše Domagoj Ulamec

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.