RECENZIJE ALBUMA

THE KILLERS – „Wonderful Wonderful“ (2017)

the-killers-wonderful-wonderful-2017-featured
Written by Hardwired Crew

THE KILLERS
„Wonderful Wonderful“
 Pop / Rock / Alternative
Island Records, 2017

Očigledno je u odsustvu inovativnosti i svežine došlo vreme i za jedan ovakav album ali u odnosu na promašeni, i kako i sam Brandon kaže besciljni „Battle Born“ verujem da će „Wonderful Wonderful“ biti upamćen kao jedan solidan album benda u trenutku kada su se nalazili na samom vrhuncu slave, a ona će bez sumnje trajati.

 

Glam rokeri iz Las Vegasa i headlineri ovogodišnjeg Exit festivala, bend THE KILLERS, predstavili su dugo očekivani peti studijski album pod nazivom „Wonderful Wonderful“, koji je debitovao na prvom mestu američke Billboard liste, kao nijedan njihov album do sada a prodati primerci su nakon kratkog vremena postali abnormalni što to je sasvim logično s obzirom na to da ovaj bend tek sada dostiže svoj vrhunac na muzičkoj sceni. Brandon Flowers je izjavio da album za njega predstavlja nešto lično i da je na novom materijalu izrazio sopstvene misli i osećanja ali i porodične probleme. Ono što se da primetiti je i činjenica da je nakon  solo projekta „The Desired Effect“ Flowers sazreo kao muzičar i tekstopisac, pa je samo nastavio da stvara u istom duhu a uprkos ličnom karakteru većine pesama, na albumu se, bilo kao saradnici ili inspiracija, pojavljuju imena kao što su Bono Vox, Brian Eno, Ryan Tedder, Woody Harrelson i Mike Tyson.

Prvi singl koji su predstavili, dobro poznata „The Man“ donela je disco ritam osamdesetih i zvuk Kool and the Gang kroz poruku tekstopisca o sopstvenoj nadmenosti i egoizmu koji su ga, navodno, napustili. Iako Brandon ima glasovne mogućnosti koje se idealno uklapaju u ovaj žanr, ne postoji ništa što već nismo čuli od drugih bendova jer se zaista mnogo eksperimentisalo sa ovim zvukom proteklih godina. U centru pažnje se upravo nalaze numere pre i posle nje, uvodna „Wonderful Wonderful“ kao i „Rut“ (predviđena da bude treći singl), obe posvećene njegovoj ženi Tani koja se bori sa postraumatskim poremećajem. Jasan uticaj saradnje sa Ryan Tedderom oslikava „Life To Come“ ali se ne mogu odlučiti da li u ovoj pesmi čujem U2 ili One Republic. Ili oba. Za preporuku je svakako energična „Run For Cover“ baš zato što se stilski ne uklapa ovde jer je pisana 2008. za album „Day & Age“ ali nedovršena kad je trebalo da bude pa je zato svoje mesto našla tek devet godina kasnije, neodoljivo nas podsećajući na gitarski zvuk Joy Division, muzičkih idola The Killers (podsetimo se i cover verzije kultne stvari „Shadowplay“). Tu je još duhova prošlosti u vidu osvrta na čuveni boks meč iz devedesetih Tyson Vs Douglas“Posebno bih istakla modernu blues „The Calling“ verovatno jer zvuči tako „dipešovski“ kao da bi je i sam Dave Gahan mogao otpevati ali i zbog religiskog odlomka sa početka u izvođenju Woody Harrelsona. Album završava gitara velikana rokenrola Marka Knopflera u baladi Have All The Songs Been Written?“ za koju je Bono Vox lično izabrao ime.

Intiman album kao lični izraz tekstopisca a s druge strane nostalgija za prošlim vremenima i  zvukom njihovih uzora je ono što je očigledno bilo potrebno Killersima u ovom trenutku. Očigledno je u odsustvu inovativnosti i svežine došlo vreme i za jedan ovakav album, a posle fantastičnog „Sam’s Town“ koji je kako se u žargonu kaže „objasnio neke stvari“, nisu mnogo zaostajali ni „Hot Fuss“ ni „Day & Age“ pa se pred bendom sada našao težak zadatak. U odnosu na promašeni, i kako i sam Brandon kaže besciljni „Battle Born“ verujem da će „Wonderful Wonderful“ biti upamćen kao jedan solidan album u trenutku kada su se nalazili na samom vrhuncu slave, a ona će bez sumnje trajati.

Piše Aleksandra Prodanović

Lista pesama:
01. Wonderful Wonderful
02. The Man
03. Rut
04. Life To Come
05. Run For Cover
06. Tyson Vs Douglas
07. Some Kind Of Love
08. Out Of My Mind
09. The Calling
10. Have All The Songs Been Written?

3

Očigledno je u odsustvu inovativnosti i svežine došlo vreme i za jedan ovakav album ali u odnosu na promašeni, i kako i sam Brandon kaže besciljni „Battle Born“ verujem da će „Wonderful Wonderful“ biti upamćen kao jedan solidan album benda u trenutku kada su se nalazili na samom vrhuncu slave, a ona će bez sumnje trajati.