IZVEŠTAJI SA KONCERATA

TetraPank u Novom Sadu – Zašto ne sviraju češće

tetrapank-live-novi-sad-2014-featured
Written by Hardwired Crew

Svi u Novom Sadu su odlučili da prave svirku poslednjeg vikenda u godini. Dobro, ne baš svi, neke je mrzelo da se cimaju, verovatno, ali dovoljno je reći da je ponuda za 26. i 27. decembar bila takva da bismo sve što smo hteli da postignemo postigli jedino ukoliko bi nam Doc. Brown pozajmio svoj DeLorean. No, nismo te sreće, pa smo morali da biramo šta nam se najviše sluša, a što se tiče prvog dana vikena, 26. decembra, nezaobilazna je bila rođendanska proslava benda TETRAPANK i njihovih gostiju NEPRIJATELJ PRELAZI ZEKU.

TetraPank svakako spada među najbolje novosadske punk bendove koji su nastali u ovom veku, ali poslednjih godinu dana nismo imali baš prilike da ih slušamo, tj. nismo uopšte imali prilike da ih slušamo, ukoliko to ne uključuje putovanje do Subotice ili Bečeja. Poslednji koncert u Novom Sadu održali su 362 dana ranije, na prošlogodišnjoj proslavi Gruvanja. To je bila oproštajna svirka gitariste Ranka, njega je zamenio Branislav Smukiz benda Zbogom Brus Li i od tada su održali samo dve svirke, u dva gore pomenuta mesta u Vojvodini. U svakom slučaju, uželeli smo se TetraPanka, a proslava 10 godina rada uvek obećava dobar provod.

neprijatelj-prelazi-zeku--live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin-1

Neprijatelj Prelazi Zeku uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Jelena Aćin

Svirku najpre otvara novosadski punk bend Neprijatelj prelazi zeku. Sastavljeni od iskusnih muzičara, oduvek uigrani, ali još uvek mali bend. Ako se to uskoro ne promeni za publiku se stvarno treba ozbiljno zabrinuti. NPZsu poslednjih, a i narednih nedelja u studiju i već početkom sledeće godine imaćemo prilike da čujemo njihov studijski prvenac. Ovom prilikom čuli smo sve pesme koje će se na njemu naći, jedino za „Rege“ nisam siguran da li su snimili.

Tako su se na repertoaru našli već sigurni budući hitovi „Ja ne mogu da ne mogu“ i „Odlazim zauvek“, nekoliko pesama sa demo snimka „Bolje nedeljom“ poput „Nisam kriv“„Mećave“ i nezaobilaznih „Vreme je“ i „Ja nisam bolestan“, ali i neke pesme izvedene prvi put sa izuzetno hitničnim refrenima. Čak i „Doviđenja“ i pomenuti „Rege“koje su mi ranije suviše odskakale sa repertoara ovom prilikom super su legle za kraj.

neprijatelj-prelazi-zeku--live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin-2

Neprijatelj Prelazi Zeku uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Jelena Aćin

A kakav je bio Zeka? Odličan, kao i uvek, mada ih nikada nisam slušao u prostoru sa normalnim zvukom. Problem kod njih je bio što sviraju takvu muziku da će se ljudi na njihovim svirkama mnogo bolje provesti ukoliko je masa složna i uz bend, a publika je konačno krenula da konta Zeku. Predugo je trebalo definitivno, ali sada će konačno biti sve na mestu.

Nakon fantastičnog zagrevanja, koje je, verujem, prijalo i masi koja ranije niju čula NPZ, sledi kratka pauza za nameštanje, a zatim svoj koncert započinju rođendanci. Počeli su u aktuelnoj postavi BorisVladaMareSmuklaganijom verzijom pesme “Kišobranska renesansa” da bi publiku zatim naglo podigli dosta traljavom obradom Ramones-a “The KKK Took My Baby Away”. Već nakon prve dve pesme na bini se priključuje stari gitarista Ranko na drugoj gitari, a TetraPankeri zatim ispaljuju asortiman hitova koji su se našli na albumu prvencu “Instant Revolt”.

tetrapank-live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin

Tetrapank uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Jelena Aćin

Najpre smo čuli “Argument kalibra 45”, a zatim i prvi veći autorski hit benda “Cenzurisan”. U krcatom Biku u pozadini se nastup uglavnom samo slušao dok su prvi redovi pevali svaki stih sa bendom i pravili atmosferu. U ovom delu nastupa čuli smo i dva singla objavljena nakon albuma, “Put kojim se ređe ide” i “Za malo sutra”, da bi svoj deo nastupa Ranko završio uz obradu klasika “Trese, lupa, udara”.

Sledeći bivši član koji se pridružio na bini je Mina, nekada i članica benda Tri kapljice, koja je u TetraPanku bila manje od pola godine, ali je sa bendom snimila pesmu koja ih je lansirala do ušiju šire publike, obradu Balaševića, malo izmenjenog teksta “Lepa profina kći”. Kako je pauza za nameštanje potrajala Smuk je zabavio publiku uz “Kad sunce opet zađe” koju su svi prisutni pevali kao jedan.

Nakon Mine došao je red na Olivera, koji je, ako se ne varam, najduže bio u bendu među bivšim članovima, a nakon odlaska iz TetraPanka krenuo je da svira u Neprijatelj prelazi zeku, tako da smo njega već čuli nešto ranije te večeri. U toj postavi odsvirane su samo dve pesme, doduše one spadaju među najpopularnije hitove benda “Ona je ta” “Reaguj sirotinjo”, sve uz tradicionalni hleb koji je Boris nosio i nudio svima redom.

tetrapank-live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin

Tetrapank uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Jelena Aćin

Možda mi nismo mogli da postignemo sve svirke koje smo hteli, ali TetraPanku je izgleda Doc. Brown ipak pozajmio kola pošto smo se nakon “Reaguj sirotinjo” vratili u daleku daleku prošlost, tj. na početke benda. BorisOliver ostaju na bini, no ostali su poslati na odmoranje. Ovom dvojcu na bini se priključuju PilulaIvan i Tinašto je bila jedna od prvih postava. Tada su odsvirane najstarije pesme benda kojih se tek nekolicina iz publike sećala, a kako nažalost ne spadam u njih ne mogu ni da ih ni imenujem. Posebno mi se u tom delu nastupa svidelo što tokom uvežbavanja za ovu rođendansku svirku oni nisu pokušali od tih pesama da naprave pesmetine, nego su ih odsvirali isto kao što su ih svirali kada su tek počinjali. Pružilo su lepo sliku o tome kako je moguće od jednog lošeg postati izuzetno dobar bend za ne puno vremena i kako se i na svirci takvog benda publika može provesti dobro. Nakon 5-6 pesama i koju improvizaciju za sam kraj, rođendan je definitivno bio gotov.

Zašto TetraPank ne svira češće? Uz izuzetnu podršku publike i, naravno, bend Neprijatelj prelazi zeku pružili su najbolju svirku u Crnom biku kojoj sam prisustvovao i idealni uvod u oproštanje od koncerata u 2014. godini. Naravno, treba pomenuti i bend Tizzies koji je pola kilometra dalje u Crnoj kući takođe slavio 10 godina postojanja i zapitati se zašto ova dva benda nisu napravila zajednički jubilarni rođendan u većem prostoru i napravila još bolju atmosferu nego što je ovde vladala, a verujem i tamo, iako nisam kompetentan da o situaciji tamo sudim?

Piše Feđa Popov

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.