INTERVJUI

Ted Lundström, AMON AMARTH – „Veće, bolje i opasnije“

ted-lundström-aman-amarth-interview-2017-hardwired-featured
Written by Jovan Ristić

Još kada sam prvi put gledao Amon Amarth uživo u Beogradu znao sam da će se ovaj bend vinuti visoko. Nakon što sam prisustvovao njihovom nastupu prošle godine u sklopu turneje kojom promovišu svoj aktuelni album „Jomsviking“, bilo mi je drago što su se moja predviđanja ostvarila. Amon Amarth više nisu underground bend, već svoje priče o Vikingzima dele sa ogromnom publikom u velikim salama i festivalima. Jedan takav festival bio je slovenački MetalDays, gde je bend bio zvezda druge večeri. Imali smo sreće da uoči nastupa popričamo sa basistom i osnivačem sastava Ted-om Lundström-om. Skroman tip sa širokim, iskrenim osmehom, Ted je popričao sa nama o novom spotu za pesmu „The Way of Vikigns“, odstupanju od vikinških tema, planovima za budućnost i novi album i još ponečemu.

ted-lundström-aman-amarth-interview-2017-hardwired-photo-marko-ristic-1

Ted Lundström (Amon Amarth) i Jovan Ristić tokom intervjua | photo Marko Ristić

Hvala što si pristao na ovaj intervju. Zar niste mogli da zamolite Tora da o’ladi sa olujom, bar danas?
Ted Lundström: (smeh) Da, izvinite zbog toga. Ali vreme je bilo vrlo lepo jutros.

Da, čuo sam da je to jako često u Tolminu. Nikada ne znate da li će naprasno krenuti kiša.
Ted: Upravo, i ja sam čuo isto to. Nadam se da će se vreme popraviti pre nego što počnemo sa svirkom.

I ja se nadam. Prva stvar koju želim da te pitam odnosi se na vaš novi spot za pesmu „The Way of the Vikings“ koji je nedavno objavljen. Ovaj spot predstavlja ogroman zaokret sa tradicionalnog vizuelnog identiteta benda Amon Amarth i vikinškog imidža. Šta vas je podstaklo da probate nešto drugačije ovog puta?
Ted: Ovo je verovatno poslednji spot sa ovog albuma. Svi su očekivali od nas da snimimo još jedan spot sa Vikinzima, ali smo imali vikinške okršaje u skoro svakom spotu u kome smo i mi svirali. Tako da smo odlučili da probamo nešto drugačije. Da potražimo neku novu inspiraciju. Tako da smo odmah odlučili da nećemo svirati instrumente u spotu. A s obzirom da je pesma o dvojici tipova koji se bore ovo nam je prvo palo na pamet. Znamo dosta ljudi u MMA ligi i znamo dosta o tim stvarima. Pa smo pomislili možda bismo mogli da snimimo spot inspirisan mečevima mešovitih borilačkih veština u kavezu. Onda su ideje počele da se rađaju pa smo na kraju odlučili da snimimo spot o old-school, gangsterskim, golorukim borbama. Razmenjivali smo sve te lude ideje i probali da nađemo nešto novo. Za nas kao bend, ovo je bio najinteresantniji spot koji smo ikada snimili. Tako da se nadam da će se svideti i fanovima. Svakako je drugačiji!

Da, kada sam prvi put video slike koje je Grupa 13 podelila na svom Instagram nalogu pomislio sam da su možda podelili pogrešne slike (smeh). Što se tiče referenci na seriju „Birmingemska banda“ (Peaky Blinders), da li ste vi u bendu fanovi serije, s obzirom da je jako uticala na identitet spota?
Ted: Jesmo. Uticaji dolaze i od filma „Sneč“ („Snatch“).

ted-lundström-aman-amarth-interview-2017-hardwired-photo-marko-ristic-1

Ted Lundström (Amon Amarth) tokom intervjua | photo Marko Ristić

Da li je to bila vaša ideja ili umetnička sloboda režisera?
Ted: Pričali smo sa ljudima iz Grupe 13 možda oko mesec dana, razmenjivali smo ideje. Tako da je zajednički rad doveo do te ideje.

Da li predviđaš slične izlete u druge vizuelne inspiracije sledeći put kada budete snimali spot?
Ted: Nikada se ne zna, videćemo. Verovatno ćemo probati da uradimo nešto zabavno i na sledećem albumu. Naravno da ćemo se držati Vikinga, to će biti naš glavni fokus. Ali nekada poželite da probate nešto drugačije, tako da ćemo se verovatno zabavljati i na sledećem albumu. Ali nikad se ne zna.

Da li se ponekada osećate vezani vikinškim imidžom i tekstovima na koje su se vaši fanovi navikli?
Ted: Ne baš. To je ono što volimo i ono što nas interesuje. Bilo bi ionako previše čudno da se bavimo bilo čim drugim. Gradili smo ovo toliko mnogo godina, za nas je prirodno da tako i nastavimo. Samo će to biti veće, bolje i opasnije.

Da li vidiš bend kako ikada skreće sa te teme, ako nađete inspiraciju negde drugde. Tipa priče o politici…
Ted: Ne, nikada o politici (smeh)

Nisam mislio na trenutnu političku situaciju, više na istorijske činjenice vezane za doba Vikinga.
Ted: Nisam siguran, ali verovatno ne. Obrađivaćemo vikinške teme pa naravno da se dosta toga može primeniti i na moderno doba, ali će se ipak odnositi na Vikinge. Verovatno sa više mačeva.

I stvarima koje svi volimo.
Ted: Upravo (smeh).

ted-lundström-aman-amarth-interview-2017-hardwired-photo-marko-ristic-1

Ted Lundström (Amon Amarth) i Jovan Ristić tokom intervjua | photo Marko Ristić

Poslednji put sam vas gledao u Sofiji u Bugarskoj prošle godine, i bilo bi potcenjivanje reći da sam bio zapanjen. Pre toga sam vas gledao tokom turneje kojom ste promovisali album „Twilight of the Thunder God“ u Beogradu i moram primetiti da se vaša scenska produkcija jako promenila. Koliko truda ulažete u planiranje vaših nastupa?
Ted: Dosta planiranja se tu odvija. Srećni smo zato što rastemo kao bend, a kada rastete možete sebi priuštiti i bolju produkciju. Skoro sav novac koji dobijemo potrošimo na bolju produkciju. Naši idoli potiču iz stare škole heavy metal zvuka, kao što su Iron Maiden i Kiss. Njihovi nastupi su bili ogromni i to je ono što mi želimo. Naravno, ne na istom nivou s obzirom da smo mi death metal bend. Ali trudimo se koliko možemo da priređujemo ogromne nastupe. Dosta tu ima planiranja, čak i kada krenemo da radimo na albumu već razmišljamo o idejama za produkciju. Dobijete tekstove, pa pesme počinju da poprimaju oblik i onda dobijamo ideje. Mogli bismo uraditi ovo na sceni ili dodati ono. To je deo celog procesa. Kada radimo na albumu uvek prvo ide muzika, onda tekstovi i vizuelni deo. Sve je bitno, zato što sve to na kraju postaje Amon Amarth.

Imali ste vikinške brodove, šlemove, kulise koje se menjaju na svake tri pesme. Kako planirate da to nadmašite na sledećoj turneji? Koliki vam to predstavlja izazov?
Ted: Ponekada je izazovno zato što ne možete mnogo bolje od ovoga. Treba da imate maštu i smislite nove ideje. Ne mora to biti ništa skupo ili veliko, mogu to biti i male stvari. Uvek ćemo imati velike scene i stvari kao što su ogromne kulise ali u drugom stilu. A možemo imati i zastave sa strane. Dosta zabavnih stvari možete uraditi.

Šta je sledeće za Amon Amarth?
Ted: Polako se približavamo kraju turneje za ovaj album. Imamo sve te letnje festivale pred sobom, a nakon toga krećemo u Rusiju. Nadam se da ćemo onda posetiti Australiju i Aziju. Tamo još uvek nismo bili na ovoj turneji. To će se sve odvijati sledeće godine, mada nisam siguran. Ali naš glavni fokus nakon ovog leta je pisanje novog materijala za sledeći album. Krenućemo da razmenjujemo ideje. Već se ponešto krčka. Tako da nam je to u planu, nakon leta počinjemo da radimo na novom materijalu.

ted-lundström-aman-amarth-interview-2017-hardwired-photo-marko-ristic-1

Ted Lundström (Amon Amarth) i Jovan Ristić | photo Marko Ristić

Imate li nekih ideja gde će se album kretati muzički?
Ted: Da, uvek pričamo o kul idejama i gde ćemo se dalje kretati. Još uvek nismo počeli da radimo na rifovima, ali imamo na umu pravac u kome želimo da se krećemo.

Možemo li da se nadamo nekim neočekivanim zaokretima?
Ted: Ne mogu vam to još uvek otkriti, mora da ostane tajna (smeh). Mislim, ni sami nismo sigurni. Imamo ideje, ali ponekad pričamo da ćemo nešto uraditi na jedan način a završimo sa nečim potpuno drugačijim. Ishod može da bude različit. Tako čak i kada bih želeo da vam dam odgovor, ne mogu (smeh).

Vaš aktuelni album „Jomsviking“ je ujedno bio vaš prvi konceptualni album. Da li ste zadovoljni tim konceptom i da li mislite da ćete se fokusirati više na ovaj način rada u budućnosti?
Ted: Stvarno smo uživali u razrađivanju ovog koncepta i mislim da je sjajno ispao. Ali možda ćemo čekati par albuma pre nego što opet probamo tako nešto. Ili ćemo probati već na sledećem albumu, još uvek ne znam. Ali bilo je jako zabavno zato što je dosta drugačije, potpuno drugačiji pristup radu. Morate da pratite priču i to je jako zabavno. Ali sledeći album će verovatno sadržati gomilu različitih priča.

Hvala ti puno na izdvojenom vremenu. Da li imaš neku poruku za naše čitaoce i vaše fanove?
Ted: Samo želim da vam se zahvalim na podršci. Bilo je sjajno i nadam se da ćemo se ponovo videti.

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.