IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Tea Break u Novom Sadu – Novosadska pauza za čaj

tea-break-accoustic-2012-photo-natasa-salai
Written by Hardwired Crew

Prvi dan decembra tradicionalno je rezervisan za podizanje svesti o AIDS-u i borbi protiv te bolesti. Obeležavanju te akcije u Novom Sadu priključila se i beogradska pun rock četvorka TEA BREAK i posvetila mu svoj koncert u CK13. Ali dešavanja vezana za ovaj bend počela su nekoliko sati ranije.

Po prvi put u svojoj jedanaest godina dugoj karijeri Tea Break je održao akustični nastup, u bike/cofee shopu „Culture Exchange“. Popularni „unplugged“ nastupi punk rock bendova nisu neobična pojava na svetskoj, pogotovo američkoj sceni, ali kod nas tek odnedavno uzimaju maha, tako da se nadamo da ovo nije jedini put da vidimo Tea Brak u ovom izdanju, kao i da će još neki bendovi krenuti ovim putem. Negde oko 17h trojka (za ovu priliku u izdanju bez bubnjara) započinje svoj set pesmom „Falling“, da bi odmah za njom usledila premijera – „Different“, pesma koja je i zamišljena kao akustična, ali još uvek nije snimljena, kao ni odsvirana. Do sad. Nakon nje bend je odsvirao i obradu pesme „Die Laughing“ severnoirskih alternativaca Therapy? sa kojima su se momci i sreli na letošnjem Adrenalin Festu u Kragujevcu. Do kraja bend nas je proveo kroz svoje hitove, pa smo tako mogli čuti još i „My Hope“, „Troublemaker“, „Handfull“, „Heroic“, i horski otpevanu od strane publike –  „The Sign“.

tea-break-accoustic-2012-photo-natasa-salai

photo Nataša Salai

U ovakvom izdanju Tea Break zvuče potpuno drugačije. Bez zida buke i distorzije kao podrške, pesme dobijaju neki drugačiji osećaj, topline i bliskosti. Emocije i tekstovi mnogo više dolaze do izražaja, na račun energije i agresije. Takođe je bilo zanimljivo čuti sve nedostatke Igorovog vokala u ovako ogoljenoj varijanti, što je bila samo još jedna potvrda da je punk rock muzika u kojoj su energija i emocija mnogo važnije od tehnike ili glasa. Komunikacija sa publikom je takođe bila odlična. Umesto haosa koji je karakterističan za njihove koncerte imali smo prilično mirni i koncentrisanu publiku, ali se nikako ne može reći da je reakcija izostala. Jedino što nije bila onakva na kakvu smo navikli. Tridesetak minuta zanimljivog nastupa koji je poslužio kao uvertira za ono što sledi – pomeranje u ulicu dalje, u klub CK13, i uključivanje u struju.

tea-break-accoustic-2012-photo-natasa-salai

photo Nataša Salai

Prvi na binu Crne Kuće izlaze domaćini – novosadski AGAINST THE ODDS, u ovom trenutku koncertno najaktivniji novosadski bend. U svojih 30tak minuta proveli su nas kroz svoje pesme poput „Face Age“, „Scumbag“, „Leave me Alone“, „Face to Face“, i napravili solidnu podlogu za ono što sledi. Ovaj bend konstantno napredjuje u sviračkom smislu, pa su tako juče imali najbolji zvuk od kako ih ja pratim. Sve je bilo na svom mestu, i sve je funkcionisali kako treba. Ono gde je bend „škripao“ je vokalni deo, koji juče nije bio na visini zadatka. Iako vidno prehlađen, pevač Darko je zaista uložio mnogo truda, ali nije uspeo da iznese nastup na nivou koji je bend postavio sebi. Sa druge strane basista Marko koji peva prateće vokale, nije dorastao zadatku, koji je ovu noć bio još teži nego inače. Umesto da „pokupi“ što više lead deonica i rastereti pevača što je više moguće, on se uklopio u sivilo, pa je sve to na momente zvučalo, pa.. prilično haotično. Čekam ih sledeći put u „zdravijem“ izdanju. Znajući njih, neću morati dugo da čekam.

tea-break-accoustic-2012-photo-natasa-salai

photo Nataša Salai

VISEĆI VRTOVI VAVILONA su imali svoju premijeru u Novom Sadu. Svojevrsna all-star ekipa predvođena Dejanom iz legendarnog beogradkog punk rock benda Doghouse, i Kukijem, bubnjarem benda Tea Break, predstavila je u 40tak minuta svoje viđenje modernog alternativnog roka. Iako trojka, zvučali su su prilično moćno, i nagruvano. Predstavili su svoj debi album „Indigo Deca“ koji je izašao letos, i pokazali da ne kasne za aktuelnim dešavanjima na svetskoj alternativnoj sceni. Nažalost neka veća reakcije publike je došla tek na samo kraju i na izvođenju pesme „Trenutak Jasnoće“. Nadam se da je led probijen, i da će sledeči nastup u Novom Sadu biti bolje ispraćen od strane publike.

tea-break-accoustic-2012-photo-natasa-salai

photo Nataša Salai

Za kraj dana, bend koji ga je i započeo – Tea Break. Bend nam je prikazao ono što najbolje zna – brz tvrd i agresivan punk rock/hardcore, sa mnogo energije i melodije. Za razliku od prethodnog novosadskog koncerta koji je bio u sklopu promocije albuma „Second Hand Hero“, i setliste koja jes oslanjala na njega, ovog puta smo dobili kombinaciju pesama sa oba albuma, pa je bend uspeo malo i da nas vrati u neke ranije faze svoje karijere. Ipak, budući da je širu publiku bend počeo da skuplja tek sa poslednjim albumom, najbolje su i primljene pesme upravo sa tog izdanja. „Heroic“, „Troublemaker“, „Burn this Town“.. Od uvodne „Suffer for the Last Time“ pa do samog kraja bend je držao visok tempo koji nije spuštao. Publika je pratila pa smo tako videli sve ono što prati jedan punk rock koncert. Za kraj bend je uspeo da nas dokrajči. Furiozan završetak sa „My Hope“, „Life Injection“, „1-1-1 Parasite“, i „The Sign“ koji su fanovi otpevali na bini zajedno sa bendom.

tea-break-accoustic-2012-photo-natasa-salai

photo Nataša Salai

Tea Break već 11 godina probija led, i pokušava da gradi karijeru na način na koji to rade bendovi sličnog usmerenja u SAD, ili Velikoj Britaniji. Problem je u tome što su oni jedan od pionira takvog zvuka u Srbiji, i bend tek sada dostiže nivo koji bi trebalo da su dostigli posle 3 ili 4 godine postojanja. Punk rock scena u Srbiji je tek u nastajanju, i bendovi kao što su Tea Break su bitni da taj napredak održe. Ostaje nam samo da se nadamo da će uskoro dobiti podršku i da će se naći još nekoliko bendova koji će pratiti njihovu ozbiljnost u pristupu i njihov profesionalizam.

Piše Miljan Milekić
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

 

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.