SPECIJAL

Tattoo Convention, Beograd – Mastilo i rockabilly

Written by Hardwired Crew

Nocturne magazin se, pre svega, bavi gitarskom muzikom, ali s vremena na vreme odlučimo da podržimo i ispratimo i neki događaj koji nije striktno vezan za tu tematiku, a za koji smatramo da zaslužuje pažnju. Tattoo Convention Belgrade je svakako spadao u takve, tim pre što je ova umetnost više nego povezana sa rock kulturom, te se naša ekipa našla na licu mesta i pokušala da prenese atmosferu koja je vladala u sjajnom prostoru Mikser House-a tokom ta četiri dana.

Tattoo Convetion Belgrade 2014, photo Danijela Radojković

Ako se ne varam, ovo je bila najveća manifestacija ovog tipa koja se do sada održala u našoj zemlji, i svojom posetom, kvalitetom i organizacijom uspela je da opravda svoje postojanje, kao i da ispuni sva očekivanja. Imajući u vidu da je tattoo umetnost, uz street art, još uvek ozloglašena na ovim prostorima, ovakve manifestacije su potrebne i poželjne kako bi se što većem broju ljudi omogućilo upoznavanje sa ovom kulturom i pre svega pozicioniralo tetovažu kao umetnost a ne “žigosanje” rezervisano za kriminalce ili narkomane. Ruku na srce, situacija je tokom proteklih nekoliko godina mnogo bolja nego što je bila, te je momenat za ovu konvenciju bio savršen, a sudeći po odzivu, verujem da će u godinama koje dolaze samo rasti.

Četvrtak je označen kao početak konvencije, ali je sve proticalo u nekom poluzvaničnom tonu. Umetnici su pristizali, organizovan je i meet & greet sa njima, a imali smo priliku da čujemo i najavu onoga što se očekuje u naredna tri dana, kao i prezentaciju proizvoda farmaceutske kuće Ivančić i sinovi.

Tattoo Convetion Belgrade 2014, photo Danijela Radojković

Nakon, ne preterano posećenog, dnevnog programa, situacija se oko 21h ipak promenila, a razlog je bio nastup beogradskog rockabilly benda GRANDPA CANDYS. Rado viđeni gosti na ovakvim manifestacijama, svojom energijom i specifičnim stilom uspeli su da zabave nešto veći broj okupljenih, i naprave solidan uvod u ono što sledi u narednim danima. Bend je poznat po pozitivnoj energiji koju širi sa bine i dobroj atmosferi koja vlada na njihovim svirkama, pa tako ni ovaj nastup nije bio izuzetak.

Drugi dan – Početak

Drugi dan je praktično predstavljao početak onoga što je konvencija i bila. Štandovi sa umetnicima koji prezentuju svoje radove, zvuk mašinica koji je postao dominantni zvuk u hali, dok je bina bila rezervisana za razne programe koje je najavljivala simpatična Miss Psycho Cat. Svaki dan je donosio seminare, takmičenja, kao i burleska performanse, od kojih su se neki ponavljali, dok su drugi bili ekskluzive samo za taj dan. Tako je prvi od seminara bio posvećen higijeni i krvno prenosivim bolestima, dok je drugi obrađivao temu kontaminacije prostora, a kako su oba od posebne važnosti, kako artistima, tako i svima koji vole ovaj vid umetnosti, imali smo prilike da ih vidimo i u subotu.

Tattoo Convetion Belgrade 2014, photo Danijela Radojković

Pored toga, publika je imala priliku da vidi fotografije belgijskog studija Benoit Meeus, kao i burleska šou “Hello Sailor!”. Doduše, meni je ovaj nastup više ličio na striptiz, ali kako nisam preterano upoznat sa ova dva pojma i njihovim razlikama, zadržaću se na onome što je bilo napisano u programu. Takođe, petak je doneo i prvo od dva “Best of the day” takmičenja, a pobedu je odneo Džoni Tattoo iz Podgorice.

Treći dan – Nastavak

Subota nije donela previše razlika u programu, ali je donela mnogo veću posetu, što je i bilo očekivano budući da je u pitanju neradni dan. Bio je primetan veći broj posetilaca van Beograda, ali i van Srbije, što je ovom događaju dodatno dalo na težini i važnosti. Takođe, bilo je moguće videti promo materijale i najave sličnih konvencija najavljenih u Sloveniji i Hrvatskoj.

Tattoo Convetion Belgrade 2014, photo Danijela Radojković

Dakle, po već ustaljenom programu od dan ranije, publici su bila prezentovana dva predavanja, prvo o higijeni i krvno prenosivim bolestima, a drugo o kontaminaciji prostora, uz tu razliku što su im zamenjeni termini. Takođe smo videli i predstavljanje fotografija studija koji je to uradio i dan ranije, kao i drugo “Best of the day”takmičenje. Razlika u odnosu na dan ranije bilo je takmičenje u “Best Traditional” kategoriji, ili Chris Danley Award koju je pokupio Nemanja Urošević. Naravno, nije izostala ni burleska, a subota je donela “Oh! Ah! Sailor, Sailor…” Poslednji prizor večeri ponovo je bila Miss Psycho Cat, domaćin i svojevrsni zaštitni znak konvencije, koja je najavila program za poslednji dan.

Četvrti dan – Veliko finale

Poslednji dan protekao je u nešto drugačijim tonovima. Naglasak je bio na takmičarskim kategorijama, pa je tako akcenat bio upravo na samim artistima i njihovim modelima. Prva kategorija koja je bila na redu jeste “Best of the Day” koja se odnosila na petak i subotu, a kako je oba dana pobedu odneo isti momak, i ukupna nagrada je pripala njemu. Konkurencija “Best Colour” donela je žestoku borbu, a pobedu je odneo Kapetan Nemo Karavampir“Best Black and Gray” pokupio je Marko Tattoo Factory, kome je pripala i najprestižnija nagrada – “Best of the Convention”. Nagradu Dušan Gerzić Gera, za najoriginalniju tetovažu pokupio je je Orge Kalodimas. Naravno i poslednji dan neizostavna je bila bruleska, a tačke koje smo imali priliku da vidimo nosile su imena “Mmmmm Sailor!” i “Good bye Sailor!” te je tako i fascinacija mornarima ostala kompletna.

Tattoo Convetion Belgrade 2014, photo Danijela Radojković

Ova konvencija je svakako donela nešto novo u Beograd i našu zemlju, i po najavama organizatora, očekujemo je i sledeće godine. Svakako podržavamo tako nešto, budući da je publika u ova četiri dana imala priliku da vidi performanse, odsluša seminare, i što je najvažnije – edukuje se i informiše o ovoj sjajnoj umetnosti. Takođe, videti na delu, i imati priliku uraditi tetovažu kod nekog od vrhunskih majstora iz zemlje, regiona ili sveta, nikako nije za potcenjivanje.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.