SPECIJAL

Tattoo Convention, Beograd – Mastilo i rockabilly

Written by Hardwired Crew

Nocturne magazin se, pre svega, bavi gitarskom muzikom, ali s vremena na vreme odlučimo da podržimo i ispratimo i neki događaj koji nije striktno vezan za tu tematiku, a za koji smatramo da zaslužuje pažnju. Tattoo Convention Belgrade je svakako spadao u takve, tim pre što je ova umetnost više nego povezana sa rock kulturom, te se naša ekipa našla na licu mesta i pokušala da prenese atmosferu koja je vladala u sjajnom prostoru Mikser House-a tokom ta četiri dana.

Tattoo Convetion Belgrade 2014, photo Danijela Radojković

Ako se ne varam, ovo je bila najveća manifestacija ovog tipa koja se do sada održala u našoj zemlji, i svojom posetom, kvalitetom i organizacijom uspela je da opravda svoje postojanje, kao i da ispuni sva očekivanja. Imajući u vidu da je tattoo umetnost, uz street art, još uvek ozloglašena na ovim prostorima, ovakve manifestacije su potrebne i poželjne kako bi se što većem broju ljudi omogućilo upoznavanje sa ovom kulturom i pre svega pozicioniralo tetovažu kao umetnost a ne “žigosanje” rezervisano za kriminalce ili narkomane. Ruku na srce, situacija je tokom proteklih nekoliko godina mnogo bolja nego što je bila, te je momenat za ovu konvenciju bio savršen, a sudeći po odzivu, verujem da će u godinama koje dolaze samo rasti.

Četvrtak je označen kao početak konvencije, ali je sve proticalo u nekom poluzvaničnom tonu. Umetnici su pristizali, organizovan je i meet & greet sa njima, a imali smo priliku da čujemo i najavu onoga što se očekuje u naredna tri dana, kao i prezentaciju proizvoda farmaceutske kuće Ivančić i sinovi.

Tattoo Convetion Belgrade 2014, photo Danijela Radojković

Nakon, ne preterano posećenog, dnevnog programa, situacija se oko 21h ipak promenila, a razlog je bio nastup beogradskog rockabilly benda GRANDPA CANDYS. Rado viđeni gosti na ovakvim manifestacijama, svojom energijom i specifičnim stilom uspeli su da zabave nešto veći broj okupljenih, i naprave solidan uvod u ono što sledi u narednim danima. Bend je poznat po pozitivnoj energiji koju širi sa bine i dobroj atmosferi koja vlada na njihovim svirkama, pa tako ni ovaj nastup nije bio izuzetak.

Drugi dan – Početak

Drugi dan je praktično predstavljao početak onoga što je konvencija i bila. Štandovi sa umetnicima koji prezentuju svoje radove, zvuk mašinica koji je postao dominantni zvuk u hali, dok je bina bila rezervisana za razne programe koje je najavljivala simpatična Miss Psycho Cat. Svaki dan je donosio seminare, takmičenja, kao i burleska performanse, od kojih su se neki ponavljali, dok su drugi bili ekskluzive samo za taj dan. Tako je prvi od seminara bio posvećen higijeni i krvno prenosivim bolestima, dok je drugi obrađivao temu kontaminacije prostora, a kako su oba od posebne važnosti, kako artistima, tako i svima koji vole ovaj vid umetnosti, imali smo prilike da ih vidimo i u subotu.

Tattoo Convetion Belgrade 2014, photo Danijela Radojković

Pored toga, publika je imala priliku da vidi fotografije belgijskog studija Benoit Meeus, kao i burleska šou “Hello Sailor!”. Doduše, meni je ovaj nastup više ličio na striptiz, ali kako nisam preterano upoznat sa ova dva pojma i njihovim razlikama, zadržaću se na onome što je bilo napisano u programu. Takođe, petak je doneo i prvo od dva “Best of the day” takmičenja, a pobedu je odneo Džoni Tattoo iz Podgorice.

Treći dan – Nastavak

Subota nije donela previše razlika u programu, ali je donela mnogo veću posetu, što je i bilo očekivano budući da je u pitanju neradni dan. Bio je primetan veći broj posetilaca van Beograda, ali i van Srbije, što je ovom događaju dodatno dalo na težini i važnosti. Takođe, bilo je moguće videti promo materijale i najave sličnih konvencija najavljenih u Sloveniji i Hrvatskoj.

Tattoo Convetion Belgrade 2014, photo Danijela Radojković

Dakle, po već ustaljenom programu od dan ranije, publici su bila prezentovana dva predavanja, prvo o higijeni i krvno prenosivim bolestima, a drugo o kontaminaciji prostora, uz tu razliku što su im zamenjeni termini. Takođe smo videli i predstavljanje fotografija studija koji je to uradio i dan ranije, kao i drugo “Best of the day”takmičenje. Razlika u odnosu na dan ranije bilo je takmičenje u “Best Traditional” kategoriji, ili Chris Danley Award koju je pokupio Nemanja Urošević. Naravno, nije izostala ni burleska, a subota je donela “Oh! Ah! Sailor, Sailor…” Poslednji prizor večeri ponovo je bila Miss Psycho Cat, domaćin i svojevrsni zaštitni znak konvencije, koja je najavila program za poslednji dan.

Četvrti dan – Veliko finale

Poslednji dan protekao je u nešto drugačijim tonovima. Naglasak je bio na takmičarskim kategorijama, pa je tako akcenat bio upravo na samim artistima i njihovim modelima. Prva kategorija koja je bila na redu jeste “Best of the Day” koja se odnosila na petak i subotu, a kako je oba dana pobedu odneo isti momak, i ukupna nagrada je pripala njemu. Konkurencija “Best Colour” donela je žestoku borbu, a pobedu je odneo Kapetan Nemo Karavampir“Best Black and Gray” pokupio je Marko Tattoo Factory, kome je pripala i najprestižnija nagrada – “Best of the Convention”. Nagradu Dušan Gerzić Gera, za najoriginalniju tetovažu pokupio je je Orge Kalodimas. Naravno i poslednji dan neizostavna je bila bruleska, a tačke koje smo imali priliku da vidimo nosile su imena “Mmmmm Sailor!” i “Good bye Sailor!” te je tako i fascinacija mornarima ostala kompletna.

Tattoo Convetion Belgrade 2014, photo Danijela Radojković

Ova konvencija je svakako donela nešto novo u Beograd i našu zemlju, i po najavama organizatora, očekujemo je i sledeće godine. Svakako podržavamo tako nešto, budući da je publika u ova četiri dana imala priliku da vidi performanse, odsluša seminare, i što je najvažnije – edukuje se i informiše o ovoj sjajnoj umetnosti. Takođe, videti na delu, i imati priliku uraditi tetovažu kod nekog od vrhunskih majstora iz zemlje, regiona ili sveta, nikako nije za potcenjivanje.

O autoru

Hardwired Crew

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.