RECENZIJE ALBUMA

Swallow The Sun – „When A Shadow Is Forced Into The Light“ (2019)

swallow-the-sun-review-2019
Written by Jovan Ristić

SWALLOW THE SUN
„When A Shadow Is Forced Into The Light“
Melodic Doom/Death Metal
Century Media Records
CD/DL/LP
2019

Svaki ton je savršeno utkan, a zvučni pejzaži koje oslikavaju gitare i gudački instrumenti su toliko živopisni da vam se na trenutke može učiniti da vidite tonove, a i naterati da osetite bol koju oseća kompozitor.

Da li znate kako zvuči gubitak voljene osobe ili nekog ko vam je blizak? Za većinu nas, to su uglavnom onomatopeje jecanja, plača i uzdaha dok razmišljamo o prolaznosti života i činjenici da nikada više nećemo čuti nečiji glas. Za vrsnog muzičara, ta bol dobija potpuno novu dimenziju a osećanja se pretapaju u note kakve možete čuti na dugoočekivanom albumu „When a Shadow is Forced Into the Light“.

Samo par meseci ranije, finski melodic doom metal sastav Swallow The Sun objavio je EP „Lumina Aurea“ koji je sadržao samo istoimenu, 14-minutnu pesmu. Ovo je ujedno njihovo prvo izdanje nakon trostrukog albuma „Songs from the North“, ambicioznog poteza koji je po svakom merilu teško nadmašiti. Posle par pokušaja da svarim pesmu „Lumina Aurea“, odustao sam. Nisam čuo ništa osim ništavila. Kasnije sam shvatio da upravo to i predstavlja, i da je kao takva i više nego uspela.

Da biste razumeli šta vam „When a Shadow is Forced Into The Light“ donosi, potrebno je malo ekspozicije. Naime, Juha Raivio, kreativno srce i duša sastava, u potpunosti je bio inspirisan gubitkom voljene osobe. Aleah Stanbridge, poznata po radu sa sastavom Trees of Eternity i saradnjom sa bendovima Amorphis i Swallow The Sun, tragično je preminula 2016. godine nakon što je izgubila borbu sa rakom. Svaki ton koji čujete na ovom albumu i prethodnom EP izdanju inspirisala je bol kroz koju je Raivio prolazio.

Bol nekoga može potpuno savladati, ali i inspirisati. „When a Shadow is Forced Into the Light“ je dokaz tome. Album prati tradicionalnu melodic doom/death metal formulu po kojoj se bend proslavio, ali je daleko od prosečnog. Kako i ne bi bio, kada u suštini predstavlja epitaf voljenoj osobi, nešto po čemu će je ceo svet ali i sam Raivio pamtiti.

swallow-the-sun-band-promo-2019

Albumom dominiraju svetlo i tama kao glavne teme izražene u vidu melanholičnih i melodičnih delova i onih mračnijih, težih i agresivnih. Baš kao što ime albuma sugeriše, ove dve teme se često prepliću u toku albuma, pa tako možete čuti predivne akustične gitare, jecajuće čiste vokale i opijajuće solaže preko agresivne ritmičke baze i growl vokala.

Pesme kao što su naslovna, „Upon the Water“ ili „Here on the Black Earth“ savršeno su oličenje ovog konflikta u kompozitoru. Svaki ton je savršeno utkan, a zvučni pejzaži koje oslikavaju gitare i gudački instrumenti su toliko živopisni da vam se na trenutke može učiniti da vidite tonove, a i naterati da ostetite bol koju oseća kompozitor. Samo poslušajte „Never Gone“ koja zatvara album, zatvorite oči i biće vam jasno o čemu pričam.

Produkcija albuma fantastično hvata ovu dualnost, naglašava svaki ton i stvara melanholičnu i mračnu atmosferu sa po kojim tračkom svetlosti koji se probija do mašte slušalaca. Za razliku od skoro tročasovnog „Songs from the North“ dužina pesama i samog albuma su svedene na prosek, zbog čega je album mnogo slušljiviji i primamljiviji čak i onima koji su čuli mnogo o ovom bendu, ali nisu se usudili da se otisnu na dugo putovanje u tamu.

Ono što ovaj album izdvaja od mnogih izdatih u dobu hiperprodukcije je inspiracija, čak iako potiče iz tragedije. Upravo zbog toga ovaj album ima dubinu, emociju i nijanse zbog kojih će mu se fanovi redovno vraćati. Ujedno je i odličan album za svakoga ko tek treba da se upozna sa radom ovog sastava. S obzirom da je Raivio izjavio da je Swallow The Sun umalo postao istorija, drago mi je da je smogao snage da nastavi i smatram da je „When a Shadow Is Forced Into The Light“ izuzetno jak početak novog poglavlja za ovaj bend i kreativnog tvorca istog.

Lista pesama:

01. When A Shadow Is Forced Into The Light
02. The Crimson Crown
03. Firelights
04. Upon The Water
05. Stone Wings
06. Clouds On Your Side
07. Here On The Black Earth
08. Never Left

4

Sažetak

U senci tragičnog gubitka, ovaj album je svetlost koja bend Swallow The Sun još jednom kruniše kao neprikosnovene vođe modernog death/doom pokreta.

Dodaj komentar