INTERVJUI

SUKOB INTERESA – „Kritikuju nas time što nas ignorišu“

sukob-interesa-intervju-2017
Written by Hardwired Crew

Ovaj intervju je davnih dana planiran. I najavljen bendu. No, šta je tu je, pred vama je sada. Sve što treba i ne treba da znate o Zrenjaninskom bendu SUKOB INTERESA pročitaće u nastavku, a na pitanja su odgovarali Vladimir Čiča i Srđan Dević, jedini članovi aktuelne postave benda i duo koji zajedno svira više od 15 godina, još od srednjoškolskih dana, najpre u bendu Sepsa, a onda redom… Ja bih samo dodao da mi je žao što se nismo iskombinovali da razgovor ugodni obavimo uživo.

Zdravo! Za početak ćemo preskočiti opšta demografska pitanja i preporučiti čitaocima knjigu Šaneta Sfinktera „Sukob interesa – Ljubavna priča (Knjiga o usponu i padu nepoznatog benda)“, koju je i dalje moguće besplatno preuzeti (zar ne?), ali vama ipak jedno pitanje tog tipa. Šta ste radili, ili pokušavali da radite, svirali, ili pokušavali da svirate, odvojeno, ali i zajedno, tokom dve i kusur godine koliko bend nije bio aktivan?
Dević:
 Naravno. Naš rad od 2001. je i dalje besplatan. Bend je uvek bio aktivan; samo, kao, nismo svirali (što i sada radimo).
Čiča:
 Svirali kurcu. Dević je svirao sa… nemam pojma kime, a ja sam pokušavao da organizujem novi bend. Neću da ga imenujem pošto je imao spreman album, a spektakularno omanuo i nikada, uprkos odličnim uslovima za snimanje, pomenuti izneo do kraja. Snimio sam (kao) solo album koristeći uglavnom iste ljude koji su radili sve prethodne. Plus dvoje-troje novih. Vodio se kao solo album da ne bi bilo kompromisa oko materijala koji će završiti na njemu. Zove se „Puno pozdrava iz septičke banje“ i nije da su se svi otimali za njega.

sukob-interesa-intervju-2017

Vladimir Čiča i Srđan Dević, SUKOB INTERESA

Pomenuo si rok operu „Puno pozdrava iz septičke banje“, ali ako se ne varam ona je najpre zamišljena kao predstava. Možete li reći nešto više o celoj toj zamisli, zašto je propala i da li i dalje gajite neku, ma koliko malu, nadu da će ta zamisao jednog dana biti realizovana?
Čiča:
 Predstava je takođe omanula, ali tek nakon što sam/smo potrošili šest meseci života na nju. Pokušao sam da napujdam lokalne amaterske (ali sjajne i neverovatno talentovane) glumce da sve odradimo bez reditelja ali, avaj, ne uradismo ništa. Neću nikada više pokušavati ništa slično. Gore je od imanja benda.
Dević:
 Daj nam normalne glumce, plati im honorare i biće predstava za mesec dana (možda mesec i po).

Da li imate u vidu još jedan muzički projekat ovog formata, bilo kao Sukob interesa, Leteći cirkus Zvonka Džordana ili u nekom trećem projektu?
Dević:
 Uvek.
Čiča:
 To je na meni da znam, a na vama da vas boli dupe. Uvek planiram slične stvari, ali ne postizavam.

S obzirom da su svi članovi aktivne postave učestvovali u tom projektu, da li će se možda na nekom nastupu čuti i koja pesma iz te rok opere? I The Who su svirali stvari sa „Tommy“-ja i van baš „Tommy“ koncerata…
Čiča:
 To što si ti prokletniče gledao The Who uživo ti ne daje za pravo da nama određuješ ko će šta da svira. A ‘aktivna postava’ je u našem slučaju diskutabilna… Ni The Who ne svira solo projekte svojih članova. Ili možda grešim? Kako da znam kad nisam bio na svirci. Za razliku od nekih.
Dević:
 Aktivni članovi smo Čiča i ja. Pošto trenutno ni basistu nemamo, razmišljmo šta i kako lajv da sviramo da zvuči pristojno; prvo da skrpimo desetak pesama uopšte, pa ćemo videti šta i kako…

Rekoh aktivne postave, a aktivna postava je zapravo i manje više postava u kojoj ste radili pre razlaza početkom 2014. godine. Tada ste rekli ‘Finito!’, ali evo vas opet tu, kako je došlo do ponovnog okupljanja kakve su se promene postave desile od tada do danas i šta se generalno promenilo u bendu u odnosu na stanje od pre tri godine i više?
Dević:
 Finito je bila pauza, izgleda. Stariji smo, i trenutno sviramo bez basiste. Klasična rokenrol postava…
Čiča:
 Slabog smo karaktera pa nismo održali reč. Shvatili smo da su nam druženja dosadna ako se ne sprovode u atmosferi sviranja i snimanja, te smo brže-bolje pogazili sve stavove, principe i zavete koji su nas onemogućivali da se bavimo kreativnim radom. Promene su neznatne i uglavnom su vezane za fizičko propadanje članova benda usled procesa starenja. Ostaviću negde broj žiro računa zbog eventualnih donacija zarad prekopotrebnih medicinskih zahvata.

Jedini moj grade u srcu Banata, u tebi sam rođen, a ti me neumorno karaš“, „…a ja pokušavam da otvorim oči nekim novim klincima“. Menjalo li se šta u Zrenjaninu od kako si napisao te stihove? Kakvi su današnji klinci u vašem gradu, a i u ostalim našim gradovima, i da li je iko uspeo da im otvori oči?
Čiča:
 Klinci su mahom retardi koji slušaju govna, oblače govna i deluju nadasve zadovoljno, tako da ja tu nemam šta da se pitam. Zrenjanin je postao opustošeno i depresivno selo u kome žive oni koji su nezadovoljni situacijom i oni koji se pretvaraju da žive u nekoj srećnijoj izmaštanoj sredini. Nemam pojma koja sam od te dve kategorije. Ja bih da bežim iz Srbije, gradovi me ne zanimaju.

Šta mislite o skorašnjim protestima? Podržavate li tu priču i da li mislite da je naše društvo danas sposobno da istraje i napravi bilo kakve promene?
Čiča:
 Ne zanima me. Dok se ne puca po mojoj deci sve mi je jedno koje paradno govno je na vlasti. Kako god da se naziva zemlja u kojoj živimo i koji god da je politički sistem aktuelan, i dalje je prisutan stari dobri govnarski mentalitet minulih vremena. Upoznao sam gomilu klinaca koji razmišljaju, pričaju i ponašaju se kao moja pokojna baba. I ja sam jebeni Balkanac, ali aktivno radim na sebi. Verovali ili ne, nikada nisam izašao da glasam. Da, zbog ovakvih kao ja živimo loše. Dodao bih još samo da su reči „srpska“ i „napredna“ međusobno suprotnog značenja…

Kada ste fuzijom Sepse i W.I.N.K.-a dobili Sukob interesa rekli ste da je to ime, između ostalog, simbolika što vas je bilo šest u bendu i što ste se dosta razlikovali u svakom smislu, ali i što se tiče muzičkog ukusa i ideja o bendu. Sada vas je manje i držite se dugo zajedno u ovoj formaciji, da li je sukob interesa u tom smislu i dalje prisutan u bendu?
Dević:
 Sada možemo i da se potučemo, pošto nas je dvojica.
Čiča:
 Uvek. Dević i ja smo jedina konstanta, a dvoje je više nego dovoljno za konflikt. I dalje se ne slažemo oko većine stvari. Veže nas to što smo odrasli zajedno, a brak nam održava zajednički smisao za humor. Znam da će u njegovom malom crnom srcu uvek biti mesta za mene i moja sranja…

Da li su vas kritikovali nekada? Ne mislim na to da je neko pričao i pisao kako nemate pojma da svirate i pevate, već u smislu cenzure, da su vam zamerali teme o kojima pevate i koliko otvoreno to radite?
Dević:
 Kritikuju nas time što nas ignorišu.
Čiča:
 Siguran sam da bi nam zamerali ukoliko bi nas nekada i čuli. Srali su nam izdavači što psujemo i blatimo crkvu i slične idiotarije, srali su nam matori rokeri što ne shvatamo rokenrol ozbiljno i izvrćemo i dovodimo u pitanje njihova pravila i propise, ćale me i dalje drka što neću da naučim da pevam i da počnem da tezgarim, itd. Mrzi me da dalje nabrajam. Kad smo pametni – to ide na album. Kad smo glupavi – takođe. Nema filtera zarad aplauza. Pevamo o stvarima koje proživljavamo, ako neko može da se identifikuje sa time – odlično. Ako ne, Dević mi je dovoljna publika.

sukob-interesa-intervju-2017

Vladimir Čiča i Srđan Dević, SUKOB INTERESA

Čiča, nema mnogo bendova koje zaista voliš, ali znam da je jedan od njih Green Day. Prošle godine su objavili novi album, „Revolutionary Road“, po meni znatno drugačiji od svega što su prethodno radili. Kakvi su tvoji utisci o njemu?
Čiča:
 Ima pun kurac bendova koje obožavam, ne volim one koje si ti pominjao pa sam zato drkadžija… Green Day je bio dobar bend do početka dvehiljaditih, od onda je sranje koje je i danas. Novi album (koji se ne naziva tako kako si napisao) se razlikuje od prethodnih po tome što se povećao procenat maznutih fora bendova i albuma iz sedamdesetih godina minulog nam veka. Počeo sam da ih slušam kada sam imao dvanaest godina (sad ću trideset i pet) a danas ih pustim kada se zasitim prave i pametne muzike pa mi je potreban moždani klistir. Dević mi ga je kupio na vinilu pa moram. Naš novi spot je, između ostalog, posvećen i njima.
Dević:
 „Revolušn Rejdio“ je u pitanju… Ovo je verovatno trik pitanje da vidiš da li čitamo pitanja uopšte… Iskreno, nisam primetio znatne razlike…

Nije trik pitanje, već sam ja pobrkao ime sa filmom koji nisam gledao, a u kojem glumi Kate Winslet (valjda). Toliko o meni… Koji bend biste voleli da čujete uživo, a da niste već i pod uslovom da postoje realne šanse za to?
Dević:
 Nirvanu.
Čiča: Primus
Gogol BordelloDethklokKate BushZappa Plays ZappaHollie Cook… i The Who.

U pravu si bio, ne slušamo iste bendove, mada mi je i dalje drago što si me onomad pitao za preporuku. Pred vama je teška odluka. Možeš da učiniš da jednom za svagda iz ovog univerzuma nestane/u a) crkvena institucija; b) svi tezga bendovi i generalno pojam tezga benda; Moraš odabrati samo jedno od ova dva. Koji će biti tvoj izbor i zašto?
Dević:
 Tezgaroši. Da sam izabrao crkvu, uskratio bih naš repertoara i inspiracije…
Čiča:
 Crkva. Od tezgaroša još uvek niko nije umro. Samo moždane ćelije.

Sofijin izbor broj 2: a) Srbija i ostale zemlje regiona će se po standardu i kvalitetu života izjednačiti sa zemljama Zapada; b) prestaće ratovi i trka u nuklearnom naoružanju u svetu, ali mi ćemo i dalje zaostajati za ostalim;
Dević:
 Da.
Čiča:
 Jebi se. Pod „a“. Pod „b“ može kada emigriram.

Još malo o vašim pesmama. Pričali smo o rok operi, ali ostali vaši albumi su, po meni, međusobno slični, a unutra sebe raznoliki, što vas razlikuje od većine drugih bendova koje volim. Kako biste vi svaki od tih albuma upisali u par reči, a da nije ime albuma, i koji vam je najdraži i zašto?
Dević:
 Dobar, bolji, najbolji, strava, predrkan, jebe kevu… Uvek poslednji, jer je bolji od ostalih.
Čiča:
 Svi albumi su deo kontinuiteta pošto su na njima opisani naši životi od tinejdžerskih do ovih gerijatrik dana. Uvek nam je najnoviji najdraži, a pizdimo kad čujemo kako zvuče prethodni, jerbo tada nismo znali ovako sjajno svirati, pevati, miksati itd. Pretpostavaljam da si želeo da ti opišem svaki ponaosob, ali nisam dovoljno dobra osoba da to i učinim.

Jedan album ste uspešno objavili na CD-u, drugi ste samo objavili, na ploči. Bitka koju vodite sa medijima i izdavačima je, može se reći, epskih razmera, oni vas ignorišu, vi ih redovno kritkujete. Da li ste u potpunosti odustali od saradnje sa izdavačima ili biste pristali sada da neko omogući da svoju muziku držite u rukama, bukvalno?
Dević:
 Nismo odustali. Uvek bi pristali, ako bi izdali album onakav kakav možeš da skineš sa neta trenutno.
Čiča:
 Ni jedan nije objavljen na ploči. Postoji jedan album na jednoj jedinoj ploči, ali to nije delo nekog izdavača nego moje žene koja mi je to organizovala za trideseti rođendan. Ne znam za Devića, ja sam odustao od gubljenja vremena i živaca sa izdavačima. A i šta će nam? Kad je ovde neko kupio CD?

Ja sam mislio da je „Jedan prob’o pa se usr’o“ objavljen na ploči, ali da je ceo bend dobio u sumi jednu ploču. I da, ja kupujem CD-e… Da li biste radili fizičko izdanje albuma u svojoj režiji?
Dević:
 Da. Zato igramo Loto minimum jednom nedeljno i sakupljamo fiskalne račune.
Čiča:
 Ne. Napraviću jednom sebi svoju vinil diskografiju i to je to.

U petak objavljujete već drugi album od povratka na scenu pre godinu dana (u međuvremenu objavili). Prethodni, „Glas generacije neočupanih obrva“, se muzički poprilično razlikovao od vaših prethodnih radova, dok se ovim ‘vraćate na staro’. Moje mišljenje. Slažete li se i, ako da, pojasnite zašto je tako ispalo, a ako ne, kako vi vidite ova dva svoja dela?
Dević:
 To smo sve mi, samo u različitim periodima. Ako ti se nije svideo prethodni, uvek možeš da slušaš neki stari dok ne ubodemo nešto po tvom ukusu…
Čiča: Onaj album je počeo kao moj solo projekat, a završio kao bendovski. Zato ti je sranje i ne liči na ostale. Za ovaj novi sam obećao Deviću pank rok format, pa su pokuljale sve te šablonske muzičke varijante koje sam godinama sputavao jer su mi dosadne. Zadovoljan sam kako je ispalo.

Sukob-Interesa-album-2017_omot

Pored toga što mi je „Mizantropolit protonapasnik velikocinik“ legao više nego „Glas generacije neočupanih obrva“, jako mi se sviđa i naslovnica albuma, što estetski, što po pitanju poruke. Ako se ne varam tu su svi vaši uzori i inspiracije. Od muzičara su tu Billie Joe Armostrong, Pete Townshend, Zappa, Radule i vi sami. Neko mi je možda promakao, ali da li to zaista jeste otprilike lista svih uzora Sukoba interesa? Nešto mi se čini da Kurt Cobain nije tu kao muzički uzor…
Dević:
 Jeste, i više nego što misliš… A uzori su pretežno uzori tvorca omota.
Čiča:
 Promaklo ti je dosta toga, ima ih još mnogo. Naslovna strana predstavlja (pored otrcane parodije omota čuvenog Beatles albuma koju su svi već uradili) mapu mog trenutnog stanja uma, kulturološku pozadinu i uticaje koji su me formirali ovakvog i opomenu da ne doživljavam sebe preozbiljno i zaboravim ko sam. Ili je sve samo nabacana gomila sranja sa namerno datim pretencioznim objašnjenjem? Prosudite sami.

Ukazaćete mi na moje propuste već nekom prilikom. Pored albuma, u petak izlazi i spot za pesmu „MTv bunt“(takođe u međuvremenu objavljen). Ko je sponzorisao spot i koja produkcijska kuća je radila realizaciju? Nije prvi put da krtikujete MTV, da li VH1 više volite ili manje mrzite?
Čiča:
 Sponzorisao ga je Bojan Stanulov koji je doneo svoj foto aparat i besplatno nas snimio. Sve vreme je vikao da on radi fotografije i da nije stručan za video, a mi ga uveravali da jeste, i da ako mi možemo sami da snimimo album, može i on da snima spot. Kritikujem bendove koji se vode kao buntovni, a u stvari su pozeraj. Za medije me boli dupe. Ne gledam TV od kad imam net.
Dević:
 VH1 nam je uletela sa većim delom novca. Produkcijska kuća su par drugara u saradnji sa Kur-Ton studiom.

Rekoh da ste u istom ritmu nastavili, mislio sam po pitanju štancovanja pesama. Što se tiče koncertnih aktivnosti rekao bih da ste od povratka na scenu ubacili u petu brzinu, bar za vaše standarde. U proteklih pola godine nekoliko nastupa, a sada već dva u najavi u osam dana. Šta vam bi, nastavljate li tako i u narednom periodu?
Dević:
 Ako dva kretena na bini zvuče prihvatljivo, biće koncerata. Ako ne, nastavljamo u istom tempu što se tiče stvaranja muzike.
Čiča:
 Kad nas neko pozove – mi dođemo i sviramo. Sami se ne nutkamo pošto smo lenji i pošto nemamo menadžera da se zajebava sa gazdama klubova. Mislim da umem da pravim muziku, siguran sam da ne umem da sklapam poslovne dilove sa raznoraznim preduzetnicima.

Možete li reći koju reč više o predstojećim nastupima i koliko poznajete i koliko dugo niste posetili publiku iz tih gradova? Promovišete novi materijal ili svirate presek karijere?
Čiča:
 Sve zavisi od trenutnog raspoloženja… videćemo. Mislim da ni u Zrenjaninu nemamo neku veliku publiku, a kamo li u drugim mestima. Upravo nas je novi/stari basista ispalio pa ćemo svirati kao duo jer nam je jadno da otkazujemo bilo šta. Baš me zanima na šta će to da liči.
Dević:
 Biće zanimljivo (nama). Bečej nikad’, Novi Sad od 2011.

sukob-interesa-intervju-2017

Vladimir Čiča i Srđan Dević, SUKOB INTERESA

Inače bi bilo rano za ovo pitanje s obzirom da najnoviji album nije ni objavljen javno, ali… Ima li novih pesama i planova za njihovo snimanje u skorije vreme?
Dević:
 Uvek.
Čiča:
 Dok ti objaviš ovo – biće. Imam dve nove i gotove pesme za album 2018.

Za kraj, jedno kratko – „Loš dan 6“?
Čiča:
 Neću zato što me to svi pitaju. Dosta ih je pet. Ili nije? Jeste. Možda ipak?
Dević:
 I 8 i 9…

Hvala na odgovorima, vidimo se u Novom Sadu!
Dević:
 Nemoj dva puta da kažeš…
Čiča:
 ‘Ajd’…

Intervju pripremio Feđa Popov

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.