ZANIMLJIVOSTI

Još jedna studija pokazala da je metal muzika dobra za vaše mentalno zdravlje

metaldays-2016-people-featured
Written by Hardwired Crew

Naučni časopis iz oblasti psihologije Journal of Community Psychology objavio je studiju pod nazivom „Kontekstualizacija mentalnog zdravlja mladih metalaca: zajednica za socijalnu zaštitu, identitet i muzičko osnaživanje“ u kojoj su autori Paula Rowe i Bernard Guerin pokušali da pokažu uticaj metal muzike na psihu mladeži. Naravno, studija pokazuje ono što već odavno znamo – ova vrsta muzike je višestruko dobra za mentalno zdravlje ljudi.

belgrade-calling-2012-day-2-featured

Publika na Belgrade Calling festivalu 2012. godine, photo Marko Ristić

„Mladi koji slušaju metal muziku su u javnosti obično predstavljeni kao grupa o kojoj se često pokreću pitanja u vezi sa uticajem te muzike na njihovo mentalno zdravlje, ali uvek sa veoma slabo potkrepljivim dokazima. Dokumentovali smo kontekste ovih zajednica i njihovog blagostanja direktno razgovarajući sa mladim metalcima i metalkama“, naveli su autori u kratkom objašnjenju ove studije.

„U ovim razgovorima otkriveno je da su identiteti mladih koji su izgrađeni kroz metal muziku njima u stvari pomogli da prebrode stresne situacije i okruženja, i izgrade jake i održive ličnosti i zajednice, a time i ublaže sve moguće probleme koji se tiču mentalnog zdravlja“, zaključili su oni.

Studiju možete preuzeti i pročitati ovde.

Dodaj komentar