IZVEŠTAJI SA KONCERATA

STONED JESUS u Beogradu – Stoner poslastica u Božidarcu

stoned-jesus-beograd-2018-jovan-ristic-izvestaj
Written by Jadranka Balaš

Iako možda dolazak ukrajinskih stoner velikana STONED JESUS ovaj put nije izazvao toliku euforiju, osim ako niste hardcore fan, za mene je ovo bila jedna od najlepših vesti što se tiče ovogodišnje koncertne sezone u Srbiji. Prvi put kada su trebali da dođu vraćeni su sa granice usled nekih problema na carini ali je gorak ukus zbog ovog otkazivanja sprao fantastični Greenleaf koji je nastupio te večeri i nadoknadio izostanak glavnih zvezda. Drugi put sam ih propustila zbog porodičnih problema. „Treća sreća“ za mene ovaj put nije bila samo puka narodna izreka.

last-thrill-beograd-2018-jovan-ristic

Last Thrill u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

Priliku da u svoju biografiju upišu i otvaranje ovog koncerta dobili su beogradski LAST THRILL. Sa radom ovog benda sam se upoznala kada su izdali svoj EP prvenac „Animals…“ (oprostiće mi momci što sam skratila naslov, zaista je predugačak) koji sam baš ja recenzirala. Svidela mi se doza „čistokrvnog“ roka koju su isporučili na njemu i što su uspeli da naprave ono što retko kome u Srbiji polazi za rukom, pravi hard rock hit, „Ghost In The Shadow“. Ono što mi je promaklo jeste da ih do sinoć ni jednom nisam čula uživo. Srećom, svaka greška može da se ispravi.

Momci su u međuvremenu počeli da pevaju na maternjem jeziku kako su sami vrlo simpatično naveli iz razloga što su shvatili da pre nego što se zanesu da pokore strano tržište prvo morašju da postanu kraljevi u svom selu. Da li su kraljevi ili ne zaista ne znam, ali sinoć je bilo evidentno da ovaj bend ima svoju publiku o čemu je posvedočila ne samo ekipa ispred bine koja je pevala svaku njihovu pesmu nego i više nego solidno popunjen Božidarac. Tokom predgrupe. U Srbiji. Retkost.

stoned-jesus-beograd-2018-jovan-ristic-01

Stoned Jesus u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

Nakon pauze dočekah konačno i njih sa najvećim mogućim nestrpljenjem i osmehom, u prepunoj sali kako ovaj bend i zaslužuje. Stoned Jesus su po meni jedan od retkih stoner bendova mlađe generacije koji mogu da se pohvale besprekornom diskografijom i prepoznatljivim zvukom, koji iako je pokupio dosta uticaja ipak ima dozu autentičnosti koja ih izdvaja iz mora drugih. To se ceni i to privlači. Svaki album od dosadašnja tri je drugačiji ali sa nepogrešivim Stoned Jesus vajbom. Znaju kako da naprave pesmu. I što je najvažnije znaju koliko je bitno da ta pesma vrhunski zvuči i uživo. A zvuče i te kako.

stoned-jesus-beograd-2018-jovan-ristic-02

Stoned Jesus u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

Za uvod i zagrevanje napravili su savršen izbor u vidu „Rituals Of The Sun“ sa poslednjeg albuma „The Harvest“ mog ličnog mezimca. Zašto savršena? Zato što je višeglasno pevanje kraja numere prenešeno uživo baš onako kako zvuči i na albumu. Publika je majstorski odradila ono što i treba. Apsolutno se podredila bendu, trenutku i uspela da zajedno sa njima stvori uzavrelu atmosferu dostojnu ovakvog koncerta. Bend je više nego raspoloženu masu nagradio i sa dve nove pesme koje ako je suditi po onome što sam čula sinoć najavljuju još jedno vrhunsko izdanje koje jedva čekam.

Pre nego što su krenuli prvi taktovi jedne od najboljih stoner pesama ikada, potpisujem ovu tvrdnju, Igor je najavio rečima „Znam da nju čekate“. Da, čekali smo „I’m The Mountain“. Oduševljenje je postalo još veće kada je vrlo vešto u nju upleo deo „Carelles Whisper“ George-a Michael-a. Ne sećam se da me je u skorije vreme nešto ovoliko oduševilo i od srca nasmejalo. Ostatak pesme je ispraćen u totalnoj ekstazi koja nije popustila ni tokom energične „Here Come The Robots“.

stoned-jesus-beograd-2018-jovan-ristic-04

Stoned Jesus u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

U intervjuu koji je dao za naš magazin Igor je koncert u Beogradu pre godinu i po dana proglasio jednim od najboljih na toj turneji i obećao da će se potruditi da ovaj bude još bolji. Obećanje je ispunio. Kao publika i mi smo se odužili. Na društvenim mrežama instant je osvanuo post benda u kome kažu da je ovaj put bilo još vrelije nego prošli. I dali su još jedno obećanje. Da će se 100% vratiti. I ja sam 100% sigurna da ću tom koncertu prisustvovati. I sa istom sigurnošću mogu da kažem, da ćemo još jednom pomeriti granice odlične svirke, i bend, i mi.

stoned-jesus-beograd-2018-jovan-ristic-03

Stoned Jesus u Beogradu | Foto: Jovan Ristić