IZVEŠTAJI SA KONCERATA

State of Mind u Fabrici – Crème de la crème u Novom Sadu

state-of-mind-fabrika-2015-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Po prvi put u svojoj jedanaestogodišnjoj karijeri Novi Sad je posetio novozelandski drum’n’bass duo STATE OF MIND. Zašto je to bitno? Zato što je reč o jednom od najboljih predstavnika žanra na sceni od kako ona postoji, aktuelnim osvajačima nagrade za najboji d’n’b album prema D’n’B Areni i generalno jednom od najboljih izvoznih proizvoda Novog Zelanda. Stoga, nikako ne treba da čudi činjenica da je Fabrika bila krcata, kao ni interesovanje koje je vladalo nedeljama pre ovaj događaj.

Iza cele priče stajala je organizacija Drop Sensei, mlada novosadska ekipa koja radi odličan posao, i koja je u poslednje tri godine uspela da spusti d’n’b muziku sa Petrovaradinske tvrđave i Exit festivala u klubove po gradu, i od malih žurki dođe do velikih događaja kao što je ovaj. Ovaj događaj ujedno je bio i proslava njihovog trećeg rođendana, a samo u nekoliko prethodni meseci, zahvaljujući njima, Novi Sad je ugostio imena kao što su A.M.C., jedan od najboljih mladih izvođača, i MC Coppa, jedan od najboljih prošlogodišnjih d’n’b vokala, po izboru najrelevatnijeg medija žanra, sajta D’n’B Arena. Tu naravno nije kraj, ali o tome nešto kasnije.

state-of-mind-fabrika-2015-photo-tamara-samardzic

U momentu kada smo ulazili u klub, DJ pult je preuzela hrvatska seznacija Tekitoka. Devojka koja stoji iza mnogih uspešnih događaja, donela je svoj set sastavljen od d’n’b i neurofunk tonova. Svojih nešto više od sat vremena iskoristila je na najbolji način, što je pun klub svojim reakcijama i potrudio. Svakako veliku pomoć pružili su joj domaćini večeri MC Bo_JAH iz Beograda i VJ Withness iz Pančeva, koji je celo veče fenomenalnim vizualizacijama pratio beatove koji su stizali sa bine.

Sam kraj svog nastupa Karlovčanka je završila trijumfalno, uz proslavu rođendana, otvaranje šampanjaca, i savršenom zvučnom podlogom – „Sigmom“ legendarnog holandskog tria Noisia. Dok se zvezda večeri pripremala da preuzme pult, Drop Sensei su najavili još jedno veliko gostovanje – na istom ovom mestu, 23. maja svoju muziku publici će prezentovati jedan od najboljih producenata današnjice, Austrijanac Mefjus.

state-of-mind-fabrika-2015-photo-tamara-samardzic

State of Mind, ili u ovom slučaju Patrick Hawkins, od samog početka uvodi publiku u svoj svet, ili u drugačije stanje uma (pun inteded). Svojim zvukom, i razaračima sa četiri dosadašnja albuma, presečenim kultnim underground hitovima, Hawkins je fenomenalno kontrolisao raspoloženje publike koja je skakala, plesala, ili po komandi čučala. MC Bo_JAH je i ovde uradio sjajan posao, a sticao se osećaj kao da ovaj dvojac nastupa zajedno godinama. Očekivano, publika je najbolje reagovala na aktuelni hit „Mr. Cover Up“, ili na „Voodoo People“velikana The Prodigy. Uz osmeh na licu, posle poziva na nekoliko dodatnih pesama, vidno raspoloženi Hawkinszavršio je set sa „No Problems“ Chase & Status, nakon čega je pult preuzeo Yebiggah iz Beograda, koji je svojim izborom priveo događaj kraju.

State of Mind su dugo čekani, ali vrujem da će se brzo vratiti ponovo. Ono što raduje, jeste pretvaranje Drop Sensei organizacije iz lokalne priče u veliku, ozbiljnu organizaciju, zahvaljujući kojoj novosadska publika na redovnoj bazi ima priliku da gleda vrhunske d’n’b muzičare iz celog sveta. Svakim novim događajem postavljaju lestvicu sve više, a verujem da će u mesecima koji dolaze Novi Sad posetiti još mnoga relevantna imena. Neko je rekao Noisia?

state-of-mind-fabrika-2015-photo-tamara-samardzic

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.