SPECIJAL

SOUNDGARDEN – Put ka super nepoznatom

Written by Jadranka Balaš

Do 1994. godine Soundgarden su već uživali u popularnosti koju im je doneo treći studijski album „Badmotorfinger“ ali je ona bila skromna kada se uporedi sa uspesima koje su u to vreme postizali Nirvana, Alice In Chains i Pearl Jam, dok su njihovi fanovi čekali naslednika. Soundgarden su bili spremni da preuzmu mesto koje im sa pravom pripada i stanu rame uz rame sa pomenutom trojkom. To su i uradili sa albumom „Superunknown“ koji je izašao 8. marta 1994. godine.

Seattle Grunge Rock band, Soundgarden 1994. (Photo by: PYMCA/UIG via Getty Images)

Iako im je među prvima prikačena grunge etika i 1991. imali su keca u rukavu sa albumom „Badmotorfinger“, SOUNDGARDEN su ipak bili potisnuti sa radio stanica i zasenjeni uspehom koji su u to vreme postigli njihovi sugrađani Nirvana, Pearl Jam Alice In Chains. Chris Cornell nije bio tako skroman i smeran kao što su bili Kurt Cobain ili Eddie Wedder. U većini slučajeva nije pevao o svojim osećanjima ni direktno ni indirektno, poetski. Soundgarden su pravili muziku koja je imala nešto mitsko u sebi a što se kosilo sa poniznošću grunge pokreta. Nirvana je želela da uništi ili bar degradira ideju rock zvezde, Soundgarden su jednostavno želeli da se uzdignu u visine. Ipak „Badmotorfinger“ nije ni blizu bio tako popularan kao „Nevermind“ „Ten“Soundgarden su možda doprineli rađanju grunge žanra ali u poređenju sa njihovim nešto mlađim kolegama u to vreme su već delovali istrošeno.

Gledajući na početak njihove karijere, nije izgledalo kao da Soundgarden u sebi nose nešto poput albuma „Superunknown“. Izdali su dva albuma inspirisana više hair metal pokretom nego što su bila u stanju da privuku pažnju grunge fanova. „Badmotorfinger“ je malo bliži onome što su težili da postanu ali više deluje kao trejler za film u kome su izostavljeni oni najbolji delovi. Ne može da se takmiči sa „Superunknown“. On ima sve. Na njemu su sve uradili drugačije.

Možda je bio u pitanju pritisak. Trojka iz Sijetla sa kojom su Soundgarden delili klubove i binu diktirala je pozicije na top listama i krala fanove. To mora da je bolelo. Soundgarden nisu imali „Smells Like Teen Spirit“ ili „Alive“ kojom bi zauvek kupili publiku. To je moralo da se promeni. Možda su samo odrasli i postali mudriji i na „Superunknown“ rešili da urade sve što im do tada nije išlo za rukom. Koji god da je razlog, uspeli su da naprave prekretnicu i stvore album koji je inteligentan, moćan i napet, dovoljno da postavi nove standarde.

Bend je sa radom na četvrtom albumu počeo nakon turneje kojom je promovisao prethodni. U Bad Animals Studio u Sijetlu ušli su u julu 1993. godine sa producentom Michael-om Beinhorn-om. Svaki od članova benda radio je na novom materijalu nezavisno a zatim su razmeljivali demo snimke. Ovakav način pisanja probudio je nešto novo u bendu i izgleda da je funkcionisao, iako, kako su sami priznali, proces snimanja pesama trajao je mnogo duže nego obično.

Nasuprot žestini koju je imao „Badmotorfinger“, na „Superunknown“ malo su usporili i napravili introspektivnu ploču. Tekstovi su mnogo mračniji, mnogo ličniji. Pričaju drugačiju priču. Graciozan i misteriozan, zamućenih rifova, uvijenih melodija, graniči se sa psihodelijom. Savršena kombinacija Cornell-ovog epskog vokala, Ben Sheppard-ovog masnog basa, Kim Thayil-ovih divljih rifova i Matt Cameron-ovih razarajućih bubnjeva.

„Spoonman“ je bila prva pesma koja je stigla u februaru 1994. godine i postavila je temelje za izlazak albuma 8. marta. Već na leto 1994., kada se album malo izvrteo Soundgarden su imali pesmu svoje karijere, mračnu i zlokobnu „Black Hole Sun“. Pesma je postala apsolutni hit ali bend je ipak bio zabrinut u to vreme kako će kreativni pravac u kome su krenuli biti prihvaćen. „Superunknown“ je ponudio još neke vanvremenske i radio hitove poput „The Day I Tried To Live“, „My Wave“, i jednu od najčuvenijih „Fell on Black Days“. Iako su pojedinačno ove pesme doživele nemerljiv uspeh, to nije ništa u poređenju sa tim šta je album ponudio kao celina.

„Superunknown“ je bendu doneo toliko priželjkivano priznanje i slavu, prvo mesto na Billboart 200 listi i dve Grammy nagrade, do danas je prodat u više od devet miliona primeraka. Ali zaboravite top liste, zaboravite nagrade, zaboravite prolazne trendove. Na kraju krajeva ništa u životu nije toliko neodoljivo i uzbudljivo kao muzičar ili bend koji je konačno pronašao zvuk, svoje obeležje, svoje mesto i prigrlio ga sa obe ruke. Za Soundgarden sve to se desilo sa albumom „Superunknown“.

01. Let Me Drown
02. My Wave
03. Fell On Black Days
04. Mailman
05. Superunknown
06. Head Down
07. Black Hole Sun
08. Spoonman
09. Limo Wreck
10. The Day I Tried To Live
11. Kickstand
12. Fresh Tendrils
13. 4th Of July
14. Half
15. Like Suicide

Dodaj komentar