IZVEŠTAJI SA KONCERATA

‘Solidarno sa Društvenim centrom’ Vol. 3 – Punk i bunt na novosadski način

solidarno-sa-drustvenim-centrom-2014-photo-tamara-samardzic-4
Written by Hardwired Crew

Društveni centar. Prvo nekoliko reči za neupućene. Društveni centar je prostor u Kineskoj četvrti u Novom Sadu koji gleda na Sunčani kej i u kom je bilo raznoraznih dešavanja, tako bi bar bilo tehnički ukratko rečeno. Društveni centar je pre svega rezultat mnogo truda i ulaganja male grupe ljude koja je za nešto više od dve godine od napuštenog objekta stvorila prostor prikladan za koncerte, projekcije filmova i razne slične kulturne i aktivističke događaje i pre svega prostor za druženje. U DC-u je svako dobrodošao i retko ko se nije vraćao.

solidarno-sa-drustvenim-centrom-2014-photo-tamara-samardzic-4

photo Tamara Samardžić

No, kako svi dobro znamo da u našoj zemlji nema ama baš ni malo kriminala, korupcije, lopovluka i svih ostalih vragolija tog nivoa naša policija i javna preduzeća nemaju mnogo posla, tako da su odlučili da ga stvore, pa je Društveni centar zapečaćen 21. avgusta 2014. godine od stranje Javnog preduzeća Poslovni prostor. Nakon velikih muka da uopšte uđu u dijalog sa pomenutim preduzećem ekipi okupljenoj oko ideje Društveni centarponuđena je enormno velika svota novca za zakup ovog prostora, koji zapravo i nije na listi prostora koji su predodređeni za iznajmljivanje, a zakup bi zvanično bio evidentiran pod jednim drugim objektom u Kineskoj četvrti.

solidarno-sa-drustvenim-centrom-2014-photo-tamara-samardzic

photo Tamara Samardžić

Dok su se svi ti pregovori dešavali ekipa iz DC-a je ćutala u očima javnosti i dala je sve od sebe da normalnim metodama vrati prostor koji im pripada i koji je izuzetno neophodan Novom Sadu kao prvi i, za sada, jedini prostor tog tipa u gradu. No, kako je postalo očigledno da od toga nema ništa, stigao je red na proteste pod nazivom ‘Solidarno sa Društvenim centrom’ koji se održavaju svake subote, počevši od 11. oktobra, u dvorištu ovog objekta. Prva dva protesta su bila zamišljena kao okupljanja ljudi, čisto da bi se privukla pažnja javnosti, a na tim okupljanjima je prepričana i priča koju ste pročitali u prethodna dva pasusa. Ta dva okupljanja su bila efektna, pristojan broj ljudi se pojavio, a i mediji su se odazvali, no radi razbijanja monotonosti, pretpostavljam, treća protesta subota je zamišljena kao popodnevna svirka.

solidarno-sa-drustvenim-centrom-2014-photo-tamara-samardzic

photo Tamara Samardžić

Okupljanje je bilo zakazano za 16.00, dok je svirka počela pola sata kasnije bez ikakve uvodne reči. Prvi su nastupili reperi koji su se programu pridružili da bi podržali priču, a inače su imali zakazan nastup u okolini Novog Sada iste večeri. Radi se o bendu SEMPLICIMENT TAT – TRIQ sa Malte koji imaju angažovane tekstove na jeziku Malte, bar ćemo im verovati da su angažovani pošto nije bilo ikakve šanse da išta razumemo. No, uprkos tome, ova petorka je ostavila sjajan utisak i napravila izuzetno pozitivno atmosferu za pedesetak okupljenih ljudi.

solidarno-sa-drustvenim-centrom-2014Sempliciment-Tat-Triq

Sempliciment Tat Triq | photo Tamara Samardžić

Nakon njih dolazi na red bend na koji se čeka već godinu dana. To jest, još željnije se čeka dva dana pošto nastup u četvrtak nije održan, ali ovo jeste bila prva prava svirka benda nakon godinu dana. Reč je naravno o lokalcima (ne samo što su Novosađani, već i Limanci) FRONTLINE koji su ovom prilikom predstavili novog bubnjara. Silna masa koja je u četvrtak bila u Pelikanu zbog njih ipak se nije pojavila u tolikom broju i u Društvenom centru, no masovne podrške je u svakom slučaju bilo, a ‘novosadskih’ četiri metra ispred bine je brzo nestalo. Kao i na svim svirkama od objavljivanja albuma „Drugi dolazak“ akcenat je bio upravo na pesmama sa tog albuma, dok je smo se starih dana podsetili uz zajednički otpevane „Samo me zanima“ i „Ovo je život moj“. Uprkos dugoj pauzi Frontline je i dalje u dobroj formi, Nenad se sa bubnjarske stolice odlično uklopio u bend, a po svemu sudeći moći ćemo u narednom periodu da ih gledamo mnogo češće nego što smo navikli.

solidarno-sa-drustvenim-centrom-2014-frontline-photo-tamara-samardzic

Frontline | photo Tamara Samardžić

Jedan od ‘tajanstvenijih’ novosadskih bendova je street punk sastav BOMBER. Jedan su od onih bendova nastalih početkom i sredinom prve decenije ovog veka, ali dok se postava ustalila potrajalo je još neko vreme, tako da je trenutna priča aktuelna praktično četiri godine. Kada sam rekao ‘tajanstvenijih’ mislio sam na to da ovaj bend retko svira u rodnom gradu, da svi znaju da bend postoji, ali da je opet retko ko dobro upoznat sa njihovim radom. Mislim da bi to trebalo ispraviti zato što je u DC-u očigledno bilo da bend ostavlja pozitivan utisak i da su reakcije dobre, ali je za potpunu atmosferu ipak nedostajalo malo više aktivnog učestvovanja prisutnih – čitaj pevanja himničnih refrena sa bendom. Kao što rekoh, žestoka i enegična svirka je naišla na pozitivnu reakciju publike, a bend je stavio akcenat na nedavno objavljeni EP “Bomb Your Nation With Rock’n’Roll” i prošlogodišnje izdanje “Turn Off the Lights”, a završili su pesmama na srpskom (koje su u manjini na repertoaru), “G.P.S.” i “Glas”.

solidarno-sa-drustvenim-centrom-2014-bomber-photo-tamara-samardzic

Bomber | photo Tamara Samardžić

Nije mali broj novosadskih bendova koji za dve godine obiđu Evropu uzduž i popreko, a u rodnom gradu zasviraju otprilike tri puta u tom periodu i te svirke uglavnom budu ‘pomoć prijatelju’ i slični povodi. Takva je situacija i sa bendom THE BAYONETS, ali mi deluje kao da je to jedini bend iz te grupe po čijim svirkama se ne vidi da pripadaju toj grupi, tj. koji imaju odličan odziv publike i na domaćem terenu. Tako je bilo i ovog puta, na trećoj oproštajnoj svirci od bubnjara Ćate, a pevač Mige je to dočarao rečima „Toliko je želeo da nas napusti da se i oženio, ali ne ide to tako lako kod nas.“ Iako Bajoneti nisu imali probu od aprila priredili su sjajan šou, a imali su i najjaču podršku publike. Koje će pesme svirati dogovarali su u hodu, a himnični refreni kod njih jednako dobro zvuče i na srpskom i na engleskom. Mige je po običaju skakao tokom celog nastupa i neretko ulazio među publiku koja je bila u prvim redovima da bi svi zajedno pevali „Stojim sam“„Jeftinu nostalgiju“„Try to Recall“„Never Forget“ i druge. Iskreno se nadam da će uskoro uspeti da nađu novog bubnjara i nastave sa aktivnim radom i pravljenjem novih pesama, ali činjenica je da i bez probi prirede odličnu atmosferu svojim sugrađanima, pogotovo kada su ovakve svirke, sa specijalnim povodom, u pitanju.

solidarno-sa-drustvenim-centrom-2014-the-bayonets-photo-jelena-acin

The Bayonets | photo Jelena Aćin

Za kraj je ostao još jedan bend iz iste garde, nešto stariji po stažu od prethodna dva, a reč je o ekipi RED UNION. Kada je pevač Daško najavio početak nastupa i rekao „Sada nećete čuti nijednu pesmu koju je napisao Red Union mislio sam da se šali, ali sam ubrzo shvatio da se nije šalio. Oni su odlučili da ovu svirku budu cover bend i odsvirali su nam listu pesama svojih uzora, uglavnom bendova sa britanske punk scene. Da neko kojim slučajem nije upoznat sa ovom scenom, a zna kako zvuči Red Union, lako bismo ga ubedili da u ovo njihove nove pesme, dok smo zapravo slušali Stiff Little FingersCock SparrerSpecialsOperation IvyThe Clash, najbolji punk bend ikad, bar po njima, i druge. Nikad zapravo nisam čuo da neki iskusni autorski bend ovo radi i moram priznati da je ovaj eksperiment prijao. I na bisu su se držali obrada, mada je tada bila reč o pesmi koja je na njihovom redovnom repertoaru i dalje, prepevu francuske revolucionarske pesme „La Complainte du Partisan“.

solidarno-sa-drustvenim-centrom-2014-red-union-photo-jelena-acin

Red Union | photo Jelena Aćin

Iako je ovo bilo jedno hladno subotnje popodne, dvorište Društvenog centra je bilo gotovo puno i masa se retko menjala zato što su gotovo svi došli zbog podrške ovom objektu, a odlična svirka je bila samo šlag na tortu. Ovom svirkom, prethodnim skupovima, budućim skupovima i budućim svirkama građani Novog Sada pokazuju jaku volju i istrajnost u borbi da se Društveni centar vrati onima kojima pripada – Novosađanima. Verujem da će ovakvih okupljanja i svirki biti još mnogo, mada bih voleo da ih bude što manje, da oni koji treba da shvate shvate i da ne bude više akcije ‘Solidarno sa Društvenim centrom’, več da DC nastavi sa svojim programima kao što je i radio do tog nesrećnog avgusta

solidarno-sa-drustvenim-centrom-2014-photo-tamara-samardzic

photo Tamara Samardžić

P.S. Treba napomenuti i da je Društveni centar dobio ogromnu podršku iz cele bivše Jugoslavije, a  o tome više pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.