RECENZIJE ALBUMA

SOEN – „Lotus“ (2019)

Written by Jadranka Balaš

SOEN
„Lotus“
Progressive Metal
Silver Lining Music (2019)

„Kada se lepota i čistota uzdignu iz najmračnijih mesta rađa se „Lotus“. Sa srcem na dlanu, jasnom misijom i porukom – Soen su nam dali najbolje od sebe kako bi nas ohrabrili da i sami potražimo ono najbolje u sebi samima.“

Nakon albuma „Lykaia“ nisam znala šta još mogu da očekujem od benda SOEN. Na koji još način mogu da me iznenade i prevaziđu utisak koji je on na mene ostavio. To je bio jedan od onih albuma koji se pojave u pravo vreme, obrate nam se na pravi način i ostaju uz nas do kraja života. Nisam mogla ni da zamislim kako bi njegov naslednik morao da zvuči da ga nadmaši. Kako napraviti nešto savršenije od samog savršenstva?! Zvuči nemoguće, ali nije da se nije dešavalo. Desilo se ponovo. Soen znaju kako.

Ima neke neobjašnjive magije u progressive-u koji Soen stvaraju. Naizgled jednostavnost koja osvaja na prvo slušanje, lakoća i pitkost muzike kojom kupuju slušaoca dok vas ne uvuku u svoj svet i za nagradu počnu da vam se otkrivaju sloj po sloj. I ništa više ne zvuči jednostavno. I više ništa nije isto nakon ovog iskustva.

Kada se lepota i čistota uzdignu iz najmračnijih mesta rađa se „Lotus“, šesto čulo, veća svesnost. Unutrašnja borba protiv mraka koji ume da preovlada u svima nama. Borba za sebe – „Talk to yourself, let your essence be your answer“ i ništa manja za druge – „Be the one who wakes up all of those who roam“, kako kažu stihovi neverovatne naslovne numere albuma. Katartična vokalna izvedba Joel-a Ekelöf-a ostavlja bez daha. Ako neko može da vas ubedi da svet učinite boljim mestom za sebe i za druge samo time što ćete pustiti da vaše svetlo sija jače od bila čega drugog, onda je to on. Samo ga slušajte.

Nisam mislila ni da je moguće da zavolim neku njihovu pesmu, niti da je moguće da uopše napišu nešto kao što  numera „Opal“. Ali onda je stigla „Lascivious“. „Martyrs“ je priča za sebe, odskače od svega na albumu, na najbolji mogući način i pokazuje za šta je sve ovaj bend sposoban. Od ritam sekcije, moćnih, zaraznih rifova, neverovatnih soloa, do vokala koji su za nijansu svima ukrali šou, kroz ceo album oseća se da se ova ekipa pre svega jako dobro zabavlja radeći to što radi, bend su više nego ikada, svoji na svome, sa srcem na dlanu, jasnom misijom i porukom – da nam daju najbolje od sebe kako bi nas ohrabrili da i sami potražimo ono najbolje u sebi samima.

„Lotus“ je kulminacija svega što su prikazali u dosadašnjoj karijeri, usavršili su svoj dark progressive zvuk ukombinovan sa melodičnim vokalima i nikada više niko neće moći da ih upoređuje sa bendom Tool, što je od njihovog početka bio slučaj i ponosno mogu da stanu uz najveće progressive bendove današnjice kao neko ko je ponudio nešto novo i drugačije. Soen zvuče kao Soen, jedinstveni entitet i bolji nego ikad.

„Lotus“ lista pesama:

01. Opponent
02. Lascivious
03. Martyrs
04. Lotus
05. Covenant
06. Penance
07. River
08. Rival
09. Lunacy

4.8

Sažetak

Kada se lepota i čistota uzdignu iz najmračnijih mesta rađa se „Lotus“. Sa srcem na dlanu, jasnom misijom i porukom – Soen su nam dali najbolje od sebe kako bi nas ohrabrili da i sami potražimo ono najbolje u sebi samima.

Dodaj komentar

Share via