RECENZIJE ALBUMA

SNB – „Brzopletost“ (2018)

snb-brzopletost-recenzija-2018
Written by Nenad Pekez

SNB
„Brzopletost“
Punk/Ska
(SKCNS, 2018)

Nedvosmisleni, jednostavni i konkretni principi stare škole koju SNB prate oduvek je njihov glavni adut, a tako je i na ovom albumu.

Nikada u prvom planu (dobro, možda nikad ni u drugom), al’ bend SKUPLJENI NA BRZINU (SNB) su u poslednjih dvadesetak godina prisutni na sceni pre svega koncertno, na raznim festivalima, događajima i andergraund svirkama. Studijski, pa kao ni mnogi bendovi podzemlja, nisu imali nazovi dostojanstevnog izdavača, a samim tim ni izdanje, bar ne do sada. Album „Brzopletost“ u izdanju Studentskog Kulturnog Centra Novi Sad najzad je jedna konkretna potvrda i zaokružena celina dugogodišnjeg rada.

Za razliku od mnogih andergraund pank bendova, radi se o muzički potkovanijoj grupi. Sirovina i žestina su i dalje glavni sastojak svih pesama, al’ ta potkovanost im daje više mogućnosti da pored ogoljenog panka (prisutnog u prvom delu albuma) proplivaju i kroz post-pank i ska.  Samim tim, tu su i raznovrsniji aranžmani i konkretni prelazi – „Šarlo“, „NovSka“, „Zauvek“

 Jednostavna i konkretna stara škola koju SNB prate oduvek je njihov glavni adut. Tekstovi koji stavljaju akcenat na individualnost i moć pojedinca (jer pretpostavljam grupa takvih pojedinaca čini moćno društvo), bas linija u prvom planu i nedvosmisleni aranžmani koji nemaju uzaludnih i nepotrebnih delova su nešto što će svi oni ljubitelji škola 80-ih i 90-ih (Ateisti, Šarlo Akrobata…) posebno zavoleti kod SNB i što će ih podsetiti zašto su tu vrstu muzike uopšte na početku i zavoleli. Zašto komplikovano kad može jednostavno?

Nemojte da vas zavara što je album snimljen u studiju koji se zove Socijala na Pejićevim salašima, verovatno u zamenu za nekoliko kila cverglana, snimci i produkcija su momački. Osim poslednje live stvari – „Slep i gluv“, ta je nešto jako tiha, al’ deder pojačajte!

Lista pesama:

01. Pobednik
02. Ofanziva
03. Ti možeš sve
04. Brzopletost
05. Šarlo
06. Zauvek
07. NovSka
08. Mali ljudi
09. Skaart
10. Tu sam ja
11. Slep i gluv (live)

3.5

Nedvosmisleni, jednostavni i konkretni principi stare škole koju SNB prate oduvek je njihov glavni adut, a tako je i na ovom albumu.