RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

SLEAFORD MODS – „English Tapas“ (2017)

Written by Hardwired Crew

SLEAFORD MODS
„English Tapas“
Electro  Punk
(Rough Trade Records, 2017)

Muzika “s mozgom i mudima” koju možete da slušate i uz intelektualna palamuđenja jednako kao i u teretani dok dižete sto dva’es’ iz benča. Čak i ako jedva dižete praznu šipku, uz English Tapas ćete imati osećaj da možete mnogo, mnogo više. Dame i gospoDŽo, upoznajte SLEAFORD MODS (drumroll)

Da krenemo od suvoparnih činjenica- SLEAFORD MODS su notingemski electronic- punk duet koji čine Jason Williamson i Andrew Fearn, koji je na sceni prisutan već deset godina . Sarađivali su između ostalog i sa plesnim ansamblom The Prodigy  (na pesmi Ibiza koju možete pogledati OVDE) a kao žanrove i sastave koji su uticali na njihovu muziku, često spominju Guns and Roses, Wu Tang Clan, rave , Oi punk i black metal.

…u nekom svetu novinara Večernjih Novosti koji je u krizi srednjih godina, recenzija o Sleaford Mods  bi upravo ovako počela. No, ovo je Hardwired Magazine.

Stoga ćemo recenziju početi činjenicom – Novi Sleaford Mods album  jebe mame na vrlo, vrlo pristojnom nivou. Ova dvojica britanskih baraba su se definitivno naslušali kultnog  The Exploited “Punk’s not dead  albuma i vešto tu energiju iskombinovali sa atmosferom kakvu obično na svojim albumima pravi Mike Skinner iz The Streets, što je sasvim očigledno u prvoj “Army nights” pesmi. Tu sve nekako očekujem da Wattie drekne “Army life is kiiiiling me! Me! Me! Me! Me! Meee!”

Just Like We Do može da konkuriše za pesmu sa najpankerskijim basom ove decenije, kad bi takva kategorija postojala. Još uz to kad  startuje  sa liričkim rafalom koji počinje sa “Punk’s not dead
Well, it is now or does no one care about you? Given half the chance you’d walk around like twat just like we do”…
teško je ne zavoleti ovu stvar. Negde u malom mozgu ovaj ritam me podseća na stari Bloodhound Gang – Bad Touch hit, samo ovo je mnogo prljavije, pankerskije i bolje.

Moptop vas vozi i vozi i vozi svojim zaraznim ritmom da bi vas razbio o zid u sledećoj nervoznoj post punk Messy Anywhere u kojoj se bend namerno ili nenamerno poigrava sa zaostavštinom Public Image LTD. Ova pesma je mogla komotno na Metal Box samo da se pojavila nekih 35+ godina ranije (trideset osam, da budemo precizniji).

Da se vratimo u mentalni sklop sredovečnog novinara Večernjih Novosti- …ređaju se numera za numerom u sada već prepoznatljivom ritmu ovog dueta…

…koje su meni vrlo dobre ali mi ne odvlače pažnju sa drugih stvari koje radim dok slušam album. Onda odjednom pocinjem da na momente  ponavljam u sebi “You fat bastard” iz Carlton Touts pesme, koja mi je na prvo slušanje u stvari samo poslužila kao tihi zvižduk u mozgu koji je govorio “hej, pazi ‘vamo sad, sad kreće bolessssss”.

Okeeeej? Vrati pesmu nazad. Hajmo ispočetka. Tražim tekst na Internetu, jer iako šest godina živim u Americi i faktički više pričam engleski nego maternji- nemam kurčevog pojma šta ovaj Englez priča.

A onda sam pronašao tekst…. “Clouds are low, like the general mood
/ Tempers cookin’ up from the inside / We are the microwave food / I’m not in the mood
”. “Čitam dalje i ne verujem “Bring back the neolibs, I’m sorry. Didn’t fuckin’ mean to pray for anarchy.”…da li vam je ovo dovoljno da odmasadaodma nađete ovaj album i odvrnete zvučnike do daske???

Nije? Još malo priče oko ovog albuma, onda. Cuddly i Dull idu jedna za drugom upravo nakon Carlton Touts koja zvuči onako kako bi neki novi Sex Pistols trebalo da zvuče kad bi njegovi članovi 2017. godine imali po dvadesetak nejakih ali besnih godinica života. Sve tri zajedno čine jednu strahovito koherentnu liričku celinu satkanu od sarkazma, humora i besa zbog Brexita. Ne mo’š političkije od ovoga, bato.

S obzirom da bend bukvalno svake godine već šest godina za redom izbacuje novi album, unapred se radujem sledećoj godini. Eto prilike i za vas koji do sada niste čuli za ovaj bend, da se upoznate sa celim opusom od 9 studijskih i jednim live albumom.

Jednostavno, ako hoćete da imate uvid u nešto najbolje sa britanske scene trenutno, a pritom da doživite muzički tobogan (bez Minje Subote ovaj put) kroz decenije žanrova koje je Britanija lansirala , onda je English Tapas odelo skrojeno po meri za vas. To što se na momente osećate malo neprijatno, je zato što je to odelo s namerom napravljeno od vune koja zna da grebe. Tako će i ovaj album da vas grebe, pogotovo ako se date malo u potragu o tekstovima pesama.

Umesto zaključka, evo odgovora jednog od članova na pitanje zašto je ime ovog albuma “English Tapas

(Jason)- Andrew told us this story about how he walked into this pub and on the menu board it said “English Tapas”. It consisted of half a scotch egg, a cup of chips, a bit of pickle. It just rang true about how English culture can try and extract these beautiful things from other places, and bastardise them, like the Findus microwave pizza or something. We thought, that’s it.

Još niste skinuli album? Šta jebeno čekate???

Piše Teodor Radović

Lista pesama:

01.Army Nights
02.Just Like We Do
03.Moptop
04.Messy Anywhere
05.Time Sands
06.Snout
07.Drayton Manored
08.Carlton Touts
09.Cuddly
10.Dull
11.B.H.S.
12.I Feel So Wrong

4

Muzika “s mozgom i mudima” koju možete da slušate i uz intelektualna palamuđenja jednako kao i u teretani dok dižete sto dva’es’ iz benča. Čak i ako jedva dižete praznu šipku, uz English Tapas ćete imati osećaj da možete mnogo, mnogo više. Dame i gospoDŽo, upoznajte SLEAFORD MODS (drumroll)