IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Slayer i Anthrax u Zagrebu – Sudar titana na Velesajmu

slayer-live-zagreb-2016-photo-marko-ristic
Written by Jadranka Balaš

Kada je thrash metal u pitanju „Velika četvorka“ i dalje drži sve konce. Neosporno je da fanovi nisu uvek prezadovoljni onim što rade ali Slayer, AnthraxMetallica i Megadeth zauvek će ostati  kvartet najvećih bendova u istoriji ovog žanra. Kada je najavljen koncert bendova Slayer Anthrax verujem da je ceo region „odbengovao“ uz bar jedno njihovu pesmu u znak odobravanja. Nisu tako česte prilike u današnje vreme u kojima možete da čujete dve ovakve legende na istom mestu i u isto vreme. Što se mene lično tiče, još nisam upotpunila svoju „big four“ kolekciju, ali sam od sinoć samo na korak od tog cilja.

anthrax-live-zagreb-2016-photo-marko-ristic

Anthrax uživo u Zagrebu 2016. godine, photo Marko Ristić

Anthrax su najavljeni kao specijalni gosti i uprkos nešto kraćem setu odradili pravi hedlajnerski nastup. Vidno raspoloženi izašli su na binu sa namerom, ne da nas zagreju, već prodrmaju Velesajam od poda do plafona. A savršena pesma za to svakako jeste „Caught in a Mosh“ kojom su ovu misiju i započeli. Usledila je vožnja kroz diskografiju pa nisu mogle da izostanu ni legendarne „Madhouse“ „Antisocial“ sa fanovima i dan danas omiljenih albuma „Spreading The Disease“ „State Of Euphoria“.

anthrax-live-zagreb-2016-photo-marko-ristic

Anthrax uživo u Zagrebu 2016. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA ANTHRAX ***

Energični Belladona nije prestajao da animira publiku ali i ovaj kao i svaki nastup ukrao je Scott Ian, ka pokretačka sila ovog benda. Osmeh i vanserijske solaže krale su sve poglede i pažnju iz publike. Akcenat ovog koncerta kao i cele turneje bio je naravno na novom albumu „For All Kings“. Prihvaćen bolje nego bilo koje izdanje benda u poslednjih par godina doneo je preko potrebno osveženje. Evidentna razlika u novijem i starom materijalu postoji, ali glupo bi bilo i očekivati od benda koji radi preko 30 godina da ne promeni ništa. Uživo su te razlike mnogo manje primetne, pa su horski otpevane „Evil Twin“ „Breathing Lightning“. Uz „Indians“ Belladonanije odoleo a da ne stavi šarenu indijansku kapu.

slayer-live-zagreb-2016a-photo-marko-ristic

Kerry King (Slayer) uživo u Zagrebu 2016. godine, photo Marko Ristić

Nakon pola sata pauze za change over na binu su izašli, ispraćeni gromoglasnim aplauzom Tom Araya, Kerry King, Paul Bostaph Gary Holt. Thrash spektakl nastavljen je uz naslovnu pesmu sa novog albuma „Repentless“, što je bilo i za očekivati budući da cela turneja nosi taj naziv. 12 albuma i nebrojeno pesama, pa kako strpati sve to u sat i po svirke a da svi budu zadovoljni i svaka etapa na lestvici penjanja benda ka samom vrhu bude ispoštovana. Slayer znaju kako. Verujem da niko nije ostao razočaran.

slayer-live-zagreb-2016a-photo-marko-ristic

Tom Araya (Slayer) uživo u Zagrebu 2016. godine, photo Marko Ristić

Sa novog albuma grmele su „When The Stillness Comes“, „You Against You“ „Take Control“ savršeno umetnute između starih dobrih koje još uvek probijaju zvučnike fanova. Ređale su se bombe poput „Born of Fire“, „Disciple“, „Mandatory Suicide“, „South Of Heaven“, i mnoštvo drugih koje su obeležile njihovu karijeru i odrastanje mnogih prisutnih. Sa kultnog „Reign In Blood“ mesto su dobile „Postmortem“, „Angel Of Death“ i naravno, ona koja se najviše čekala „Raining Blood“. Iako je ozvučenje u neku ruku omanulo, da li zbog same akustike prostora ili nekih drugih razloga, Tom Araya se svojski potrudio da svojim vokalom nadjjača svaki tehnički problem dok je veliki Kerry King zamastio dodatno svaki ton u svom stilu, priredivši koncert o kome će se pričati. Sudar titana koji će Velesajam dugo pamtiti.

slayer-live-zagreb-2016a-photo-marko-ristic

Slayer uživo u Zagrebu 2016. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA SLAYER ***

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.