VESTI

Slash i gitarski velikani: budućnost rokenrola je osigurana uz bend GRETA VAN FLEET!

Written by Marko Ristić

Ako pitate rok ikone kao što su Robert Plant, Elton John ili Alice Cooper, budućnost rokenrola je svetla otkako se pojavio bend o kojem danas svi pričaju – GRETA VAN FLEET. Ovaj nezaustavljivi kvartet iz okoline Detroita i sami mediji su prozvali „spasiocima rokenrola“, a odlične kritike rezultirale su i sa četiri nominacije za predstojeće Gremi nagrade. Sve brojnijem društvu rok velikana koji su otvoreni fanovi Grete Van Fleet, pridružio se i član legendarnih Guns N’ Roses i jedan od najboljih svetskih gitarista Slash, ali i frontmen sastava Def Leppard, koji je u pre nekoliko dana primljen u Rokenrol dvoranu slavnih, Joe Elliot!

Gitarski mag Slash je u razgovoru sa poznatim Billboardom otkrio da je upravo zbog benda Greta Van Fleet promenio mišljenje o aktuelnom stanju rok muzike, jer su svojim novim i interesantnim pristupom „okrenuli novi list“ u žanru. Komentarišući položaj roka u 21. veku, Slash je priznao da je prvi put nakon dužeg vremena zainteresovan za ovaj gitarski pravac: „Postoji mnogo strastvenih i mladih rok bendova trenutno“, dodajući, „Greta Van Fleet su postigli sjajan uspeh i naterali mnoge da načulje uši i kažu „vau!“ i sada ljudi traže mlade, tinejdžerske rokenrol bendove kojima bi ponudili ugovore“. Ni Joe Elliot nije zaostajao u pohvalama: „Opsednut sam Gretom Van Fleet! Treba da se ponose time što ih porede sa Led Zeppelin. Oni su njihovi naslednici!“

Ovo je potvrdio i Robert Plant lično, izjavivši da su mladići njihovi legitimni naslednici, dok neponovljivi rok šoumen Elton John nije mogao da zadrži svoje oduševljenje za sebe, te je momke iz benda lično pozvao da sviraju sa njima, kada je za medije rekao da njihova energija nije viđena u ovom celom veku! 

Njihov muzički izraz primetio je i Roger Glover, basista grupe Deep Purple, koji je rekao da ih  obožava,  dok je njegov jednako žestoki kolega i legendarni „šok-rok“ kralj Alice Cooper podsetio u jednom radijskom intervjuu da rokenrol nikada ne umire i da će, zahvaljujući imenima kao što su Greta Van Fleet, ponovo izbiti u prve borbene redove!

Ovaj mladi sastav trenutno osvaja vrhove američkih top lista i već rutinski rasprodaje svoje koncerte po celom svetu, a u sklopu predstojeće letnje turneje stižu i na EXIT festival.