IZDVAJAMO SPECIJAL

Singlovi koji su obeležili prethodnu nedelju

Written by Marko Ristić

Svakako smo svedoci da je muzička industrija toliko napredovala da čak ni mi koji se bavimo ovim „poslom“ ne stignemo da preslušamo sve što se pojavi na tržištu, a kamo li jedan prosečan konzument muzike. Iz tog razloga ćemo se potruditi da ponedeljkom u podne pređemo 10 singlova koji su se pojavili prethodne nedelje uz male komentare kojima ćemo vam skrenuti pažnju da li su vredni slušanja ili ne. I naravno, neće biti samo onih koji su vredni pažnje, već ćemo se potruditi da krenemo pažnju i na one koje ne treba da poslušate.

Dok se na mainstream sceni smenjuju Nas, Beyonce i Jay Z, Chaka Khan i ostali sa novim izdanjima, na onoj koju brani gitara nema toliko popularnih singlova. Ako izuzmemo novi album benda GHOST koji je u mnogome naznačio da već imamo album godine, tu i tamo nas je neki bend obradovao novim pesmama. Pred vama je lista koja je obeležila nedelju od 11. do 17. juna.

MADBALL – „The Fog“
sa albuma „For The Cause“

Legende njujorškog hardcore zvuka su prethodne nedelje objavile album „For The Caouse“ koji je njihov deveti studijski (imaju i četiri EP izdanja pored toga). Sigurno najzanimljiviji singl sa albuma do sada na kojem gostuje Tim Timebomb Armstrong (RANCID, OPERATION IVY), što pruža vrlo zanimljiv spoj dva vrlo slična pravca. Preslušajte obavezno novi album benda MADBALL, a koncertna promocija u Srbiji će se desiti na EXIT Festivalu u petak 13. jula kada ova četvorka nastupa na Explosive Bini.

MARILYN MANSON – „Cry Little Sister“
muzika za film „The New Mutants“

Iako većina vas verovatno nije čula za uspeh originalne verzije pesme „Cry Little Sister“ koja je napravila pravi boom kada se pojavila u filmu „The Lost Boys“ iz 1987. godine, morate čuti kako je MARILYN MANSON obradio ovaj hit. Znamo svi da mu ovo nije prva obrada, a pored toga što širom sveta dobojamo katastrofalne komentare za žive nastupe, on i dalje pravi odličnu muziku.

OBSCURA – „Emergent Evolution“
sa albuma „Diluvium“

Nemački progressive death metal sastav OBSCURA predstavio je pesmu „Emergent Evolution“, drugi singl koji najavljuje njihov predstojeći album „Diluvium.“ Njihovo peto studijsko čedo u prodaji će se naći 13. jula za izdavača Relapse Records. Ova nemačka četvorka je već prvim singlom stavila do znjanja da se će naslednik albuma „Akróasis“ doneti odličnu svirku. Ostaje nam da sačekamo novi album.

MORA – „Previd“
sa predstojećeg albuma

Iako je cela informacija oko novog albuma niškog projekta MORA samo singl „Previd“ koji dolazi u formi fenomenalnog video spota – dovoljno je. Tu i tamo se desi da na prilično učlmaloj metal (a ne samo metal da se razumemo) dobijemo nešto što nas pomeri sa mrtve tačke, a niška MORA je urpavo takav projekat/bend. Odlična numera koju je vrlo teško žanrovski definisati obećava puno. Toliko da jedva čekam da čujem ovaj album. Imajući u vidu kvalitet prethodnog izdanja, kao i kvalitet ovog singla, o ove skupine mnogo očekujem. 

IMPENDING DOOM – „War Music“
sa albuma „The Sin And Doom Vol. II“

Vest o novom albumu benda IMPENDING DOOM me uvek obraduje. Prvi singl The Wretched and Godless“ je pokazao da će brutalnost ovih momaka i dalje biti u prvom planu, a iz nekog nepoznatog razloga njihova sigurnost u prezentovanju ovako ekstremne muzike je uvek za lestvucu više od ostalih bendova sličnog usmerenja. Naslednik albuma Death Will Reign“ iz 2013. godine će se pojaviti u petak 22. juna, pa ćemo imati prilike da se uverimo šta nam ovi momci donose posle punih pet godina čekanja. Do tada, pred vama je drugi singl „War Music.“

FATES WARNING – „Life In Still Water“
sa albuma „Live Across The Europe“

Ovo je bend koji vas neće ostaviti ravnodušnim ukoliko volite progressive zvuk. Oni koji su imali prilike da vide kako izgleda njihov nastup u Domu omladine Beograda 25. januara 2018. godine kada su ovi momci svirali i snimali koncert povodom izlaska živog albuma, ovom pesmom se mogu potsetiti kako to zvuči uživo, a oni koji su propustili će videti za čime mogu da žale. No, imajući u vidu da je bend već dva puta svirao kod nas, sigurno je da ćemo ih videti još koji put.

SKYHARBOR – „Dim“
sa albuma „Sunshine Dust“

Bend o kojem često imate prilike da čitate na našim stranicama. Ne zato što nam je neko rekao da moramo, već zato što su odlični. Novi album „Sunshine Dust“ će se pojaviti u septembru ove godine, a umesto singla na 33 obrtaja, danas izlaze spotovi na sajtu Youtube.com. Ovi prog metal manijaci pre nekoliko dana su objavili video za numeru „Dim“ koja će se naći na njihovom trećem studijskom albumu koji će naslediti „Guiding Lights“ koji je izašao 2014. godine.

COWBOY JUNKIES – „The Things We Do To Each Other“
sa albuma „All That Reckoning“

Ako se brinete zašto singlovi naših bendova imaju malo pregleda, nemojte više. Evo, Cowboy Junkies su pre pet dana objavili singl kojim najavljuju albuma „All That Reckoning“ koji će izaći 22. jula. Za pet dana oni su zabeležili 1882 pregleda. Udario sam refresh nekoliko puta i pretražio da nema možda još neki video. Nema. A ovo je bend o kojem piše britanski Uncut. U jako smo velikom problemu. A posle preslušavanja singla sam shvatio da su i oni. Mada, to ću vam ostaviti da odlučite sami.

SAXON – „The Secret of Flight“
sa albuma „Thunderbolt“

I dok se reklamiranje nastupa ovog sjajnog heavy metal benda na zaječarskoj gitarijadi reklamira time što su izašli svi svima u susret da Saxon sviraju ranije, u potpuni zapećak je gurnuta činjenica da ovaj bend zvuči sve bolje i bolje. Bolje od onoga kada su nekada davno bili u zenitu. Prošlim albumom su oduvali potpuno, a kako stvari stoje sada i „Thunderbolt“ će biti odlična heavy ploča.

MIKE SHINODA – „Lift Off“
sa albuma „Post Traumatic“

Iskreno, ja više ne znam u koji koš bih smestio ono što Mike Shinoda radi sada. Jedan od bitnijih ljudi iza imena Linkin Park je nedavno objavio svoj solo album koji zvuči izuzetno moderno, ali je daleko od onoga što se može nazvati rock zvukom. Sad će se naći neko pametan da kaže da su i LP odavno izašli iz onoga što se zove rock zvuk, a sada ovde zamislite zvuk sirene za pogrešna odgovor ako ste to pomislili. Singl „Lift Off“ na koje mu se pridružuju Chino Moreno i Machine Gun Kelly zvuči posve moderno, ali sam siguran da se neće svideti velikoj većini zaljubljenika u distorziju.

JORGOVANI – „Nemoj po kosi“
singl sa predstojećeg albuma

Sastav Jorgovani je kratko nakon okupljanja privukao pažnju celokupne punk scene. Milijardu posto sam siguran da uspeh mogu da pripišu frontmenu Mukiju koji je posle Deponije konačno dobio bend kakav zaslužuje iza sebe. Album „Pušteni s’ lanca“ koji je izašao 2016. godine ima dosta poklonika koji prate bend na sve češćim živim nastupima, pa stoga jedva čekam da čujem šta su to Jorgovani spremili na novom studijskom albumu. Sudeći po numeri „Nemoj po kosi“biće to u najmanju ruku zanimljiva ploča.