IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Simeon Soul Charger i Street Corner Talking u CK13 – Psihodelija žica i dirki

street-corner-talking-live-novi-sad-2014-featured
Written by Hardwired Crew

Nakon prilično uspavanog januara, februar je konačno doneo pravo buđenje Novog Sada u koncertnom smislu. Kombinacija želje za dobrim koncertima, bežanja od hajpa izazvanog najkomercijalnijim praznikom u godini i zanimljive najave, bila je dovoljna da nas ubedi da ovaj petak posvetimo tandemu bendova koji je pohodio klub CK13. Odmah moram da napomenem jednu stvar – bez bilo kakvog pretvaranja i glumljenja priznajem da su nam oba benda bila potpuna nepoznanica, te da se naše poznavanje opusa istih svelo uglavnom na ono što smo čuli u najavama.

Prvi na binu izašli su Švajcarci STREET CORNER TALKING, predvođeni pevačem sa našim prostora, koji se svojski potrudio da komunicira sa publikom “na našem. Iskren da budem, oni su prvi razlog našeg dolaska, tačnije njihova pesma “My Judgement Day” sa odličnim spotom, a koja nas je i ubedila da ih “overimo” uživo.

street-corner-talking-live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin

Street Corner Talking uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Jelena Aćin

Bend je pružio energičnu svirku, uprkos veoma malom proju posetilaca. Bend je bio vrlo svestan svog prilično nepoznatog statusa u našoj zemlji, ali je bilo vidljivo da im je stalo da ostave dobar utisak. U tome je svakako prednjačio pevač Vikram koji je sve vreme komunicirao na čistom srpskom jeziku. Kako je sam rekao, ovo je bilo posebno iskustvo za njega, budući da je bendu ovo prvi nastup ikada u Srbiji, kao i njegov prvi put da se publici obraća na srpskom jeziku. Upravo ta njegova iskrenost i povratna reakcija publike dovela je do pozitivne i intimne atmosfere u publici.

Muzički, bend je se pronalazi negde u trouglu između američkog psychodelic rock zvuka, folk rock zvuka sa istih meridijana i brit popa. Neil Young u kombinaciji sa Oasis i The Doors klavijaturama. Kombinacija koja je svakako zanimljiva, a posebno prilikom pasaža u kojima su se smenjivale akustična gitara i pomenute klavijatute.

street-corner-talking-live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin-1

Street Corner Talking uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Jelena Aćin

Petorka je na bini delovala spremno i uvežbano, a u jedan od glavnih utisaka na mene je ostavila njihova profesionalnost, ali i detalj koji me je naveo da razmišljam o razlikama u standardnu u našoj zemlji I Švajcarskoj. Naime, kao undergrond bend koji postoji manje od pet godina, bend je u mogućnosti da sebi priušti instrumenete i opremu kakvu na našim prostorima nemaju bendovi sa mnogo većom reputacijom. Ako tome pridodamo i ozbiljan pristup koji imaju, jasno je da je reč o bendu na koji treba obratiti pažnju, I od kog se množe mnogo očekivati.

SIMEON SOUL CHARGER potiču iz Ohaja, ali su poslednjih godina stacionirani u Bavarskoj. Bend svira psihodelični rock na tragu The Doors i Pink Floyd, zvuči sigurno i uvežbano, a jedno od najjačih oružja im je svakako fenomenalno slaganje vokala. Previše sam mlad da bih se sećao sedemdesetih, ali verujem da su imale upravo ovakav soundtrack.

Na bini, bend je izgledao kao cirkus, ali verujem da su to i želeli. Pevač u prugastim pantalonama, za hippie trakom za glavu, i u izbledeloj The Beatles majici u potpunosti je izgledao kao relikt prošlosti, zalutao u vremenu i prostoru, ali i kao sjajan predstavnik jedne epohe i muzike svog benda. Nasuprot njemu, nalazio se gitarista “Ted Nugent” imidžom, kaubojskim šeširom, u izbledelim farmericama i prsluku u kombinaciji sa Black Sabath majicom. Naravno, tu nije kraj – između njih dvojice stajao je basista sa dugim plavim dredovima “a la” In Flames, i crnom bas gitarom oblepnjenom nalepnicama, mahom metal bendova. Različitost koja u njihovom slučaju očigledno funkcioniše.

simeon-soul-charger-live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin

Simeon Soul Charger uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Jelena Aćin

Simeon Soul Charger su protrčali kroz svoj repertoar, čuli smo i po koju obradu klasika iz vremena na koje se bend oslanja, ali i poneku novi pesmu. Publika je prihvatila igru, bilo je evidentno da im je opus benda nepoznat, ali to ih nije sprečavalo da ostvare komunikaciju sa bendom, plešu, i definitivno se dobro zabave. Verujem da je to značilo otvoren poziv bendovima da se vrate.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.