IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Sedmi memorijalni koncert „Svoga tijela gospodar“ – Hitovi, šutke i, pre svega, emocije

svoga-tijela-gospodar-2015-featured
Written by Hardwired Crew

Prošle godine sam se uputio u Zagreb na memorijalni koncert za Antuna Krajinovića Tunu „Svoga tijela gospodar“ isključivo zbog fantastične liste izvođača, no energija koju ta manifestacija nosi ubedila me je da svaki sledeći početak oktobra treba da budem na ovom koncert. Ono što je ovogodišnji koncert učinilo još posebnijim je okupljanje bivših članova Mikrofonije, benda u kojem je Tuna bio frontmen od 1995. do svoje smrti 2009, pod imenom Potpuno sami, za jedinstvenu priliku da obeleže 20 godina od osnivanja benda.

svoga-tijela-gospodar-2015-photo-vid-vrbanovic

Što zbog privatnih obaveza i manjka vremena za njihovo ispunjavanje kada posećujem neki gradu svega nekoliko sati godišnje, što zbog malog nesporazuma na ulazu, bend SHIN, koji je otvorio koncert, sam ovaj put propustio, tj. stigao sam na sam kraj nastupa, no mogu primetiti da ih je zadesilo prokletstvo prvog benda, pa je veći deo prisutnih bio ispred kluba i završavao svoju cugu tokom njihovog nastupa. Nadam se da ću uskoro imati priliku za popravni.

Slična situacija je bila i na početku nastupa benda PIČKE VRIŠTE, no nedugo nakon toga masa je nagrnula, pa je veći deo prostora bio ispunjen. Do sada sam ovaj bend slušao u dva navrata u Slavoniji i tamo su imali dobar odziv publike, no ovim koncertom je postalo jasno da su oni ipak zagrebački bend i da im je publika najvernija na domaćem terenu. Sa jakim akcentom na prvenac „Nedovršena priča“, oni su predstavili i jednu novu pesmu. Prvi redovi su sve vreme pevali sa bendom i uz po koju šutku njihov nastup je nagovestio da će ovo veče biti pakleno.

svoga-tijela-gospodar-2015-photo-vid-vrbanovic

Zagrebački bend koji više nije aktivan, ali koji se, eto, okupio već drugi put ove godine zove se DOLIBASIJA. Moram priznati da sam kasno odlučio da uradim domaći, pa sam njihove pesme jako površno preslušao pred koncert, ali lokalna publika je pokazala da je Dolibasija bend koji je će se uvek rado slušati u Zagrebu i čijih koncerata se mnogi rado sećaju. U svojih četrdesetak minuta nastupa oni su odsvirali presek svoje karijere, a zatim su koncert završili himnom regionalne punk scene koja jednostavno mora da se odsvira na događajima ovog tipa – „Samoćom“ od kragujevačkog KBO!

svoga-tijela-gospodar-2015-photo-vid-vrbanovic

Sastav koji je realno većina najviše iščekivala okupio se pod imenom POTPUNO SAMI, po jednoj pesmi Mikrofonije. Ovaj četvoročlani bend sastojao se od bivših članova Mikrofonije, koji doduše nisu svi istovremeno svirali u originalnom bendu, ali kako ‘Mikrofonija bez Tune nije moguća’ za ovu jedinstvenu priliku odabrali su drugo ime. Da je Tuna bio velik čovek i da Mikrofonija zauzima značajno mesto u istoriji zagrebačke punk/hardcore scene dokazuje sama činjenica da razni njegovi prijatelji već sedmu godinu za redom pune velike prostore u znak sećanja na njega.

svoga-tijela-gospodar-2015-photo-vid-vrbanovic

Ipak, ovo je bila retka prilika da svi zajedno otpevaju legendarne pesme koje je Mikrofonija tokom svoje karijere napisala i svirala, pa smo mogli čuti hitove poput „Nema nikoga“„Potpuno sami“ŠJTUDH” i, naravno, “Svoga tijela gospodar”, koju publika samostalno otpeva na ovim koncertima, čak i kada nema ko da je svira. Pored mnogih gostiju, drugi posetioci koncerta su imali želju da otpevaju bar po koji stih, pa je često bina bila prepuna. Pokušalo je obezbeđenje da se reši takvih situacija, ali nije tako lako boriti se sa tom količinom emocija i želje za učestvovanjem u ovom spektakl.

Nakon jednog od najenergičnijih nastupa kojima sam prisustvovao, na kojem su bend i publika bili kao jedno, stiglo je vreme i za poslednji bend, jedini bend koji je nastupao na svim “Svoga tijela gospodar” koncertima – riječke legende PASI. Ovi Riječani su česti i uvek dobro prihvaćeni gosti zagrebačke publike, pa je ovo već treći put ove godine da nastupaju u glavnom gradu Hrvatske.

svoga-tijela-gospodar-2015-photo-vid-vrbanovic

U sat i kusur vremena svog nastupa imali su dovoljno vremena da protrče kroz sve svoje albume, no akcenat je kao i uvek bio na poslednja dva izdanja benda. Publika ni ovog puta nije omanula, pa je konstantno neko pevao sa bendom, a šutke i stage dive nisu prestajali…i tako tokom celog nastupa benda. Uz verovatno najpoznatiju pesmu benda “Jebo te bog” Pasi su se vratili na bis, a nedugo potom su i stavili tačku na još jedno odlično veče.

Memorijalni koncert “Svoga tijela gospodar” je još jednom fantastično obeležio početak nove koncertne sezone u Zagrebu. Bendovi su zvučali dobro i zvuk je bio generalno dobar, ali energija koju su svi prisutni stvorili u znak sećanja na legendu lokalne scene je svakako jedina bitna stvar vezana za ovakvu manifestaciju. Vidimo se sledeće godine.

Piše Feđa Popov, fotografije Vid Vrbanović

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.