IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Šank?! u Novom Sadu – Nije Vučić nego Orešković

sank-novi-sad-2016-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Punk koncert u Novom Sadu. Pre nekoliko godina vrlo česta pojava, a danas bliža izuzetku nego pravilu. Kada je reč o CK13, pomalo me je sramota, ali ne računajući jednu tribinu pre nekoliko meseci, na koncertu u ovom klubu nisam bio skoro godinu dana. Ruku na srce, Crna Kuća nešto više okreće svoj fokus ka tribinama, književnim večerima, radionicama i nešto drugačijem tipu događaja, dok se muzički program okreće ka još većoj alternativi, pružajući neophodnu podršku izvođačima nekomercijalne, često eksperimentalne ili improvizovane muzike.

Naravno, bilo je i predstavnika punk rock ili hardcore zvuka, ali retko ovog profila, kao i koncerata na koje sam bio sprečen da odem. Ipak, premijerni dolazak zagrebačkog benda Šank?! Bio je dovoljan da se vratim na mesto koje volim.

po-kratkom-postupku-novi-sad-2016-photo-tamara-samardzic

Po kratkom postupku uživo u Novom Sasdu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Prvi bend večeri dolazi iz Beške, Novosađanima dobro poznati Po Kratkom Postupku. Do sada sam dva puta imao priliku da ih gledam, i oba puta sam u sebi jedva čekao da završe. Ipak, ovog puta su me prilično iznenadili. Veoma prijatno. Bend je u međuvremenu izdao novi materijal koji zvuči dosta zrelije, muzički i tekstualno, a sa druge strane, i oni sami su mnogo napredovali.

Čvrst, ozbiljan zvuk gitare sa jakom ritam sekcijom ovog puta udarao je tačno gde treba, i pokazao da od njih može da se očekuje dosta u budućnosti. Publika u više nego dobro popunjenom klubu imala je odgovor na to, pa su u prvim redovima preovladavale šutke, a nije retko bilo ni uzimanje mikrofona od benda, kao i horkso pevanje refrena, makar u prvih nekoliko redova. Naravno, na punk koncertima već neko vreme neizostavno “Vučuću, pederu!” orilo se nakon svake druge pesme, i dodatno grejalo atmosferu u klubu. Po Kratkom Postupkusu sasvim dobro odradili svoj posao predgrupe i zagrejali atmosferu za ono što sledi.

po-kratkom-postupku-novi-sad-2016-photo-tamara-samardzic

Po kratkom postupku uživo u Novom Sasdu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

“Mi smo Šank?!, dolazimo iz Zagreba i nismo previše pričljivi” bile su reči koje ukratko mogu da sumiraju premijerni novosadski nastup ovog benda. Moram da priznam da sam dugo odbijao da im dam šansu, jer me je odbijalo ime, ali kada sam jednom ipak to uradio, uvideo sam grešku. Kao da nisam ništa naučio sa Hladnim PivomŠank?! možda ne donose ništa novo niti preterano kreativno, ali mi je potpuno jasno čemu duguju veliku popularnost, kao i zašto je do nje došlo.

sank-novi-sad-2016-photo-tamara-samardzic

Šank uživo u Novom Sasdu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Iako nisu pričljivi, svojim pesmama govore više nego dovoljno. Kroz četiri albuma donose priče o svom kvartu, svom gradu, odrastanju, ali i svemu onome negativnom što se u njihovom gradu i zemlji događa. Ne libe se da napadnu političku elitu, korumpirane institucije, ali i balkanski mentalitet koji je doneo toliko problema, i još uvek ih donosi. Sa druge strane to rade kroz muziku koja je himnična, melodična i pre svega vrhunski odsvirana. Usudio bih se da kažem da su u ovom trenutku Šank?! najbolji street punk bend u okruženju

Kao što sam rekao, između pesama nisu mnogo pričali, sve su ostavili za horski otpevane strofe i refrene, ali je osim pozdrava i zahvalnica Novim Sadu, kao odgovor na pomenuto skandiranje premijeru, mirno odgovorili da grešimo, i da “nije Vučić nego Orešković.  Atmosfera za vreme njihovog koncerta bila je upravo onakva kakvu zamišljamo na punk svirkama, i zbog čega ih volimo. Pun klub, fanovi koji su konstantno sa bendom na bini, visoko podignute ruke i šutke. Kako je odmicao nastup, tako je i publika bivala sve aktivnija i priredila bendu doček kakav zaslužuje.

sank-novi-sad-2016-photo-tamara-samardzic

Šank uživo u Novom Sasdu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Novi Sad je tradicionalno utočište uličnog punk zvuka, i prosto mi njie jasno kako Šank?! nisu ranije nastupili ovde. Ovo je zvuk koji Novi Sad voli, što se pokazalo kako posetom, tako sastavom publike i reakcijama na bend. Većina posetilaca bili su fanovi. Baš onako kako i treba da bude.

Pripremio Miljan Milekić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.