IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Sabaton u Beogradu – Do poslednjeg daha

sabaton-live-belgrade-2017-featured-photo-marko-ristic
Written by Jovan Ristić

„Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!“ Ove slavne reči odjekivale su kroz publiku, dok su se srpske zastave ponosno vijorile. Mnogi su strastveno ponavljali ove reči kao da pevaju reči pesme, sa očima punim ponosa. Ovaj slavni govor inspirisao je ne samo istoričare i patriote, već i fanove metal zvuka zahvaljujući jednom švedskom bendu koji iz je iz godine u godinu sve veći.

Kada smo ih prvi put gledali, bili su predgrupa bendovima Therion i Grave Digger. Sećam se da su mišljenja bila podeljena, ali sam siguran da niko nije verovao da će za samo 10 godina postati najpopularniji bend kod nas koji nije Iron Maiden ili Metallica. Švedske heavy metal zvezde SABATON stekle su ogromnu popularnost u Srbiji, pojavljujući se redovno u mejnstrim medijima, što je za zemlju koja još uvek neguje predrasude o ovom žanru još iz prethodnog veka zaista zapanjujuće. Istina, tome je umnogome doprinela pesma sa novog albuma koja veliča majora Dragutina Gavrilovića, heroja Prvog svetskog rata, koja je bend dovela u DnevnikeSlagalice i tabloide. Mnogima nije pravo da čuju da Sabaton prete da postanu novi najveći metal bend. Međutim, svaka sumnja da su Sabaton na čelu heavy metal scene, bar što se Srbije tiče, otklonjena je sinoćnim trijumfalnim nastupom u hali Belexpo centra.

twillight-force-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Twilight Force uživo u Beogradu 2017. godine, photo Marko Ristić

Godinu dana nakon vrhunskog nastupa u prepunom prostoru Mikser House-a, Sabaton se vraćaju još jači, na krilima albuma “The Last Stand”. Ovog puta podrška stiže od nemačkih heavy metal veterana ACCEPT, koji su imali ogroman uticaj na formiranje power metal žanra kakav danas poznajemo. Moglo bi se reći da su Šveđani time zatvorili pun krug. Pre samog koncerta mogli su se čuti komentari da Sabaton treba da bude podrška Accept-u, a ne obrnuto. No ipak, činjenica koju niko ne može da ospori je da nemačke legende ne bismo imali prilike da vidimo da nije bilo benda Sabaton. Ne zbog vrtoglavog uspeha mlađih kolega, već zbog sve većeg manjka publike za legende kao što je Accept. Ipak, ovim potezom Sabaton su mlađim naraštajima dali priliku da vide silu kakva su Teutonci na delu, što će nesumnjivo stvoriti novu, mlađu bazu fanova. I ko zna, možda ih sledeće godine baš zbog toga vidimo kao zvezde večeri.

twillight-force-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Twilight Force uživo u Beogradu 2017. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU SA NASTUPA BENDA TWILIGHT FORCE ***

Čast da probije led pripala je mladom power metal sastavu TWILIGHT FORCE, zemljacima i sugrađanima daleko popularnijih Sabaton. Nakon fantastičnog debi izdanja, njihov aktuelni album “Heroes of Mighty Magic” pomalo mi je bio razočarenje iz razloga o kojima sam detaljnije pisao u recenziji. Jedan od njih je prekomerna upotreba orkestracija, što se odrazilo i na ovom nastupu. Na pola puta između parodije benda Rhapsody i ozbiljne svirke,Twilight Force su uprkos šarenim kostimima kakvi se viđaju na raznim fantasy konvencijama ozbiljno muzički potkovan sastav. Mlađani Šveđani su se razumljivo fokusirali na promociju novog izdanja, sa samo jednom pesmom sa debi albuma u listi. Mlađa publika je posebno dobro reagovala na njihov nastup, a mnogi u prvim redovima su mnogi čak i recitovali pesme od stiha do stiha. Bend je vešto animirao publiku, a posebna poslatica bile su naracije pravo iz crtanih filmova 80-ih.

accept-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Accept uživo u Beogradu 2017. godine, photo Marko Ristić

Publika je punila Belexpo dok je ekipa pripremala binu za nastup legendi, koje su za mnoge starije posetioce bili apsolutne zvezde večeri. Accept su po svakom mogućem merilu bili mnogo više nego specijalni gosti, sa punom binskom postavom i armijom ljudi koji su tu upravo zbog njih. Iako malo skučenija, scena je izgledala impresivno, što je sjajno osvetljenje dodatno naglasilo. Još impresivniji bili su prvi tonovi pesme „Stampede“, uz koju su nemački majstori izjurili na binu naoružani režećim gitarama i širokim osmesima. Kroz 10 pesama koliko je njihov set trajao, Accept su predstavili izbalansiran miks kultnih hitova koji su obeležili 80-te i instant hitova iz ove decenije snimljenih od kako je Mark Tornillo za vokalom.

accept-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Accept uživo u Beogradu 2017. godine, photo Marko Ristić

Kada smo već kod njega, Tornillo je spektakularno izneo ceo koncert. Iako neki fanovi nisu prežalili to što Udo Dirkschneider više nije na čelu benda, Tornillo je iz albuma u album dokazivao da je i više nego dostojna zamena, već neko ko je obeležio novu eru ovog benda. Razumljivo, atmosfera je proključala tokom izvođenja hitova kao „Fast as a Shark“, tokom koje je šutka eskalirala sa svih strana, ili „Metal Heart“, koju je publika u glas pevala sa bendom. Svoj nastup završili su u stilu, sa legendarnim rifom pesme „Balls to the Wall“. Sve ovo me je vratilo u vreme kada sam gledao snimke njihovih koncerata još iz ranijih dana, sa sve sinhronizovanim pokretima gitara koji ni večeras nisu izostali. Jedina moguća zamerka na koncert nemačkih legendi je što je, čini mi se, trajao prekratko i mnoge ostavio željnim za još. Ipak, ostaje nam samo da se nadamo da će sjajna podrška publike naterati bend da utiče na menadžment i poseti nas ponovo, ovog puta kao glavno jelo a ne aperitiv. Nakon ovog nastupa, videti Wolf-a i ekipu na sopstvenom koncertu definitivno je prioritet.

accept-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Accept uživo u Beogradu 2017. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU SA NASTUPA BENDA ACCEPT ***

Ono što je najviše doprinelo popularnosti benda Sabaton je konstantna evolucija koncertne prezentacije. Tako su za ovu turneju Šveđani još jednom pripremili vizuelnu poslasticu i verovatno prevazišli sebe. Na prvi pogled scena je bila očaravajuća, sa prepoznatljivim tenkom i raznim sitnim rekvizitima koji su je upotpunili. Baš kao i zemljaci iz sastava Amom AmarthSabaton razumeju važnost scenografije i u potpunosti prihvataju taj elemenat koji je proslavio i velike Iron Maiden. Ovog puta bogata scena obogaćena je digitalnim platnom na kome je ilustrovana svaka pesma snimcima i animacijama vrhunskog kvaliteta.

sabaton-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Sabaton uživo u Beogradu 2017. godine, photo Marko Ristić

Tradicionalno, bend je nastup otvorio sa bombastičnom „Ghost Division“, koja je zakomešala ceo Belexpo centar. Sa nje bend prelazi na novije stvari, i predstavlja pesmu „Sparta“, tokom koje se Joakim-u kostimu Leonide pridružuju i Spartanci statisti. Ratnički povici “U-A” koje je publika klicala uz bend iskreno su me naježili do kostiju, te i sam nisam odoleo primalnom nagonu da se derem iz petnih žila.

sabaton-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Sabaton uživo u Beogradu 2017. godine, photo Marko Ristić

Iako su većinu seta činile pesme sa aktuelnog albuma „The Last Stand” nisu zapostavljeni ni kultni favoriti kao što je stvar “Swedish Pagans”, ali i par starijih pikanterija poput „Union (Slopes of St. Benedict)“ koje je, kako Joakim tvrdi, bend ubacio da malo promene standardnu listu. Kao da atmosfera nije bila dovoljno užarena, na objavu da se koncert prenosi na radiju masa je poludela. Telefoni su osvetlili halu tokom akustičnog izvođenja pesme „The Final Solution“, i stvorili atmosferu koju je jednostavno nemoguće zarobiti rečima. Da to što čujemo da smo posebni nije nešto što bend priča svakoj publici dokazali su time što su beogradsku publiku počastili pesmom „Panzerkampf“, koja nije deo standardne liste na ovoj turneji, a na radost ogromnog dela iskrenih fanova.

sabaton-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Sabaton uživo u Beogradu 2017. godine, photo Marko Ristić

Ipak, najlepša poslastica stigla je u trenutku kada sam izgubio veru da ćemo čuti pesmu zbog koje je većina i bila tamo. Reči slavnog majora isplaćene su horom publike, praćene pesmom „Last Dying Breath“, na koju je masa očekivano ubedljivo najbolje reagovala. Tek tada sam bolje pogledao oko sebe i shvatio koliko mlade publike je ovaj bend uspeo ne samo da dovuče na koncert, već i zainteresuje za sopstvenu istoriju. Biću iskren, nakon par koncerata ovog benda nisam očekivao da će ovaj imati isti efekat na mene. Međutim fenomenalna atmosfera, scena i vrhunsko ozvučenje su me naterali da potpuno odlepim na nastup Šveđana kao da mi je prvi koncert u životu. Mogu samo zamisliti kako je bilo nekome kome zapravo jeste.

sabaton-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Sabaton uživo u Beogradu 2017. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU SA NASTUPA BENDA SABATON ***

Ne znam šta bih mogao da dodam za kraj, a da to već nije rečeno. I dalje mi kroz glavu prepliću melodije koje smo večeras imali prilike da čujemo i fascinacija činjenicom da su pre samo 10 godina Sabaton bili predgrupa koju su mnogi planski propustili, kao što je to sa predgrupama često slučaj. Sabaton su još jednom potvrdili da su bend stvoren za binu i velike stvari, dok je prilika da gledamo legende kao što su Accept nešto što svaki metal fan mora ceniti. Pored toga, ovaj koncert je potvrdio ne samo da je domaća armija fanova benda Sabaton verna već i postaje brojnija svakom sledećom posetom. Ako se ovaj trend održi, vidimo se kroz par godina u Areni.

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.