RECENZIJE ALBUMA

SABATON – „The Last Stand“ (2016)

Written by Jovan Ristić

SABATON
„The Last Stand“
Heavy / Power Metal
(Nuclear Blast, 2016)

I pored svih svetlih momenata na ovoj ploči, i dalje čvrsto stojim iza tvrdnje da je Sabaton prevashodno koncertni, a ne studijski bend. Ove pesme dolaze do punog sjaja tek kada ih članovi benda Sabaton puni entuzijazma predstave pred armijom jednako entuzijastičnih fanova.

Voleli ih ili ne, ne možete sporiti enorman uspeh koji je švedski bend SABATON ostvario za relativno kratko vreme. Od malog, interesantnog benda koji je uglavnom nastupao kao predgrupa većim sastavima, ovi ratoborni šveđani su izrasli u svetsku metal senzaciju na krilima izuzetno uspešnog, fantastičnog albuma „The Art of War“. Osam godina kasnije Sabaton su jedan od najtraženijih koncertnih bendova kome danas podršku pružaju velikani kao što su Accept. Zajedno sa nemačkim legendama, Sabaton će širom sveta promovisati svoj novi, osmi studijski album „The Last Stand“.

Ako ste ikada ranije slušali bend Sabaton, znate šta vas očekuje. Put oko sveta kroz istoriju i pesme o nekim od njenih najznačajnijih bitaka, Joakim Brodén i njegov moćni bariton često praćen piratskim horovima, rifovi koji upumpavaju adrenalin u slušaoca, klavijature kao preuzete iz nekog kultnog crtanog filma iz 80-ih, i marširajuće ritam sekcije. Bend se drži proverene formule sa tek ponekim „eksperimentom“ kao što je zvuk gajdi u pesmi „Blood of Bannockburn“, koja je verovatno jedna od svetlijih tačaka na albumu. Ova pesma predstavlja bend u svom punom sjaju, sa sjanim gitarama i odličnom kompozicijom, dok su gajde samo šlag na torti. Među jačim momentima na albumu izdvaja se i pesma koja otvara album, „Sparta“, koja verno dočarava atmosferu filma „300“ ratnim pokličima „U-A“protkanim kroz pesmu. „Rorke’s Drift“ je takođe prijatno iznenađenje i pokazuje da bend može da se drži proverene formule ali povremeno doda i nove začine. „The Last Battle“ je sjajan način da se zatvori album, sa klavijaturama koje kao da predstavljaju omaž zemljacima iz benda Europe i sjajnim, himničnim refrenom. Sa druge strane, pesme kao što su „The Lost Batallion“ ili „Winged Hussars“ su rađene po kalupu i komotno ih možete smestiti na prethodni album benda i ne primetiti razliku. Na albumu se našla i pesma „Last Dying Breath“ posvećena odbrani Beograda u Prvom svetskom ratu, kada se šaka srpskih vojnika branila od austrougarskog napada preko Dunava. Osim teksta koji je nama blizak i u neku ruku odaje počast domaćim fanovima, pesma nije među najupečatljivijim na albumu, iako ima dosta potencijala da zablista tokom koncertnog izvođenja kako je izuzetno pevljiva.

I pored svih svetlih momenata na ovoj ploči, i dalje čvrsto stojim iza tvrdnje da je Sabaton prevashodno koncertni, a ne studijski bend. Ove pesme dolaze do punog sjaja tek kada ih članovi benda Sabaton puni entuzijazma predstave pred armijom jednako entuzijastičnih fanova. Isto tako sam siguran da će nove pesme biti dočekane svim srcem na bilo kom koncertu. Sa druge strane, kao neko ko nije „die-hard“ fan iskreno ne vidim razlog da se ovom albumu vraćam toliko ćesto nakon što bend bude izdao svoj sledeći album, kao što se verovatno neću vraćati ni albumu „Heroes“, ni albumu „Coat of Arms“. Nažalost mislim da ovi, kao i novi album ne predstavljaju pun studijski potencijal benda koji je snimio remek-dela bez ijedne slabe karike kao što su „The Art of War“ „Carolus Rex“ u rasponu od samo četiri godina.

Da li je bend izgubio inspiraciju nakon odlaska dugogodišnjih članova 2012. ili je potrošio sav kreativni naboj snimajući pomenute albume, ne mogu da tvrdim sa sigurnošću. Znam samo da je „The Last Stand“ solidan, ali ipak prosečan Sabaton album koji će im dati povod da rade ono u čemu su najbolji: da predstave ove pesme uživo pred razjarenom masom koja će upijati svaki stih, bez obzira na to koju će ocenu album poneti kod kritičara.

Piše Jovan Ristić

Spisak pesama:
01. Sparta
02. Last Dying Breath
03. Blood Of Bannockburn
04. Diary Of An Unknown Soldier
05. The Lost Battalion
06. Rorke’s Drift
07. The Last Stand
08. Hill 3234
09. Shiroyama
10. Winged Hussars
11. The Last Battle

3

I pored svih svetlih momenata na ovoj ploči, i dalje čvrsto stojim iza tvrdnje da je Sabaton prevashodno koncertni, a ne studijski bend. Ove pesme dolaze do punog sjaja tek kada ih članovi benda Sabaton puni entuzijazma predstave pred armijom jednako entuzijastičnih fanova.

Dodaj komentar