IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Sabaton i Eluveitie u Beogradu – Power metal odiseja

sabaton-live-belgrade-2013-featured-1
Written by Hardwired Crew

Već nekoliko sati pre koncerta ispred beogradskog Doma omladine okupio se veliki broj fanova metal muzike spremnih da dočekaju svoje ljubimce SABATON. Pored fantastičnih Šveđana, srpska publika je imala tu čast da vidi i čuje još četiri zanimljiva sastava koji dolaze iz različitih država, pa se ovaj koncert praktično pretvorio u mali internacionalni festival.

d-hate-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

D-Hate uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

Svirka je počela relativno na vreme, a koncert su otvorili ukrajinski D.HATE. Oštar i žestok nastup je naša publika prilično mirno ispratila,  pa se atmosfera graničila sa onom koja preovlađuje na koncertima klasične muzike. Monotoniju je prekinuo pevač kada je u poslednjoj numeri zatražio od publike da se podeli u dva tabora i uz vesele taktove thrash muzike završe nastup kako i dolikuje – šutkom. Naši metalci su im drage volje izašli u susret i na najbolji način ispratili ovaj mladi i perspektivan bend.

guardians-of-time-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Guardians Of Time uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

Nakon kraće pauze od 15-ak minuta, na scenu stupaju Norvežani GUARDIANS OF TIME. Publika je polako počela da prisitiže u većem broju i da se budi, te je njihov nastup ispratio veliki broj fanova power metal zvuka. Koliko sam uspela da primetim, Guardians Of Time nisu previše poznati našoj široj publici, pa iako su održavali dobru atmosferu tokom dvadesetominutnog nastupa, prava euforija je nastala tek kada je bend izveo čuvenu pesmu „Painkiller“ od još čuvenijih Judas Priest.

wisdom-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Wisdom uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

Posle Norvežana, na scenu stupaju Mađari WISDOM i odmah počinju sa ratničkim himnama, čistim Power metal zvukom i oduševljenjem kod naše publike. Na njihovom nastupu se već osetila velika promena jer se u publici mogao primetiti priličan broj fanova koji su nagrnuli u prve redove i ispratili ih sa poklicima i horskim pevanjem. Bend je imao sjajnu komunikaciju sa publikom i isprašio je poštenih četrdeset minuta svirke sa numerama aktuelnog albuma „Judas“.  Njihova energična i kvalitetna svirka je publiku dovela do usijanja i pripremila ih za naredni sastav – Eluveitie.

eluveitie-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Eluveitie uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

ELUVEITIE su imali svoju premijeru u našoj zemlju. Delom zbog toga, a delom zbog činjence da se stilski prilično razlikuju od ostalih bendova koji su večeras nastupili, teško je bilo prognozirati bilo šta za ovaj nastup. A nije počelo dobro, štaviše, mirisalo je na katastrofu. Dok se sa razglasa čuo „Prologue“ koji i otvara poslednje studijsko izdanje benda, Eluveitie su se lagano nameštali na bini, da bi nam isporučili prvi udar – „Helvetios“. U prvih nekoliko taktova bend je zvučao pomalo raštimovano, gitaristi su se „jurili“ sa bubnjarem, da bi se negde oko pola pesme konačno pronašli, i pokazali zašto su jedna od najzanimljivijih koncertnih atrakcija u Evropi. Publika neočekivano mirna, i nezainteresovana.

eluveitie-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Eluveitie uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA ELUVEITIE ***

Slična situacija bila je i prilikom sledeće „Luxtos“, u kojoj se prilično osetio nedostatak pevačiče Anna-e koja je zbog bolesti bila prinuđena da se povuče sa ove turneje. Prvu ozbiljniju reakciju bend uspeva da izvuče tek sa „Thousandfold“, i od tog trenutka koncert kreće uzlaznom putanjom. Pevač Chrigel konačno uspeva da dopre do beogradske publike i žurka je mogla da počne. Stiže „Neverland“, pa opšte ludilo i ogromni „cirlce pit“ na „Sanatorian Shores“. Lagano spuštanje u vidu „Home“, da bi usledio apsolutno vrhunac koncerta – „Inis Mona“. Sve ruke u vazduhu, i horsko pevanje svake reči, ostavile su sve, pa i članove benda bez daha. Chrigel nije krio svoje oduševljenje, znao je i da pretera u tome, pa su njegovi silni komplimenti beogradskoj publici na momente zvučali malo usiljeno. Ali da se vratimo na koncert, „The Uprising“, „Uxellodunon“, i za sam kraj „Havoc“  zatvaraju koncert koji se na kraju ispostavio kao odličan. Naša publika je uvek imala sklonosti ka irskom ili bolje rečeno keltskom zvuku, a način na koji Eluveitie kombinuju to nasleđe sa modernim metal zvukom, je nešto definitivno vredno pažnje. I što je još važnije, odlično funkcioniše uživo. Ostaje nam da pokušamo da ih „ulovimo“ u kompletnoj postavi, po mogućstvu na nekom „open air“ festivalu, jer se može reći da je za ovakvu muziku takvo okruženje čak i prirodnije. Uz „Epilogue“ sa raglasa, bend se povukao sa bine, a „Inis Mona“ nam ostaje kao odjek u ušima. U satima, a verovatno i danima koji dolaze.

sabaton-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Sabaton uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

Posle poduže pauze publika se oko 23h pripremala za izlazak glavnih zvezda večeri SABATON. Nakon početnih taktova „The Final Countdown“ grupe Europe, na scenu su izleteli članovi i odmah počeli da praše sa  uvodnom numerom „Ghost Division“  čime je započeo pakleni nastup koji je prštao dobrom energijom a publiku bacio u stanje delirijuma. Limenke, plastične čaše, ruke, pa čak i ljudi su leteli na sve strane i time pozdravili svoje ljubimce Sabaton, još jednom dokazujući da naša publika neće štedeti grla i energiju kada su oni u pitanju.

sabaton-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Sabaton uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

A da smo najbolja publika ne celom svetu, potvrdio je i pevač Joakim Brodén nazivajući nas „ best crazy motherfuckers I have ever seen“ što je fanove dodatno bacilo u stanje delirijuma i opšteg oduševljenja. Nizali su se hitovi „Gott Mit Uns“,  „Carolus Rex“, „40:1“, „Cliffs of Gallipoli“, „Poltava“, „Swedish Pagans“, „Lion from the North“ a takođe nam je pripala čast da sami biramo između dve pesme koje će se svirati. U okršaju pesama  „Into the Fire“ ili  „Attero Dominatus“, pobedu je ubedljivo odnela „Attero Dominatus“ i  malo je reći da je u tim trenucima bomba pala na publiku. Atmosfera je dostigla usijanje, svi su kao jedan skakali, horski pevali i pravili poštene šutke od kojih se tresla cela sala Doma omladine. Dobra komunikacija Joakima sa publikom, pozdravi na srpskom i švedskom jeziku su dodatno doprineli već gorućoj atmosferi na šta je naša publika oduševljeno klicala.  Nakon sat vremena eksplozivne svirke usledio je bis sa pesmama „The Art of War“, standardna „Primo Victoria“ i za završnicu  odsvirana je „Metal Crue“  posvećena nama, metal fanovima. Uz prigodne pozdrave i obećanje da će opet doći, Sabaton se oprostio od svojih vernih fanova, a nama ostaje da ih i sledeći put dočekamo kao što najbolje umemo – udarnički i borbeno, kako nalažu pravila Heavy Metala!

Pripremili Miljan Milekić i Maša Polić
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

sabaton-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

Sabaton uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA SABATON ***

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.