IZDVAJAMO VESTI

Članovi benda ROTTING CHRIST uhapšeni u Gruziji

rotting-christ-band-2015-featured-photo-easter-sergara
Written by Jovan Ristić

Članovi popularnog grčkog extreme metal sastava ROTTING CHRIST uhapšeni su u četvrtak, 12. aprila u Tbilsiju u Gruziji usled navodnih optužbi za nameru širenja terorizma. Frontmen sastava Sakis Tolis je u izjavi koju je preneo njihov izdavač Season of Mist otkrio da je bend na aerodromu zaustavila policija, te da su im pasoši i mobilni telefoni ubrzo zaplenjeni. Iako su vlasti bendu rekli da ih vode na ispitivanje, Tolis otkriva da su on i njegov brat Themis odvedeni u zatvorsku ćeliju bez objašnjenja, kao i bez mogućnosti da kontaktiraju ambasadu ili advokata.

Preostali članovi benda su uz pomoć organizatora, novinara i aktivista uspeli da bend oslobode optužbi, a zvaničan razlog je to što su se braća Tolis našla na listi nepoželjnih ljudi od strane državne bezbednosti kako su optuženi za širenje satanizma, pa samim tim i obeleženi kao teroristi. Bend je uspeo da održi i zakazani koncert u Gruziji i nastaviće turneju nesmetano. Ovakvi incidenti nisu strani u metal svetu, kako su se nedavno i Behemoth našli na meti poljskih vlasti usled navodnog skrnavljenja grba te države korišćenom na njihovim majicama.

Rotting Christ su osnovali braća Sakis i Themis Tolis 1987. godine a njihov zvuk je od death metala i grindcore-a evoluirao ka black i extreme metal žanrovima. Svoj aktuelni album „Rituals“ objavili su 2016. godine, a 23. marta ove godine je objavljeno kompilacijsko izdanje „Their Greatest Spells“ za izdavača Season of Mist koje uključuje njihove najpoznatije pesme koje je odobrio sam frontmen.