RECENZIJE ALBUMA

ROTTING CHRIST – „Rituals“ (2016)

Written by Hardwired Crew

ROTTING CHRIST
„Rituals“
Extreme Metal
Season of Mist (2016)

Veliki Rotting Christ donose nam ritualno ludilo okultnog black metal zvuka začinjeno tako jezivom atmosferom da ćete i sami doći u iskušenje da učestvujete u ovom njihovom prizivanju njegovog paklenog visočanstva.

Kada vaše vidno polje usputno okrzne vest da neki bend koji veoma dugo postoji izdaje novi album nemoguće je da ne budete makar malo cinični i pomislite kako ćete svedočiti verovatnom promašaju. Šta ako vam kažem da postoji black metal bend koji ne stari, ne pravi promašaje i gazi u svoj 13. album i 28. rođendan kao da je u samom vrhuncu karijere? Prilično sam siguran da ovi momci za doručak piju nektar spravljen od najfinije ambrozije u božanskim vrtovima Olimpa. Veliki ROTTING CHRIST donose nam ritualno ludilo okultnog black metal zvuka začinjeno tako jezivom atmosferom da ćete i sami doći u iskušenje da učestvujete u ovom njihovom prizivanju njegovog paklenog visočanstva.

Zaista ne znam kako su došli do recepta za uspeh i dugovečnost u ovako teškoj industriji svirajući tako žestok i ne baš prijemčiv zvuk široj publici, ali ne samo da su preživeli nego su ogromnim delom i uticali na evoluciju ekstremne metal muzike. Kako su nastali davne 1987. godine odmah su uhvatili barjak grčke metal scene i čvrsto ga drže i nose sve ove godine, pa su tako prerasli u prave iskusne veterane duboko ukorenjene u evropsku black metal porodicu.

Već prvim tonovima pesme „In Nomine Dei Nostri“ bacaju nas u svoj svet i uvijaju u epsku atmosferu zastrašujućih rifova kojima kao da nastavljaju prošlo izdanje „Kata Ton Daimona Eaytoy“ iz 2013. godine. Album je u celosti odan svom imenu i tako vas lako uvlači u okultni svet mračnih i đavolski dobrih promena u atmosferi, dok će vas epski refreni nalik ratnim pokličima naterati da se unesete duboko u njihov smisao. Na celom izdanju osetićete ogromne zidine distorzija koje su toliko masivne i istrajne da ih ne bi oštetilo ni to da se nađu usred epske bitke Tolkinovih fantastičnih svetova. Sakis Tolis je jeziv i moćan kao i inače, a njegovi vokali su jedna od najvažnijih kula ovih velikih i izdržljivih zidina, dok njegov brat Themis Tolisnastavlja da uništava bubnjeve svojom snagom. George Emmanuel uradio je briljantan gitarski posao kao i uvek, a Vangelis Karzis sve to na odličan način ispratio kao deo moćne ritam sekcije.

Ono što daje lepu svežinu novim pesmama jesu gosti koji još više proširuju ovaj postojan i direktan izraz benda Rotting Christ. Zanimljivo je gostovanje glumice Nacionalnog pozorišta Grčke Danai Katsameni, koja je pokazala divan vokalni talenat u pesmi „Elthe Kyrie“. Tu su još četiri pevačka gosta i svi u različitim pesmama – George Zacharopoulos u pesmi koja otvara album; Michael Locher, svima poznatiji kao Vorph, iz legendarnog švajcarskog benda Samael dao je svoj vokalni doprinos u pesmi „Les Litanies de Satan“; u pesmi „For A Voice Like Thunder“ genijalan narativni deo uradio je Nick Holmes iz još jednog legendarnog benda Paradise Lost; dok je u pretposlednjoj numeri na albumu dodatne deonice otpevao Kathir iz benda Rudra iz Singapura. Ono što je takođe vredno pomena jeste to da je na pravljenju ovog albuma učestvovao i naš muzičar Nikola Jeremić, koji je radio orkestracije.

Rotting Christ su istinski majstori kada je u pitanju struktura pesme, njena atmosfera i stvaranje specifičnog i uzbudljivog iščekivanja koje u nekom trenutku eksplodira uz vatromet monstruoznih rifova. Ovo na primer savršeno prikazuju numere „Konx Om Pax“ i „For A Voice Like Thunder“, koje bi se odlično uklopile uz prikaz neke epske bitke u video igri, filmu ili sve popularnijim serijama ovakvog žanra. Ovo izdanje od deset pesama odsviranih u oko 50 minuta predstavlja kompaktno i vrlo energično putovanje ritualnim svetom, uprkos nešto sporijem ritmu koji vlada celim albumom.

Piše Boris Džinić
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Lista pesama:

01. In Nomine Dei Nostri
02. זה נגמר (Ze Nigmar)
03. Ἐλθὲ Κύριε (Elthe Kyrie)
04. Les Litanies De Satan (Les Fleurs Du Mal)
05. Ἄπαγε Σατανά (Apage Satana)
06. Του Θάνατου (Tou Thanatou)
07. For A Voice Like Thunder
08. Konx Om Pax
09. देवदेवं (Devadevam)
10. The Four Horsemen

4

Veliki Rotting Christ donose nam ritualno ludilo okultnog black metal zvuka začinjeno tako jezivom atmosferom da ćete i sami doći u iskušenje da učestvujete u ovom njihovom prizivanju njegovog paklenog visočanstva.

Dodaj komentar