IZVEŠTAJI SA KONCERATA

RIVERSIDE u Beogradu – Ultimativno prog iskustvo

riverside-live-report-thumb-2019
Written by Jadranka Balaš

Prvi zraci sunca, prvi vesnici proleća ne asociraju me na lepe dane koji dolaze, nakon duge i naporne zime, već na početak nove koncertne sezone. I ne mogu da prikrijem zadovoljstvo što je jedan od prvih koncerata ove, baš koncert progressive benda. Dovoljno da bar na kratko umiri proteste nas „metal snobova“, ljubitelja „pametne muzike“, zato što istih u našoj zemlji ima jako malo.

riverside-beograd-jovan-2019-09

Riverside @ Dom omladine Beograd | Foto: Jovan Ristić

Dok slavimo, bodrimo i pomažemo uspeh onih najvećih sa hiljadama prodatih ploča, stotinama hiljada vernih fanova, milionima inkasiranih dolara od turneja, vrlo često zaboravljamo na one male, heroje iz senke, kojima je naša podrška daleko potrebnija. One koji sa istim entuzijazmom sviraju pred 50, 500 i 5000 ljudi. One koji zarade dinar pa ulože još dva kako bi se izborili za svoje mesto pod muzičkim suncem. Koji rade to što rade iz pravih razloga.Oi su ti koji održavaju scenu živom. Prema ovim kriterijumima RIVERSIDE su ogromni.

riverside-beograd-jovan-2019-07

Riverside @ Dom omladine Beograd | Foto: Jovan Ristić

Dve godine nakon tragične i prerane smrti gitariste, su se vratili sa novim albumom i najširim osmesima na licima kojima su nas sve obasjali sa bine. I na samom startu ove turneje desilo im se nekoliko pehova ali ni to nije uspelo da ih izbriše. Treba biti najveći kad je najteže, a Riverside su svu svoju divovsku veličinu sinoć pokazali u svim aspektima. Ne mogu da kažem da sam super fan benda, niti da sam njihovu karijeru baš pomno pratila ali sigurno je da sve njihovo što sam ikada čula, mi se svidelo. „Emo prog“, kako volim da krstim njihovu muziku i muziku njima sličnih bendova, nije nešto čemu mogu da odolim i ne bih sebi oprostila da sam propustila i treću priliku da ih čujem uživo.

riverside-beograd-jovan-2019-11

Riverside @ Dom omladine Beograd | Foto: Jovan Ristić

Sve eventualne nedostatke koje imaju studijski uživo su maestralno nadoknadili. Ne morate čak ni da budete fan da bi uživali u magiji veselih Poljaka iako je njihova muzika prepuna melanholije. Studijski otvaraju rane, uživo su kao melem za iste. Potpuno drugačija emocija, u pozitivnom smislu, koju moram da priznam nisam očekivala. Gotovo opipljiva energija koja nije splašnjavala dok su nas iz pesme u pesmu vozali kroz svoju diskografiju, zadovoljavajući ukus i želje svakog fana u publici, učinili su da se na momente osećam kao da sam na koncertu nekog od onih ogromnih arena rock bendova među desetinom hiljada ljudi koji uglas pevaju svima dobro poznate hitove. U tim momentima su me Riverside kupili. Moći i lakoćom pretvaranja svake pesme, rifične, melodične, akustične, u eksploziju energije i emocije sasvim druge dimenzije.

lesoir-beograd-jovan-2019-04

Lesoir @ Dom omladine Beograd | Foto: Jovan Ristić

Trijumfalno veče u svakom pogledu. Od podrške pružene holandskom sastavu LESOIR koji su otvorili ovaj koncert, do publike koja je nepogrešivo parirala bendovima u pruženom, do činjenice da ovakvi koncerti prolaze zapaženo u našim krajevima i sa nadom da će ih ubuduće biti sve više i više.