RECENZIJE ALBUMA

RISE AGAINST – “Wolves” (2017)

Written by Hardwired Crew

RISE AGAINST
“Wolves”
Punk, Melodic Hardcore
(Virgin Records, 2017)

Rise Against su pronašli svoj siguran prostor, u kome se osećaju lagodno i u kome se snalaze, i odatle publici serviraju svoje specijalitete kuće koji sadrže sve ono što se od njih očekuje.

Pank je prešao dug put, od obrisa ovog pravca koji su se pojavili šezdesetih, preko totalnog buma sedamdesetih i osamdesetih, pa do svog zatišija i ulivanja u druge žanrove devedesetih i nadalje. Uspeo je da zaviri u svaki kutak sveta i ostavi dubok trag gde god se pojavio. Razlog je prost, pank nije samo muzika, koliko god to otrcano zvučalo, to je način razmišljanja, pre svega. Da bi neko bio panker, on ne mora da sluša ili svira pank, on mora da ima stav iza kog će stati, mora da bude siguran, samouveren i da zna da kaže ne, uz blagi smešak i podignut srednji prst, kada je to potrebno.

Još od 1999. godine, bendu RISE AGAINST nije falilo ništa od navedenog. Možda njihov prepoznatljivi, melodični zvuk ne podseća na onaj koji su utemeljili pioniri ovog žanra, u nekom malom Londonskom pabu, posle ko zna koliko ispijenog piva, ali borbenost, stav i taj karakterističan način razmišljanja su tu.

Pored prepoznatljivih, politički orijentisanih tekstova, za Rise Against možemo vezati još neke elemente po kojima su postali poznati tokom karijere. Pored melodičnog zvuka, koji zna da postane i nešto tvrđi po potrebi, često možemo čuti horske“ prateće vokale i po koji vrisak. To su, uglavnom, pesme od po 3-4 minuta, brze, energične, ali znaju momci iz benda Rise Against i da izađu iz ovih okvira ponekad. Ipak, na albumu “Wolves” to nisu uradili. Čini se kao da su pronašli recept po kom rade i ne rizikuju previše. Rise Against su pronašli svoj siguran prostor, u kome se osećaju lagodno i u kome se snalaze, i odatle publici serviraju svoje specijalitete kuće koji sadrže sve ono što se od njih očekuje. I da se razumemo, nema tu nekog prevelikog greha. Oni su zaista usavršili svoj stil, i to sve zvuči sjajno. Ipak, činjenica je da bi zvučalo još sjajnije da nemate osećaj da slušate blizanca njihovog prethodnog albuma.

U takvom okruženju, teško je i izdvojiti neku pesmu jer su sve slične i po kvalitetu. Pesma “The Violence”  je ona koju ćete se najlakše navući, “Wolves” odlično otvara album i donosi taj udar energije od samog starta, a “Mourning In America” i “How Many Walls” nose možda i najjače poruke. I ostale pesme zvuče i više nego pristojno. Album je zaista kompaktan i bilo koja numera lako može postati nečiji favorit.

Kada se konačno saberu utisci, Rise Against je još jednom iskazao svoje čvrste stavove, svoj bes i nezadovoljstvo, svoju pank dušu, upakovanu u muzički aranžman na koji su njihovi fanovi navikli. Igrali su na sigurno i nastavili tamo gde su stali sa prethodnim albumom, „The Black Market“. Ako se niste zasitili zvuka ovog benda, treba da čujete i ovaj album, nećete se pokajati, tu je sve ono zbog čega su toliko voljeni. Sa druge strane, ako znate kako Rise Against zvuči i šta može da vam ponudi i niste previše oduševljeni njihovim repertoarom, ovaj album slobodno možete preskočiti, nećete puno propustiti.

Piše Dušan Dudarin

Lista pesama:
1. Wolves
2. House On Fire
3. The Violence
4. Welcome To The Breakdown
5. Far From Perfect
6. Bullshit
7. Politics Of Love
8. Parts Per Million
9. Mourning In America
10. How Many Walls
11. Miracle

3

Rise Against su pronašli svoj siguran prostor, u kome se osećaju lagodno i u kome se snalaze, i odatle publici serviraju svoje specijalitete kuće koji sadrže sve ono što se od njih očekuje.