IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Rhapsody u Budimešti – Zbogom ratnicima začaranih zemalja

rhapsody-budapest-live-review-2018
Written by Jovan Ristić

Ponovna okupljanja su bila vreli trend prošle godine. Oproštajne turneje su čini se hit u 2018. RHAPSODY su jednim udarcem ubili obe muve: bend se prošle godine okupio kako bi održao oproštajnu turneju. Pojedi se Gene! Kako se naravno nisam ni nadao da će u sklopu ove turneje zaći u ove krajeve, radovalo me kada su na svojoj strani objavili da će svojim prisustvom počastiti Budimpeštu.

Priča o bendu Rhapsody nije svima poznata, a dodatno zbunjuje činjenica da ih trenutno postoji tri. Tu je Rhapsody of Fire, bend u kome je originalni klavijaturista Alex Staropoli, tu je Rhapsody koji predvodi Luca Turilli te napokon i ovaj koji smo sinoć imali prilike da gledamo. Njegove redove čine članovi postave koja je funkcionisala od albuma „Symphony of the Enchanted Lands 2“ pa nadalje, dok se Staropoli i Turilli nisu razišli u dva tabora usled famoznih kreativnih neslaganja. Najvažnije od svega je što je ovu postavu pored Turilli-ja predvodio pevač Fabio Lione, čiji je glas bez ikakvog pogovora obeležio ovaj bend i celu jednu eru power metal zvuka. Ulaziti u raspravu koji je Rhapsody pravi je besmisleno kao raspravljati iz kog dela rasparčane čaše možete popiti najviše vode. Ipak, iako bez Staropoli-ja, ovo je verovatno najbliže klasičnoj postavi čemu možemo da se nadamo.

scarlet-aura-budapest-review-2018-jovan

Scarlet Aura @ Barba Negra, Budimpešta| Foto: Jovan Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA OVOG KONCERTA ***

Čast da otvore koncert u prepunom, rasprodatom klubu Barba Negra pripala je rumunskom sastavu SCARLET AURA koji predvodi harizmatična Aura Danciulescu koja stasom, glasom i odećom neodoljivo podseća na mlađu Doro Pesch. Ni muzika nije daleko od toga, blago moderni heavy metal zvuk sa dosta pržećih gitara i pevljivih deonica. Pored svog autorskog opusa bend nas je počastio blago metalizovanom verzijom pesme „Zombie“ u čast nedavno preminule Dolores O’Riordan. Ono što me je posebno začudilo je to koliko dobro je publika reagovala na njih, kao da je sam Rhapsody već krenuo da svira. Tako topao doček predgrupi nisam skoro video, a i samom bendu je očigledno prijalo.

beast-black-budapest-review-2018-jovan

Beast in Black @ Barba Negra, Budimpešta| Foto: Jovan Ristić

Nakon njih sledi kraća pauza pred nastup sastava BEAST IN BLACK, izuzetno popularnog mladog power metal sastava koji, priznajem, nisam uspeo da svarim pre koncerta. Da li je do suve produkcije po uzoru na Sabaton, imidža ili nečeg trećeg, prosto Beast in Black je bend koji sam preslušao dva puta i bacio na gomilu. Grdno sam se prevario! Baš kao i Sabaton, koji su ovom bendu očigledno jak uzor, ovaj bend pokazuje svoj pun potencijal uživo. Imaju neki HammerFall vajb koji nepogrešivo pokreće masu. Posebno impresivan je frontmen Yannis Papadopoulos (koji toliko liči na Zonija iz Dječaka da sam se ozbiljno utripovao par puta). Čovek se nimalo ne štedi na visokim deonicama i bez muke iznosi zahtevne stvari poput „Blood of a Lion“ i „Blind and Frozen“. Što reče moj ortak, „kao Anette Olzon i Marco Hietala u jednom“. Zategnuta svirka, vešto vladanje binom, pevljive pesmice. Predviđam da je pred njima sjajna budućnost.

rhapsody-budapest-review-2018-jovan-01

Rhapsody @ Barba Negra, Budimpešta| Foto: Jovan Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA OVOG KONCERTA ***

Englezi imaju sjajnu reč koja je dovoljna da se opiše ovaj koncert benda Rhapsody: „bittersweet“ – u isto vreme gorak i sladak. Kroz ceo koncert me je proganjala činjenica da, ako ostanu dosledni svojoj reči, ovo je verovatno poslednji put da ću videti ono što je ostalo od originalnog benda Rhapsody. Ipak, sama ta pomisao nije bila dovoljna da mi ukvari koncert koji je bio protkan hitovima sa albuma koji su proslavili bend. Na listi su se ređali neizostavni klasici, dosta pikanterija i dosta pesama sa albuma „Symphony of the Enchanted Lands“ koji su do prošle godine svirali u celosti. Tu se pomalo neočekivano našla i obrada pesme „Time to Say Goodbye (Con te partirò)“ koju u originalu izvodi Andrea Bocelli, praćena Fabio-vom pričom kako je upoznao popularnog pevača. Silina kojom je Lione izneo ovu kao i pesmu „Lamento Eroico“ nikoga nije ostavila ravnodušnim.

rhapsody-budapest-review-2018-jovan-05

Rhapsody @ Barba Negra, Budimpešta| Foto: Jovan Ristić

Iako sam imao prilike da već gledam Rhapsody, to je bilo nakon što je Luca Turilli napustio bend. Nijedan od navedenih bendova nije isti bez članova koji su ih proslavili, ali Luca-ino prisustvo posebno fali. To sam shvatio tek sada kada sam ga video uživo. Luca je srce benda. Čovek je bomba nezaustavljive, pozitivne energije. Teško ga je uhvatiti na bini, što okom, što objektivom, sa osmehom koji mu neprestano krasi lice. Isto važi i za Fabio-a, koji je bez sumnje zaslužan za ogroman uspeh ovog benda. Kiske možda ima glas, Khan možda ima šarm ali Lione je potpuni paket glasa, stasa i iskrene emocije koja mami suze na oči.

rhapsody-budapest-review-2018-jovan-04

Fabio Lione, Budimpešta@ Barba Negra, Budapest | Foto: Jovan Ristić

Kada smo već kod toga, nisam ostao ravnodušan ni na anegdote koje je Fabio pričao kako je predstavljao kojeg člana benda na samom bisu. O bivšim kolegama je pričao sa toliko sreće i lepih sećanja, da mi se čini da je u par navrata bio na ivici suza. Upravo zbog toga mislim da ovo nije samo još jedna oproštajna turneja za zgrtanje para, već potez ljudi koji vole da provode vreme zajedeno, koji osećaju da su fanovima ostali dužni taj poslednji pozdrav pre nego što ime Rhapsody ode u legendu. Naravno, ostaju još dva benda, ali svi znamo duboko u sebi iako možda ne želimo da priznamo – to nije to.

rhapsody-budapest-review-2018-jovan-03

Rhapsody @ Barba Negra, Budimpešta| Foto: Jovan Ristić

Što se publike tiče, iako mađarska publika ume da bude „hit and miss“ po pitanju reakcije, sinoć je masa bila na nivou zadatka. Kunem se da nisam video onako žestoke šutke kao na „Holy Thunderforce“ ili „Emerald Sword“ na koncertima mnogo žešćih bendova. Svi su pevali zajedno sa bendom, u par navrata nadglasavajući i Fabio-a i horove sa matrice. Dok smo kod toga, iako je teško naći mane ovakvom koncertu, odsustvo pravih klavijatura mi je definitivno jedna od retkih. Verujem da su na taj potez odlučili iz poštovanja prema originalnom klavijaturisti, koji je kao i svaki član ovog sastava nezamenljiv. Pored toga, iskreno sam očekivao malo više materijala ili bar jednu pikanteriju sa prvog albuma. No, i ovako, izbor pesama je bio savršen da zadovolji kako iskrene tako i usputne fanove.

U krugu fanova i nasmejanih lica ispratili smo istinske legende u legendu. Ako je ovo stvarno kraj, bolji oproštajni koncert ne mogu da zamislim. Ako pak nije, ja ću biti prvi koji će svim srcem poželeti dobrodošlicu nazad jednom od bendova koji je urezan duboko u srcima mnogih fanova ovog zuvka.

Tekst i foto: Jovan Ristić

rhapsody-budapest-review-2018-jovan-06

Rhapsody @ Barba Negra, Budimpešta| Foto: Jovan Ristić

Dodaj komentar