IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Replicunts u Beogradu – Žene palile i žarile u KC Gradu

replicunts-live-in-belgrade-2015-photo-danijela-radojkovic
Written by Hardwired Crew

BeFem, sedmi po redu festival feminističke kulture i akcije u svoj inače zanimljiv program, ove godine uvrstio je i beogradski punk sastav REPLICUNTS. Nakon celodnevnih radionica, panela i diskusija, veče je bilo rezervisano za zabavu!

replicunts-live-in-belgrade-2015-photo-danijela-radojkovic

Replicunts uživo u Beogradu 2015. godine, photo Danijela Radojković

Iako se devojke ne definišu i ne izjašnjavaju a priori kao feministkinje i kao feministički bend, njihovi lični stavovi i mišljenja koje iskazuju i u svojim pesmama poklapaju se sa nekim osnovnim odrednicama feminizma. A i samim tim što su tri jake žene u bendu, dovoljno je bilo da se apsolutno uklope u tematski milje ovog festivala. Nedavno u intervjuu za Vice izjavile su da kvir i feminizam nisu centralni deo identiteta njihovog benda, ali da generalno ne vole podele i da se ne stavljaju u neki koš, jer se upravo na neki način i bore protiv raznih podela i za ljudska prava i jednakost. Takođe su se u tom intervjuu složile da nigde ne ističu da su ženski bend, jer jednako se cimaju kao i bilo koji drugi bend na sceni. A moje mišljenje je da možda i više zvuče kao bend „sa mudima“ od nekih drugih koje sam imala prilike da slušam.

replicunts-live-in-belgrade-2015-photo-danijela-radojkovic-4

Replicunts uživo u Beogradu 2015. godine, photo Danijela Radojković

Replicunts postoje nekoliko godina, do sada sam ih slušala par puta, ali moram napomenuti da ranije nisu zvučale ovako dobro i „usvirano“.  Mada, realno uvek može još bolje, a poznajući ih, verujem da će devojke i dalje raditi na tome da njihov zvuk bude još britkiji i brutalniji! Inače, nedavno su izdale svoj prvenac takođe pod nazivom „Replicunts“, i priznajem, jako mi se dopada! Na svirci su predstavile ceo album, među kojima bih posebno istakla „Family“My CountryFast & FuriousYou Lie, You Die,In ShadowTrainStory Of My Life, kao i par obrada i nekoliko novih pesama koje će se naći na sledećem albumu. Tu takođe izdvajam poslednju koju su svirale. Odlična pesma koja koketira sa stoner, grunge zvucima… and I like it! Inače, zaista kroz njihove pesme mogu da se čuju razni žanrovski uticaji, ali u biti je to sve upakovano u iskreni, buntovni punk! Jer na kraju, kako su i same rekle, nije toliko važno da li je nešto strogo određeno ili naslovljeno nekim imenom, žanrom ili podžanrom, važno je da je iskreno i da pokreće.

replicunts-live-in-belgrade-2015-photo-danijela-radojkovic

Replicunts uživo u Beogradu 2015. godine, photo Danijela Radojković

A videti i čuti ove „Tri Gracije“ svakako ni audio, a ni vizuelno ne ostavlja ravnodušnim! Jer one ne samo da sviraju i pevaju, već nastupaju i istupaju ispred onoga što rade!

Pripremila Boba Ranđelović

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.