IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Repetitor u Novom Sadu – R’n’R čudovište ponovo napada

Written by Nenad Pekez

Dok sve više i češće kolektivno jadikujemo o lošem stanju r’n’r scene na ovim prostorima, pred nosom nam prolaze bendovi koji imaju šta da kažu i čije stvaralaštvo vredi primetiti. Među prvim takvim bendovima je beogradski REPETITOR, žestoki trio koji se već godinama sigurno pretvara u nezaustavljivo r’n’r čudovište. Nastavljajući se na izuzetno uspešnu prošlu godinu, u kojoj su odsvirali oko 50 koncerata u više od 15 zemalja, bend je sinoć u Novom Sadu započeo novu evropsku turneju.

repetitor-live-novi-sad-2017-photo-marko-ristic

Repetitor uživo u Novom Sadu 2017. godine, photo Marko Ristić

Ironično, pomenuta jadikovanja su sinoć ipak bila pomalo i opravdana. Ili bar jedan aspekt cele te priče. Tu pre svega mislim na organizovanje dva stilski srodna koncerta u isto vreme, jedan u klubu The Quarter, gde su svirali Repetitor, i drugi samo nekoliko metara dalje u Fabrici, gde su nastupali Goblini. U Novom Sadu postaje čest slučaj da se u istoj večeri organizuje više koncerata koji privlače istu ili sličnu publiku, ali isto tako i da nedeljama nema apsolutno nikakvih konkretnih dešavanja. To dovoljno govori o neskladu u organizaciji ovakvih događaja, kao i o lošoj komunikaciji između bendova i klubova međusobno. Boris iz Repetitora je u jednom momentu tokom koncerta poviknuo: “Ima nas gomila!”, donekle aludirajući na pomenutu situaciju, ali i dajući značaj onima koji su prisutni.

repetitor-live-novi-sad-2017-photo-marko-ristic

Repetitor uživo u Novom Sadu 2017. godine, photo Marko Ristić

U klubu The Quarter je zaista bio okupljen popriličan broj ljudi (bar 60% kluba je bilo popunjeno) pogotovo ako uzmemo u obzir da je cena karata u pretprodaji bila 500/700 dinara. Publiku je pre svega zagrejao još jedan zanimljivi mladi beogradski trio KLOTLJUDI, sastav koji će svoje prvo izdanje objaviti na jesen ove godine. Veoma brzo nakon njih, nešto posle 23h, Repetitor su započeli svoj nastup.

repetitor-live-novi-sad-2017-photo-marko-ristic

Repetitor uživo u Novom Sadu 2017. godine, photo Marko Ristić

Bend Repetitor sam imao prilike uživo da slušam samo jednom do sada i ono što mi je ostalo u pamćenju jeste njihova žestoka i neustrašiva energija. To potpuno pružanje sirove, mladalačke i buntovne r’n’r energije, u onom pravom i očekivanom obliku. Upravo tako snažno i moćno su započeli i sinoćni koncert, da sam već nakon tih uvodnih momenata shvatio da ako postoji neka konstanta u vezi sa ovim bendom, nešto što apsolutno nikada ne treba dovoditi u pitanje, onda je to pomenuto pružanje energije na svirkama. Malo je tih bendova koji uspevaju da tako iskreno i upečatljivo iznesu svoju energiju i muziku pred publiku.

repetitor-live-novi-sad-2017-photo-marko-ristic

Repetitor uživo u Novom Sadu 2017. godine, photo Marko Ristić

Bilo da je to Boris koji jednom nogom stoji na bini, a drugom na zaštitnoj ogradi i sumanuto svira gitarske deonice, ili Milena koja samo što ne probije opne na bubnjevima ili Ana-Marija koja zanosno pleše sa svojim instrumentom uz opasne bas ritmove, jednostavno je teško ostati ravnodušan na takvo prepuštanje svirci i muzici. Novosadska publika možda nije u najvećem delu koncerta odgovarala podjednako upečatljivo (ako zanemarimo prve redove), ali sam siguran da ravnodušni ostali nisu. Pogotovo tokom izvedbi nekoliko pesama kao što su “Ja”, “U pravom trenutku” i “Biću bolji”Repetitor su svojim monstruoznim zvukom uspeli da u potpunost uđu pod kožu svih prisutnih.

repetitor-live-novi-sad-2017-photo-marko-ristic

Repetitor uživo u Novom Sadu 2017. godine, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA ***

Postoji još jedna stvar koju sam sinoć shvatio da ne treba dovoditi u pitanje, a to je da Repetitor jesu r’n’r budućnost na ovim prostorima. Njihovo mesto pod suncem sigurno će postajati sve značajnije, a njihov glas će se čuti još dalje, pa i van granica regiona. U okviru prethodne turneje, ali i ove koje su sinoć započeli, očekuju ih koncerti u Nemačkoj, Holandiji, Mađarskoj, Austriji i Sloveniji. Uzgred, to dovoljno govori o tome da jezička barijera nije nikakva prepreka za bendove sa ovih prostora da se probiju i napolju, jer za dobru i pravu energiju ne postoje barijere.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.