IZDVAJAMO SPECIJAL

RED HOT CHILI PEPPERS: 10 stvari koje niste znali o albumu „Blood Sugar Sex Magik“

Written by Hardwired Crew

24. septrembar 1991. godine je vrlo važan datum. Datum koji je promenio tok muzičke industrije. Na taj dan su izašla dva vrlo važna albuma za karijere dva velika benda. Nirvana je u etar pustila „Nevermind“, a RED HOT CHILI PEPPERS su nas obradovali albumom „Blood Sugar Sex Magik“. Ne verujemo da postoji osoba koja iole razmišlja o muzici, a da nije imala prilike da čuje neku od pesama sa ova dva albuma.

Prethodni album, „Mother’s Milk“ doneo im je pozamašan uspeh, ponajviše zahvaljujući pesmi koju u originalu izvodi Stevie Wonder. Naravno, radi se o numeri „Higher Ground“ koja je u njihovoj verziji dobila odlično rock ruho. Taj album im je doneo veliku popularnost, uključujući i konstantno pojavljivanje na MTV televiziji.

No, nakon odluke da odu iz kuće EMI za koju su do tada izdavali i pređu u Warner Bros. tabor spremalo se nešto što niko nije ni mogoa da pretpostavi. Kuvali su „Blood Sugar Sex Magik“. Po mišljenju mnogih možda i najbolji album ovog kalifornijskog sastava.

Novi album „Blood Sugar Sex Magik“ je bend sa srednje popularnosti vinuo do samih zvezda. Ovo je bio prvi RHCP album za novu izdavačku kuću. Prva ploča koju kao producent potpisuje Rick Rubin. Ploča koja je donela vanvremenske hitove kao što su “Give It Away,” “Under the Bridge,” “Breaking the Girl” i “Suck My Kiss”. Ploča koja je završila na trećem mestu Billboard 200 liste. Ploča koja je prodata u 13 miliona primeraka širom sveta. Ploča koja je samo u Americi prodata u 7 miliona primeraka. Ploča koja je pokazala da su RHCP više nego četvorica momaka sa čarapama na genitalijama.

Prilikom godišnjice ovog albuma donosimo vam 10 činjenica koje možda niste znali o ovom albumu.

Bend inicijalno nije želeo da Rick Rubin bude producent ploče

Iako je Rick Rubin iza sebe već imao vrlo zavidnu karijeru kao producent, momci iz benda Red Hot Chili Peppers nisu bili srećni njegovim izborom. „Prvo smo mislioli o tome kako je radio sa bendovima kao što su Slayer i Danzig. The Red Hot Chili Peppers su uvek bili okupljeni oko pozitivne energije. Takvu energiju pomenuti bendovi prosto nisu imali. Mislili smo da nikada neće uspeti“ priseća se Anthony Kiedis u intervjuu koji je dao BAM magazinu 1991. godine i dodaje: „Tek kada ga upoznate, shvatite da je on zapravo super momak“. Saradnja koja je nastala na ovom albumu, nastavila se i na narednih pet albuma ovog benda.

„Blood Sugar Sex Magik“ je prvi album snimljen
na imanju Rick Rubina poznatijem kao Manison

U poslednjih 25 godina, Manison – imanje koje poseduje Rick Rubin služilo je mnogim umetnicima za snimanje albuma. Raskošno imanje koje između ostalog poseduje 10 spavaćih soba posetili su Marilyn Manson, Slipknot, System of a Down, Mars Volta, Linkin Park i mnogi drugi. Red Hot Chili Peppers su tamo ipak snimali prvi. I to baš „Blood Sugar Sex Magik“.

„Rick je izneo koncept snimanja u toj kući. Bili smo uzbuđeni oko te ideje, jer smo do tada snimali u prilično sterilnim uslovima u studiju. Hteli smo da odemo tamo i izolovani radimo na tom albumu“ rekao je Kiedis za časopis Metal Hammer 1991. godine.

Ipak, instaliranje miksete sa 24 kanala u tu kuću je bio vrlo pionirski podihvat u to vreme, imajući u vidu da kuća nije bila zvučno izolovana. „Sećam se da su neki inžinjeri dolazili i govorili da nikada nećemo uspeti da dobijemo dobar zvuk bubnja tamo. Mislim da su pogrešili“, dodao je Anthony.

Jedan član benda RHCP nije živeo u kući tokom snimanja,
zvog njene reputacije da je ukleta

Dok su Kiedis, basista Flea i gitarista John Frusciante živeli u Manisonu dva meseca tokom snimanja albuma „Blood Sugar Sex Magik“, bubnjar Chad Smith je odbijao da ostane u kući.

„Čuli smo da je kuća bila ukleta od strane žene koja je u toj kući ubijena tokom tridesetih godina dvadesetog veka. Chad to prosto nije želeo da iskusi i nije živeo sa nama tokom snimanja. Odabrao je da svako veče svojim motorciklom ide kući“ rekao je Kiedis.

Frusciante je sa druge strane bio potpuno opčinjen tom pričom. Čak je tvrdio da je čuo neke zvukove tokom noći. „U toj kući definitivno ima duhova. Jedna od soba ima vrlo seksi vajb. Čuo sam da je jedna žena bila jebana jedne noći u toj sobi. Nisam masturbirao satalno dok sam bio tamo, jer samo morao da budem skoncentrisan na muziku. Kada uveče legnemo da spavamo, priča je bila skroz drugačija“ rekao je John Frusciante.

Kim Gordon je inspirisala Flea-u da pojednostavi njegovo sviranje

Jedan od najzauzetijih basista, Flea odlučio je da stil na novom albumu bude jednostavniji i više melodičniji. U intervjuu koji je dao magazinu Guitar Player 1991. godine rekao je „Konstantno sam izbegavao da uradim nešto komplikovano i fensi. Pokušao sam da pomalo uđem u svaku pesmu umesto da uradim ono što sam do tada radio: „Hej, ja sam Flea, ja sam nenadjebiv bas gitarista!“. Jedva da sam se bavio slapovanjem na toj ploči, sem u numeri „Nacked In The Rain“.

Flea tvrdi da je uspeo da se kanališe zahvaljujući Kim Gordon, basistkinji benda Sonic Youth. „Ona je rekla da obožava slap bas, ali da prezire kada ga sviraju belci jer se pretvara u izdrkavanje. To sam negde pročitao i znao sam da sam jedan od glavnih krivaca za to. Zato sam i odlučio da se na novom albumu potpuno smirim – da probam da uradim stvari jednostavno i lepo. I nadam se da me ne mrzi, jer je stvanro cenim“ rekao je Flea u tom intervjuu.

John Frusciante je sve solaže za ovaj album
snimio iz prvog ili drugog pokušaja

Zvuk koji nosi „Blood Sugar Sex Magic“ je takav upravo zahvaljujući činjenici da je sniman uživo – uključujući i dosta solaža koje je svirao John Frusciante. „Dosta solaža koje čujete su snimljene iz prvog puta, nastale su uživo“ priča Flea u intervjuu za Guitar World 1991. godine. „Vrlo malo smo dorađivali. Politika koju je John Frusciante imao je bila da solo može da svira maksimalno dva puta. Odsvirao bi ga jednom. Ako mu se ne bi svidelo, uradio bi ga ponovo i to potpuno drugačije. I to je to“.

Pesma „Give It Away“ je posvećena
Nini Hagen i glumcu River Phonenix-u

Sudeći po onome što je Anthony Kiedis rekao, pesma „Give It Away“ je primarno inspirisana savetom kojim mu je Nina Hagen dala nekoliko godina ranije. „Važno je da uvek daješ. To stvara dobru energiju. Ako imaš pun orman odeće i pokušaš da zadržiš sve, tvoj život će postati jako mali. Ali ako imaš pun orman i nekome se svidi nešto tvoje, ako ga daš, svet će postati bolje mesto“ rekla je Nina u savetu frontmenu benda Red Hod Chili Peppers.

Glumac River Phoenix takođe ima udela u nastanku pesme. Njega je Anthony Kiedis upoznao zahvaljujući njegovoj devojci Ione Skye. „River je bio dosta prisutan tokom snimanja albuma. On je veliki fan našeg benda i njemu je posvećena cela strofa: ‘There’s a river, born to be a giver, keep you warm, won’t let you shiver/His heart is never going to wither, come on everybody, time to deliver.’”

Pesma „Under The Bridge“ je prvo bila napisana kao poema
bez namere da se pretoči u pesmu

Veliki hit iz 1992. godine, pesma „Under The Bridge“ nastala je kao poema koju je Kiedis napisao na ranim probama za album „Blood Sugar Sex Magik“. Pevač je u tom periodu bio trezan već dve godine i osećao se vrlo odbačeno od ostatka benda koji je i dalje bio vrlo raspoložen po pitanju narkotika. „Počeo sam da razmišljam o svom životu i kako je sve bilo tužno tada. Ali koliko god usamljen i tužan bio, stvari su bile milion puta bolje nego kada sam dve godine ranije uzimao droge konstantno. Konstantno sam se podsećao da je bolje kako se osećam sada, nego kako sam se osećao pre dve godine“ rekao je Anthony.

On nije ni razmatrao da će ta poema biti iskorišćena kao pesma, dok je Rick Rubin nije otkrio u jednoj od svezaka gde je Anthony zapisivao svoje tekstove. „Nikada nisam ni hteo nikome da je otpevam, ali me je Rick naterao. Nisam ni želeo da je ostatak benda čuje, jer je bila vrlo lična i prosto nisam hteo da je iko čuje. Kada su na kraju svi čuli pesmu bili su nokautirani. Tako je pesma završila na albumu“ dodao je Anthony.

„I Could Have Lied“ je pesma o vezi
koju je Kiedis imao sa Sinead O’Connnor

U biografiji „Scar Tissue“, Anthony je otkrio da je bio u vezi sa Sinead O’Connor dok je živeo u Los Anđelesu. „Vozili smo se okolo, slušali muziku, ljubili, šta sve ne… Ali me zapravo nikada nije pustila kroz svoja vrata. Ne mislim na vaginu samo“ napisao je Anthony. Njemu je to bila najlepša veza bez seksa koju je u životu imao dok ga jednog dana na sekretarici nije sačekala poruka od Sinead koja je tako raskinula sa njim. On i Frusciante su celu noć radili na pesmi „I Could Have Lied“ i ujutru su kasetu sa snimkom ostavili u njenom sandučetu. Nikada se više nisu čuli.

„Blood Sugar Sex Magik“ je trebao biti dupli album

Zavisno koji izvor uzmete za ozbiljno, Red Hot Chili Peppers su uspeli da snime 25 ili 27 pesama tokom snimanja albuma „Blood Sugar Sex Magik“, ali je samo 17 pesama završilo na ploči. U jednoj od biografija se navodi da je Rick Rubin želeo da ploča izađe kao dupli CD jer je smatrao da će je ljudi tako mnogo bolje prihvatiti. Izdavačka kuća je taj predlog ipak odbila, plašeći se da će skuplje izdanje oterati potencijalne kupce i svi su se na kraju složili da to ipak bude standardna ploča. Nekoliko pesama kao što su “Sikamikanico,” “Soul to Squeeze,” instrumental “Fela’s Cock” i obrada pesme „Search and Destroy“ koju u originalu izvode Iggy and the Stooges su se kasnije našle na raznim B stranama i kao muzika za film.

Pesma „Breaking The Girl“ je odsvirana uživo samo jednom
tokom „Blood Sugar Sex Magik“ turneje

Iako je pesma koja se ne uklapa u standardne pesme benda Red Hot Chili Peppers, to je nije sprečilo da postane veliki radijski, kao i MTV hit tokom 1992. godine. Uživo je bila druga priča. Pesma je originalno snimljena tako da je prosto nije bilo moguće izvesti uživo. „Probali smo da je odsviramo jednom. 16. oktobra 1991. godine u Viskonsinu i tada smo je trajno obrisali sa liste. Sve se raspadalo, iako je ostatak koncerta bio sjajan“ rekao je Keidis u svojoj biografiji.

Butleg verzija te pesme pokazuje da je sam Kiedis imao najviše poteškoća oko izvedbe te pesme, dok je ostatak benda bio ok. Pesma se nije pojavljivala na listi benda sve do 2000. godine, a od tada je, sudeći po sajtu Setlist.fm izvedena samo 16 puta uživo.

Spisak pesama:

01. The Power of Equality
02. If You Have to Ask
03. Breaking the Girl
04. Funky Monks
05. Suck My Kiss
06. I Could Have Lied
07. Mellowship Slinky in B Major
08. The Righteous & The Wicked
09. Give It Away
10. Blood Sugar Sex Magik
11. Under the Bridge
12. Naked in the Rain
13. Apache Rose Peacock
14. The Greeting Song
15. My Lovely Man
16. Sir Psycho Sexy
17. They’re Red Hot

Izvor Rolling Sone

Dodaj komentar

Share via