VESTI

Dan gramofosnkih ploča i prodavnica vinila proslavlja i Beograd

record-store-day-beograd-2018
Written by Jovan Ristić

Dan gramofosnkih ploča i prodavnica vinila ili Record Store Day je 11 godina duga tradicija koja ima za cilj da, kao što samo ime kaže, proslavi kulturu nezavisnih prodavnica gramofonskih ploča i okupi ljubitelje muzike u izvornom fizičkom formatu. U vreme kada vodeći svetski lanci prete obustavom prodaje diskova, podsećanje na značaj nezavisnih prodavnica muzike i proslava njihovog trijumfa u digitalnoj eri čini se značajnije nego ikada. Ovaj praznik ljubitelja muzike svih žanrova će se obeležiti i u Beogradu u organizaciji Paralel – Beogradski Festival Subkulture i izdavačke kuće Mascom. Druženje je zakazano za 21. april od 12 do 20h ispred prodavnice Mascom u Čumićevom sokačetu.

record-store-day-beograd-mascom-paralel-2018

Od podneva pa sve do 20 sati, posetioce Čumićevog sokačeta očekuje velika berza ploča, zatim program „Poznati puštaju ploče“, kao i izložba radova autora iz celog regiona, na temu „Strip & ploče“. Budući da se Mascom Store nalazi na zvaničnoj svetskoj Record Store Day listi, u radnju će tog dana stići i najvrednije poslastice za kolekcionare, a to su specijalna „Record Store Day“ izdanja izvođača kao što su David Bowie, Madonna, The Doors i drugih.

Na trgu ispred radnje za gramofonom će se smenjivati poznate ličnosti, koje će u nekoj vrsti živog radijskog programa, pričati o svojim omiljenim pločama, a zatim i pustiti nekoliko pesama po svom izboru. Među DJ-evima će se naći Žikica Simić, Pera Janjatović, Branko Rosić, Vlada Džet, Dejan Vučetić, Milenko Savović, kao i drugi glumci, sportisti i umetnici. Ambasador beogradskog Dana gramofonskih ploča i prodavnica vinila ove godine je Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), koji kao pravi promoter kvalitetne muzike već više od tri decenije radi na afirmaciji domaće rok scene.

About the author

Jovan Ristić

Editor

Contact
jovan@hardwiredmagazine.com