VESTI

Dan gramofosnkih ploča i prodavnica vinila proslavlja i Beograd

record-store-day-beograd-2018
Written by Jovan Ristić

Dan gramofosnkih ploča i prodavnica vinila ili Record Store Day je 11 godina duga tradicija koja ima za cilj da, kao što samo ime kaže, proslavi kulturu nezavisnih prodavnica gramofonskih ploča i okupi ljubitelje muzike u izvornom fizičkom formatu. U vreme kada vodeći svetski lanci prete obustavom prodaje diskova, podsećanje na značaj nezavisnih prodavnica muzike i proslava njihovog trijumfa u digitalnoj eri čini se značajnije nego ikada. Ovaj praznik ljubitelja muzike svih žanrova će se obeležiti i u Beogradu u organizaciji Paralel – Beogradski Festival Subkulture i izdavačke kuće Mascom. Druženje je zakazano za 21. april od 12 do 20h ispred prodavnice Mascom u Čumićevom sokačetu.

record-store-day-beograd-mascom-paralel-2018

Od podneva pa sve do 20 sati, posetioce Čumićevog sokačeta očekuje velika berza ploča, zatim program „Poznati puštaju ploče“, kao i izložba radova autora iz celog regiona, na temu „Strip & ploče“. Budući da se Mascom Store nalazi na zvaničnoj svetskoj Record Store Day listi, u radnju će tog dana stići i najvrednije poslastice za kolekcionare, a to su specijalna „Record Store Day“ izdanja izvođača kao što su David Bowie, Madonna, The Doors i drugih.

Na trgu ispred radnje za gramofonom će se smenjivati poznate ličnosti, koje će u nekoj vrsti živog radijskog programa, pričati o svojim omiljenim pločama, a zatim i pustiti nekoliko pesama po svom izboru. Među DJ-evima će se naći Žikica Simić, Pera Janjatović, Branko Rosić, Vlada Džet, Dejan Vučetić, Milenko Savović, kao i drugi glumci, sportisti i umetnici. Ambasador beogradskog Dana gramofonskih ploča i prodavnica vinila ove godine je Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), koji kao pravi promoter kvalitetne muzike već više od tri decenije radi na afirmaciji domaće rok scene.

O autoru

Jovan Ristić

Editor

Contact
jovan@hardwiredmagazine.com