IZDVAJAMO RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

RAMMSTEIN – „Rammstein“ (2019)

Written by Marko Ristić

RAMMSTEIN
„Rammstein“
Industrial metal/Hard Rock
(Universal, 2019)

RAMMSTEIN su nam isporučili odličan album, koji će verovatno bendu doneti mnogo, ali nemojte očekivati previše eksplozivne numere kao što su „Ich Will“ ili „Feuer Frei“. Da je ovaj album potpisan imenom drugog benda – siguran sam – niko ga ne bi ni primetio.

Nakon punih 10 godina od kako je izašao „Liebe ist für alle da“ i tačno 25 godina od kako ovaj bend postoji, RAMMSTEIN su nas obradovali novim albumom. Tako je, već sam na samom početku rekao obradovali, a tokom ovog izlaganja ću vam i reći zašto.

Ukoliko ste pratili promo kampanju koja je išla tokom plasiranja dva spota, uz brojne intervjue i izjave, mogli ste saznati šta vas na ovoj ploči očekuje. Imajući u vidu da je muzička industrija takva da se svi trude da numerom od 3 minuta i preskupim spotom privuku vašu pažnju kako bi vas naterali da kupite ulaznice, sve je polako počelo da gubi smisao koji je imao decenijama pre. Čini mi se da su RAMMSTEIN upravo pokušali da „pomire“ te dve strane. Dva odlična spota za numere „Deutschland“ i „Radio“, i rekao bih posle preslušavanja odlični izbori singlova, najavili su ploču od koje treba da očekujemo mnogo.

Na prvo slušanje, svi koji budu očekivali 11 hitova na prvu, biće pomalo razočarani, jer su oni uradili upravo suptortno. Izneli su dobar album koji je izuzetno važno slušati od početka od kraja, kao jednu neraskidivu kompaktnu celinu. Mene to, kao konzumeta muzike na old school način, baš raduje, jer sam navikao da slušam albume od početka do kraja. I donekle sam prestao da pratim ono što se izbacuje, jer smo došli do momenta da je velika većina noviteta bila prilično izlišna i posve dosadna. Bilo bi dobro da veliki bendovi pokrenu trend praćenja cele priče oko  albuma koja će moći da se zaokruži u jednu celinu. Baš onako kako je to nekada i bilo. Bez previše palamuđenja o pravilima tržišta. Pošto ga oni i kreiraju.

Pomenuta dva singla su možda i najudarnije numere na albumu, jer su se već uvukle u uši mnogih fanova, mada je meni lično melanholičnost i čvrstina ostatka ploče ostavila dosta snažniji utisak. Numere kao što su „Puppe“ i  „Was Ich Liebe“ su možda i najbolji reprezenti atmosfere, kao i Lindemann-ov neverovatan vokal koji apsolutno dominira, čini se čak i u delovima kada se ne čuje.RAMMSTEIN su nam doneli odličan album, koji će verovatno bendu doneti mnogo, ali nemojte očekivati previše eksplozivne numere kao što su „Ich Will“ ili „Feuer Frei“. Da je ovaj album potpisan imenom drugog benda – siguran sam – niko ga ne bi ni primetio. Kao što niste u stanju da otkrivate nove bendove već godinama, nego se ušuškavate u poznatu ćebad. U ovom slučaju imamo pobednika – poznat bend i dobar album. Album u kojem se uživa na potpuno drugačiji način. Ostalo ću ostaviti vama da presudite.

Piše  Marko Ristić

Spisak pesama:

01. Deutschland
02. Radio
03. Zeig Dich
04. Ausländer
05. Sex
06. Puppe
07. Was Ich Liebe
08. Diamant
09. Weit Weg
10. Tattoo
11. Hallomann

4

RAMMSTEIN su nam isporučili odličan album, koji će verovatno bendu doneti mnogo, ali nemojte očekivati previše eksplozivne numere kao što su „Ich Will“ ili „Feuer Frei“. Da je ovaj album potpisan imenom drugog benda – siguran sam – niko ga ne bi ni primetio.

Dodaj komentar

  • […] Fanovi ove ekscentrične nemačke muzičke grupe pamtiće ovaj petak kao jedan od uzbudljivijih u poslednje vreme. Naime, deset godina nakon poslednjeg albuma, grupa RAMMSTEIN predstavila je istoimeni album koji se krije iza jednostavnog, a veoma moćnog vizuala. Sa težnjom da zapali sva naša čula RAMMSTEIN donosi 11 novih numera. Recenziju albuma možete pročitati ovde. […]