IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Rambo Amadeus u Novom Sadu – Još jedna godina bez promena

rambo-amadeus-live-novi-sad-2014-photo-aleksandra-dragicevic
Written by Nenad Pekez

Prođe još jedna godina u Srbiji. Nešto nam je bila poznata, koja se to godina uopšte završava? ’99? ’04? Bilo nam je zabavno baš kao i što smo navikli, ali u krugu koji nam se svima već popeo na vrh glave, krugu bez istinskih promena. Zato i na kraju 2014. godine, Rambo Amadeus održava  koncerte po Srbiji, umesto da pijucka limunadicu i svira neki vrhunski jazz na nekim prestižnim svetskim festivalima. Ali sve ima svoje, jer njegovi koncerti u tom slučaju ne bi bili ni upola ovako genijalni kao što jesu, i kao što smo imali prilike da čujemo i vidimo sinoć u Novom Sadu.

Užasna hladnoća se sinoć svima zavukla pod kožu tokom dolaska na koncert, a nije pomogao ni sam klub koji nas je pustio unutra tek nakon dvadesetak minuta od najavljenog početka. Međutim, hladnoća kao da je ostala prisutna i tokom nastupa Branimira i Neprijatelja koji su ni krivi ni dužni naišli na veoma hladnu i odbojnu reakciju publike. Iako je njihov kratak nastup bio sasvim korektan i nije bio ni blizu tako loš kako ga je publika ispratila, definitivno se nije uklapao u koncepciju koncerta, pa smo možda takvu reakciju i mogli predvideti. Na kraju krajeva, koji bend se uklapa u koncepciju svirke Ramba Amadeusa?

branimir-i-neprijatelji-live-novi-sad-2014-photo-aleksandra-dragicevic

Branimir i Neprijatleji uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Aleksandra Dragičević

Svi koji su ove godine već slušali Ramba, mogli su otprilike da predvide kakav repertoar ih očekuje i čemu da se ne nadaju suviše. Čuli smo kako neke nove numere poput “E moj Rambo, ostara se”“Privatizovat’” i “Karakter”,tako i velike hitove “FAP Mašina”“Jedno te isto”, “Guru Sizif”, Sokolov greben”, “Čobane vrati se” i dr… Naravno, njegovi koncerti nikada ni nisu bili bitni zbog repertoara, već zbog svojevrsnih performansa. Rambove koncerte doživljavam kao prave jam sessione muzičara koji se igraju kako tekstualnim tako i muzičkim improvizacijama do besvesti. Koliko će sve to izgledati uspešno, zavisi od mnogih paramatera, ali jedan od ključnih jeste njihovo raspoloženje, a pogotovo Rambovo, koje nekada i samo varira tokom koncerta. Generalno, sinoć je izgledalo kao da je bio mnogo raspoloženiji za monologe, šale i igre sa rečima, nego za samu muziku. Ali kada su svirali, a posebno u momentima kada su održavali laganu podlogu, Two Winettous & One more zvučali su izvanredno, prijatno i precizno kao sa trake.

rambo-amadeus-live-novi-sad-2014-photo-aleksandra-dragicevic

Rambo Amadeus uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Aleksandra Dragičević

Moram priznati da su postojale određene tehničke smetnje koje nisu dozvoljavale da monolozi (i dijalozi) budu efikasniji. Prvo zbog ozvučenja i velikog žamora u zadnjem delu kluba, ali i Rambovog na trenutke ne baš razgovetnog govora, često je bilo jako teško ispratiti sve što je pričao. Nekima sve to više nije bilo smešno već poprilično dosadno i naporno, pa je i pre kraja koncerta klub počeo polako da se prazni, a najviše tokom izvođenja pesme “FAP Mašina” i duge priče o šesnaest šeika. Većina je ipak znala na čiji koncert dolazi, i da će pred sobom imati određene fizičke i intelektualne izazove. Znali su da Rambo često ne podilazi publici po svaku cenu i razmeju njegovu filozofiju “konstruktivne anarhije”, pa su i uspeli da koncert zadovoljno isprate do samog kraja.

Ova svirka je bila još jedna potvrda da je Antonije Pušić jedan od najeminentnijih muzičara sa ovih prostora ikada i da je reč o apsolutno jedinstvenom i neponovljivom umetniku. Doduše, potvrdila nam je i da se gotovo ništa nije promenilo ni ove godine, i da ćemo po svemu sudeći, na sreću ili žalost, još dosta puta sumirati godine sa Rambom Amadeusom.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.