IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Rain Delay, Kryn i Wolfram u Novom Sadu – Ožiljci koje ostavlja energija

kryn-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin
Written by Hardwired Crew

Novosadska publika je dugo čekala ovaj dan. Dugo ona već poznaje rad, u poslednje vreme sve popularnijeg, benda iz Rijeke KRYN, i na ovaj susret se načekala poprilično. Kišni majski dan nije uspeo da pokvari odličnu organizaciju koju su ostvarili domaćini, momci iz benda WOLFRAM, a još jedan gost je došao na večeru, beogradski bend sa venecijanskim srcem RAIN DELAY.

rain-dealy-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Rain Delay uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Upotrebio sam reč „večera“ bez ikakve metafore, jer su momci iz Beograda došli u Novi Sad bukvalno iz svojih kancelarijskih stolica pa su tek pre samog početka svirke uspeli da večeraju u obližnjoj hamburgeriji. Rain Delaynisu uspeli da odlože kišu ove majske večeri, ali su pružili vrhunsku svirku. Kiša je čak i pomogla bendovima i poterala ljude u prostor novosadskog kluba The Quarter. Ovaj bend je već toliko dobro poznat publici u ovom gradu koja ih je dočekala sasvim prijatno. Ne preterano energično, ali je to bend svojom energijom nadoknadio i poveo sve prisutne na jedno brzinsko „otkravljivanje“.

rain-dealy-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Rain Delay uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Još jedan odličan pokazatelj posvećenosti bio je „autfit“ glavnog čoveka u bendu koji je i sam prokomentarisao da je morao doći u košulji, elegantnim pantalonama i cipelama, jer je došao direktno sa posla na binu. „Neki bi rekli: ‘Čuti, šta se žališ? Makar imaš posao'“, našalio se on na svoj račun. Ove večeri Rain Delay su predstavljali svoj četvrti studijski album Of Blood-Red and Gold, koji su izdali nedavno, pa su kroz nešto manje od sat vremena svirke uspeli da ga pročešljaju u celosti. Snažno, čisto, besprekorno tačno, fenomenalni su uživo. Zvuk nije bio baš vrhunski namešten za njih i zujalo je na sve strane, ali to nije previše ometalo koncert i njihov nastup. Previše su to iskusni muzičari.

Ono što je zaista omelo koncert jeste kašnjenje od skoro sat vremena od zakazanog početka za 22 sata. Mnogi su se okupili već tada i bili spremni za početak, ali sve što su mogli da čuju je tonska proba gostiju iz Hrvatske. Da li je bilo nekih problema sa putovanjem, nameštanjem zvuka ili nečim drugim, nije se znalo, ali su ljudi nervozno čekali prve tonove koncerta.

kryn-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Kryn uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Još jedna preduga pauza usledila je posle nastupa benda Rain Delay, kada se čekalo da se gosti iz Rijeke nameste na bini. Posle skoro pola sata sve je bilo spremno, dok publika apsolutno nije imala pojma šta im se u stvari sprema. Sva ova kašnjenja zaboravljeno su nestala u tami dok je jedina iskra u obliku tankog žućkastog svetla osvetlila binu na kojoj je, okrenuta leđima, Kryn petorka mistično započela svoj nastup. Ono što je prvo oduvalo prisutne je neverovatan pristup sviranju uživo u koji ovaj bend ulaže toliko truda. Takva muzička usklađenost, sinhronizacija pokreta, svetla, dima i beskompromisne energije nije odavno viđena na ovim prostorima. Ovo je bend koji može da drži edukaciju iz predmeta „nastup uživo“. Dođite na čas, vrata su otvorena.

kryn-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Kryn uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Brz, moderan i oštar stil metala koji sviraju podigao je publiku već u prvoj pesmi. Gitare su direktne i sve vreme imaju prilično jasan „in your face“ stav, uz bas koji dodaje nenormalne naslage „masti“ i težine. Njihov originalni bubnjar je na poslovnom putovanju u Kini, a najbolja pohvala za zamenika na bubnjarskoj stolici je da niko nije primetio da tamo ne sedi „original“. Bio je delimično skriven dimom i svetlima, ali ono što istinski ide u korist njegovoj „skrivenosti“ jeste fantastično sviranje.

kryn-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Kryn uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Na ovom koncertu su predstavljali svoj debi album Scars Remind Me, koji je izašao prošle godine, a definitivno najveći utisak, naravno pored njihovog fantastičnog nastupa, ostavio je frontmen benda Karlo Horvat. Ako ste čuli njihov album, a niste ih čuli uživo, jurite i hvatajte njihov prvi nastup kako god znate i umete. Vokali ovog čoveka zvuče neverovatno bolje uživo nego snimljeni. Šta je sve sposoban da uradi sa svojim glasom – clean vokali su melodični i prijatni, oni malo žešći koje najviše koristi su besprekorni i energični, a scream delovi su u stilu najboljih metalcore pevača današnjice. Ono što je dodatak uživo jesu visoki i jaki vokali u stilu jednog od najboljih pevača melodic death metal sveta, bivšeg pevača švedskog benda Scar Symmetry Christian-a Älvestam-a. Ako vam devojka autora ovog teksta kaže da toliko dobro pevate da ste skoro kao Zoran Mišić (a za nju nema boljeg pevača na ovim prostorima od njega) i ceo nastup vašeg benda isprati sa grimasama oduševljenja, znajte da sve ovo radite jako dobro. Da, veoma je teška na lepim rečima i žestoka sa kritikama.

wolfram-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Wolfram uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Kraj koncerta ostao je rezervisan za domaćine Wolfram, ali je bio problem što se bližio „fajront“ u klubu i uspeli su da odsviraju svega nekoliko pesama. Oni su svirkom pre oko dve nedelje promovisali svoje debi izdanje Music Of The Heathen, pa je moguće da im ovaj blic nastup nije teško pao. Postupili su savršeno domaćinski i pustili goste iz Rijeke da zablistaju svojim prvim koncertom u Novom Sadu, a oni će verovatno na sutrašnjem (23. maja) koncertu u klubu Božidarac dobiti sjajnu priliku za promociju albuma i novih pesama pred beogradskom publikom. Idite i slušajte sva tri benda, posebno neverovatni Kryn koji niste imali još prilike da čujete i koji će uzdrmati svaki nerv vašeg bića.

wolfram-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Wolfram uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.