RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

PUTRID BLOOD – „Poslednji pozdrav“ (2018)

Written by Hardwired Crew

PUTRID BLOOD
„Poslednji pozdrav“
Thrash/Groove Metal/HC
(Nocturne media, 2018.)

Ponovo smo dobili album vredan svačije pažnje, s tim da je „Poslednji pozdrav“ užareni muzički liv koji ovaj sekstet oblikuje i udara veoma znalački, i to – precizno, koncizno, energično, brutalno!

Kada neko pomene Šid obično pomislimo na Savu Šumanovića ili Ruski dvor, ali od 2009. godine u ovu odabranu grupu s pravom mogu da upadnu i PUTRID BLOOD. Tako je, iako slovi za mladi bend, već prođe skoro čitava decenija od osnivanja, a punih pet i po godina od full-length debija „Absolute Profit“ (Miner Recordings). Život je kurva.

Prokletstvo drugog albuma je mnoge izvođače saplelo na putu ka uspehu i/ili kvalitetnom izdanju, i pravo je zadovoljstvo konstatovati da su Putrid Blood spremili nešto što je ne samo na istom nivou kao pomenuti debi, nego je još i bolje, upečatljivije i zrelije. Dakle, ponovo smo dobili album vredan svačije pažnje, s tim da je „Poslednji pozdrav“ užareni muzički liv koji ovaj sekstet oblikuje i udara veoma znalački, i to – precizno, koncizno, energično, brutalno!

Pentagram mi oko vrata i naopaki krst
Ko je pozer? Ko je true? Imam dokaz čvrst!
Dominiram na forumu, iz mraka svoje sobe
Putrid Blood se prodao posle prve probe

Sviraju za masu, ja nisam tome sklon
Preplatili su studio, ušminkali ton
Pradavnih vremena prizovimo duh
Moderna produkcija uništava mi sluh

Ovim strofama počinje pesma „Glodar“, odnosno novitet ovog thrash metal/HC sastava, čime je jasno stavljeno do znanja da ni sa drugim albumom u karijeri neće biti kompromisa, tj. da će slušaoci osetiti čitavu seriju aperkata, direkta, a bogme i krošea, ne shvatajući šta ih je snašlo u ovom svojevrsnom ringu.

Možda bi bilo logično nakon ovako efikasnog i manijakalnog početka malo spustiti loptu, ali ne! Istim tempom, istom žestinom, istim eksplozivnim vokalima, a u maniru nekog novog Ritma nereda, momci cepaju „Crnu reku“, navodeći da ni „lopata efekat“ nema učinka kod anti-junaka dotične numere, dok naredna „Rokenrola“ (gost Kriki iz Mortal Kombata) najzad dopušta da malo predahnemo, istovremeno shvatajući da slušamo budući koncertni hit.

Naredna „Luciferov sin“ počinje zaista odličnim rifom i rođena je za headbang i horsko pevanje, dok je za šutke i skakanje rezervisana ubitačna „U Zmajevom gnezdu“, na koju se prirodno nadovezuje thrash metal udarac „Topovsko meso“, istovremeno nas podsećajući na taj poseban šmek Bombardera, ali i lucidnost jednih In Flames.

Da Putrid Blood briljiraju u refrenima znali smo odavno, ali numerom „Ustaj i gazi“ postigli su nešto posebno. Magičnost tog refrena će razmrdati i najveće flegme od ljudi, prosto ih naterati da dignu pesnice u vis i zapevaju zajedno s bendom, a još kad se viče „ja rušim kriminalni poredak“ i „ruši bagru, vreme je sad“, jasno je da smo dobili vanvremensku himnu koja je u rangu najčuvenijih HC i punk pesama.

Do kraja albuma nas šamara triling singlova koje smo imali prilike da čujemo između dva albuma – „Mašinerija“, „Vođa“ i „Odmazda“ – i bum! Kraj! Iako je prošlo manje od pola sata, imamo utisak da smo proveli tek pet minuta uz ovaj fantastični bend. Istina, „Poslednji pozdrav“ je mogao potrajati i duže, ali ovako ostajemo i dalje gladni pa nam ne preostaje ništa drugo nego da poslušamo album – ko zna koliko puta zaredom, iako pomenuta glad može tek koliko-toliko biti zadovoljena na koncertima Šiđana.

„Poslednji pozdrav“ je adrenalinska bomba napunjena dobrim, a raznovrsnim vokalima, kvalitetnim i teškaškim rifovima i solažama, kao i jednostavnim ali smislenim tekstovima, bomba koja je vrhunski snimljena i producirana a otpevana isključivo na srpskom jeziku, bomba i old school i modernije razaračke snage. Ako vam se sve to ne bude svidelo, pa…nema hvatanja krivine – poslušajte pesmu „Glodar“.

Piše Boban Pantoš

Lista pesama:
01. Glodar
02. Crna Reka
03. Rokenrola (feat. Kriki Mortal Kombat)
04. Luciferov sin
05. U Zmajevom gnezdu
06. Topovsko meso
07. Ustaj i gazi
08. Mašinerija
09. Vođa
10. Odmazda

4

Ponovo smo dobili album vredan svačije pažnje, s tim da je „Poslednji pozdrav“ užareni muzički liv koji ovaj sekstet oblikuje i udara veoma znalački, i to – precizno, koncizno, energično, brutalno!