IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Punk rock pakovanje ‘3 u 1’

tea-break-live-2013-photo-jovana-milovanovic
Written by Hardwired Crew

Od večeras je i zvanično, zaveden sam u evidenciju, dobio sam svoj broj i od večeras se na koncertima Tea Break-a i zvanično vodim kao deo inventara. U poslednjih nekoliko meseci sam ih toliko puta gledao, i toliko puta pisao o njima, da više nisam siguran šta da napišem, a da ne počnem da se ponavljam, a još uvek imam dovoljno svesti da ne posegnem za „copy/paiste“ metodama. A da stvari budu još zanimljivije ovde nije kraj, pošto je bend najavio svoje novo izdanje „Second Hand Hero Sessions“, koje će biti dostupno za nekih desetak dana, a čiju recenziju ćete moći da čitate na našem sajtu. Naravno autor je potpisnik ovih redova.

pakovanje-3-u1-live-2013-photo-jovana-milovanovic

Nego da krenemo redom. Dve već isprobane komnibacije, koje dokazano funkcionišu, večeras su spojene u treću. Ponovo veoma uspešnu. Tea Break Viseće Vrtove Vavilona sam imao priliku da gledam pre tačno dva meseca, u novosadskoj Crnoj Kući, dok sam kombinaciju Tea Break – LUR imao prilike da vidim u martu prošle godine u novosadskoj Fabrici. Oba puta podrška im je bio i novosadski Against the Odds, koji je ovog puta izostao, doduše samo zvanično.

viseci-vrtovi-vavilona-live-2013-photo-jovana-milovanovic

Viseći Vrtovi Vavilona uživo u Beogradu 2013. godine, photo Jovana Milovanović

Negde oko 23 časa, pred solidno popunjenom malom salom Doma Omladine, na binu se penju Beograđani koji se odazivaju na ime Viseći Vrtovi Vavilona. Ono što je bilo evidentno, jeste drastično bolja oprema na bini od one u Novom Sadu, pa je tako i zvuk bio neuporedivo bolji. Vavilonci su nas provezli kroz gotovo kompletan album „Indigo Deca“, a set listu su osvežili i jednom pesmom koja se na njemu ne nalazi, ali njoj nisu otkrili ime, tako da je najavljena samo kao „jedna koje nema na albumu“. Kao relativno nov bend, koji je svoj debi izbacio sredinom prošle godine, Viseći Vrtovi Vavilona  tek stvaraju svoju bazu fanova, dok su većini njihove pesme ipak nepoznanica. Upravo zbog toga, reakcije publike su malo rezervisane, ali je bend ipak ispraćen uz dosta interesovanja. Kako je ovo ipak bila punk rock svirka, ne čudi što je publika najbolje reagovala na dve najenergičnije pesme. ostavljene za kraj – „Razlog kuda“ i prvi singl „Trenutak jasnoće“. Vrtovi imaju sve predispozicije da postano ozbiljno ime na domaćoj sceni, samo je pitanje koliko će ovakav alternativni rok zvuk „leći“ domaćoj publici.

lur-live-2013-photo-jovana-milovanovic

LUR uživo u Beogradu 2013. godine, photo Jovana Milovanović

Nakon beogradskog benda, došao je red i na goste iz Kragujevca – LUR, ili kako im piše u ličnoj karti – Ludak U Razvoju. Za razliku od prvog benda čiji zvuk se više bazira na uticajima alternative, LUR su pravi, čistokrvni punk rock bend. Bez previše filozofije, pravo u glavu, energično i sirovo. Iako volim punk rock, ovaj bend mi nikako nije legao, jer mi njihove pesme u glavnom liče jedna na drugu, pa mi je slušanje benda pomalo dosadnjikavo, i zamorno. Na sreću, publika se nije složila sa mnom, kao uostalom ni naša fotografkinja, koja je kući ponela pola „merch“ štanda ovog benda. LUR je pružio standardno dobru svirku, sa mnogo energije. Publika je to znala da vrati, tako da su na ovom koncertu  počele da se pojavjulju i prve šutke, crowd surfing, i sve ono što prati jedan punk koncert, čak i popularno „veslanje“. Bend je svoj nastup trijumfalno priveo kraju pesmom „Ludak u razvoju“, uz horsko pevanje publike.

tea-break-live-2013-photo-jovana-milovanovic

Tea Break uživo u Beogradu 2013. godine, photo Jovana Milovanović

Za sam kraj koncerta, ostali su nam još domaćini – Tea Break. Setlista gotovo identična onoj novosadskoj. Furiozno otvaranje sa „Suffer for the Last Time“, pa nizanje pesama poput „Heroic“, „Burn This Town“, „Troublemaker“, ali i nešto starijih „Before My Eyes“, „Welcome to My World“, ili „Absolute End“. Čuli smo i obradu legendarnih Ramones – Poison Heart. Ako ne računam nastup na Warrior’s Dance Festivalu, bend je večeras imao najbolji zvuk, bar od kad ih ja pratim, što i nije baš kratak period. Još jednom sve pohvale idu na račun tonca i ljudima zaduženim za opremu na bini. Što se tiče reakcija publike, pa bilo je evidentno da su Tea Break ovde na svom terenu. Iako je bilo dosta ljudi iz Kragujevca, Novog Sada, Smederevske Palanke, i drugih gradova, atmosera je bila zaista kao da je reč o privatnom koncertu za prijatelje. Doduše, ova konstatacija i nije daleko od istine, a bendovi mogu samo da budu ponosni na prijatelje koje imaju, kao i njihovu brojnost. Za finiš koncerta, Tea Break ispaljuju niz koji je u stanju da pokrene svakog ko je ikad prišao punk rock ili hardcore zvuku – „My Hope“ – „111 Parasites“ – „Life Injection“ – „Handfull of Misery“ – „The Sign“, i na samom kraju obrada benda Terapy?. Tokom ovih nekoliko pesama izbrisala se granica između benda i publike, pa smo tako na bini mogli da vidimo i Miloša, pevača benda LUR, Darka iz pomenutih novosadskih Against the Odds, Marka iz beogradkog post-hardcore benda The Brigde, kao i mnoge druge prijatelje benda, i ljude sa domaće punk rock i hardcore scene. Poseban utisak ostavila je „Handfull of Misery“ koju je publika horski pevala sa bendom, iako je pesma za sada poznata samo sa nastupa, budući da snimljena verzija još uvek ne postoji. Ili barem nije dostupna javnosti.

Na kraju kada se podvuče crta, bili smo u prilici da vidimo tri odlična nastupa, od strane tri odlična benda. Jednostvno sve je bilo na svom mestu, odličan prostor, odličan zvuk, rapoložena publika. Uostalom ne postoji bolji zaključak od onog koji je dao Cookie, bubnjar bendova Tea Break i Viseći Vrtovi Vavilona – „ko nije bio zaje*o se“!

Piše Miljan Milekić
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.