IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Punk Rock Holiday 2015 (nulti dan) – Akustični Anti-Flag i In-Sane ludilo

anti-flag-acoustic-punk-rock-holiday-2015-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Počinje još jedno izdanje najvećeg punk rock festivala u jugoistočnoj Evropi, i dok se vrše poslednje pripreme na velikoj bini, festivalskom prostoru i kampu, organizatori tradiocionalno organizuju “warm-up” veče na plaži za sve one koji su malo ranije stigli na festival. Sve je onako kako pamtimo od prošlog leta – velika bina je na svom uobičajenom mestu, mala, koja je ove godine drastično veća nego što je bila, i dalje dominira plažom na ušću Tolminke u Soču. Upravo je mala bina centar svih dešavanja ove večeri, uz četiri najavljena koncerta koji teba da pripreme publiku na ono što sledi tokom naredna četiri dana.

petro-girls-punk-rock-holiday-2015-photo-tamara-samardzic

Petro Girls na Punk Rock Holiday festivalu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Priliku da prvi izađu na binu dobili su Britanci i Britanke iz sastava Petrol Girls. Četvorka koja svoju muziku opisuje kao “feministički post-hardcore” u pola sata koliko su imali na raspolaganju predstavila je svoj rad publici koja još uvek nije bilo u velikom broju, ali koja je lagano pristizala. Kako je reč o mladom i još uvek prilično nepoznatom bendu, izostala je veća reakcija, iako se nekoliko najhrabrijih odvažilo na prve šutke. Sam bend zvuči OK, ali se oseti nesigurnost i da im treba još iskustva kako bi bili u potpunosti opušteni na bini. Sve u svemu solidan, ali ne preterano zanimljiv nastup.

scheisse-minelli-punk-rock-holiday-2015-photo-tamara-samardzic

Scheisse Minelli na Punk Rock Holiday festivalu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Scheisse Minelli su bend koji mi nikada nije “legao”, a dao sam im više od nekoliko šansi. Prvi put, pre šest godina kada su najavljeni kao podrška bendu No Use for a Name u Beogradu, ali na tom koncertu nisu svirali. Drugi put je bio pred njihov nastup u Novom Sadu, na koji sam ja sprečen da odem. Po treći put poslušao sam opus benda pred ovaj festival, ali moje oduševljenje nije ništa veće. To svakako nije bio razlog da propustim njihov nastup.

Ono što je od starta vidljivo jeste da bend ima mnogo kilometara u točkovima, da su uvežbani, te da znaju šta rade. Publika je solidno uspunila šator za vreme njihovog nastupa, a manja grupa u prvim redovima je uzela i aktivno učešće u koncertu, pre svega šutkama i stage divingom. Od pesama sam prepoznao “Skateboarding the Freeway” i “Socially Retarder” kojima su i završili nastup.

in-sane-punk-rock-holiday-2015-photo-tamara-samardzic

In-Sane na Punk Rock Holiday festivalu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Mislim da sam In-Sane poslednji put gledao na To Be Punk festivalu 2012. Godine, da bi nakon toga najavili razlaz. Deo postave nastavio je da radi u sjajnom bendu SeeHearSpeak koji je takođe pohodio Novi Sad, i koji sam prošle godine imao priliku da gledam u Crnoj Kući. Ono što sam tada zapamtio bila je veoma specifična postavka na bini, i pomalo me je iznenadilo kada sam istu video i ovde. Stvar je vrlo brzo razjašnjena, nakon nekoliko promena članova, SeeHearSpeak In-Sane su sada sastavljeni od istih ljudi.

In-Sane imaju kultni status na slovenačkoj sceni, i to sa razlogom. Imaju nekoliko sjajnih izdanja, uključujući i fenomenalni album “Thrust These Hands…are Worthless”, dok uživo zvuče fenomenalno. Ni jedan od tih aspekata nije se izgubio u novoj varijanti. Bend melje na bini, izazivajući potpuni haos u publici. Šutke, skakanje sa bine, pevanje u glas, ništa nije izostalo, dok je šator male bine, koji je drastično povećan u odnosu na prošlu godinu, bio prepun.

Organizatori su napravili pun pogodak pozivajući ovaj bend “nultog” dana, a iako su bez problema mogli da se nađu i na velikoj bini u narednim danima, ovako je njihov nastup bio u centru pažnje. A o tome kakav je ovo festival i kakva energija vlada na njemu, najbolje govori i momenat u kom je dečko u invalidskim kolicima, koji je pratio koncerte iz prvih redova podignut od strane ljudi oko njega, te je “surfovao publikom”, prvo u kolicima, pa nakon toga i bez njih.

anti-flag-acoustic-punk-rock-holiday-2015-photo-tamara-samardzic

Anti-Flag Acoustic na Punk Rock Holiday festivalu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Iako su In-Sane, odnosno SeeHearSpeak napravili potpuni haos, suštinu festivala najbolje je sumirao basista benda Anti-FlagChris No. 2, svojim akustičnim setom. Nakon što je najavio da će ovu priliku iskoristiti za neke pesme koje bend nešto ređe izvodi, kao i da će one poznatije svakako bolje zvučati dan kasnije, kada ceo bend izađa na binu, započeo je set sa “1915”. Publika je prvo malo stidljivije reagovala, da bi naredna “Without End”bila burnije ispraćena. To je ujedno bio i sjajan pokazatelj da bend ne živi u prošlosti, te da je i novi album već odlično prihvaćen. Još bolji pokazatelj za to bila je nešto kasnije odsvirana “Brandenburg Gate” koju je publika otpevala zajedno sa njim.

Svojevrsni presek karijere doneo je još “Bring Out Your Dead” i horskim pevanjem i masivnim stage divingom ispraćenu “This is the End”. Da sam gledao samo publiku, a ne i binu, nikada ne bih pretpostavio da je reč o akustičnom nastupu. Kako bi nastup protekao još više u znaku imena festivala, Chris se odlučuje i za “KKK Took My Baby Away”, uz promenu poslednjeg stiha u “She went away to Punk Rock Holiday”, kao i “Ingrid Bergman” koja je imala posebnu, neplaniranu najavu. Kako bi odao počast autoru kakav je Billy BraggChris izjavljuje kako je pesmu napisao neko pametniji od njega i članova njegovog benda, da bi narednih par minuta proveo objašnjavajući da to nije “njegov” nego “njihov” bend, te da se gadi svojatanja kakvo je upravo sam napravio. Za sam kraj ostala je “Should I Stay or Should I Go”, horski otpevana i šutkama ispraćena.

anti-flag-acoustic-2-punk-rock-holiday-2015-photo-tamara-samardzic

Anti-Flag Acoustic na Punk Rock Holiday festivalu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Chris se pokazao kao odličan zabavljač, stalno je nešto dobacivao, komentarisao publiku, naterao dvojicu momaka obučenih kao Mario i Luigi na zajednički stage dive, ali i nakratko zaustavio nastup da bi se ukazala pomoć momku koji je pao tokom jednog od skokova sa bine. Nakon što je dečko došao sebi, Chris ga je pozvao da sedne pored njega na binu, odakle je i ispratio ostatak koncerta. Energija koju je ostavio na bini je fascinantna, a još više zadivljujuća je ona koju je izazvao u publici. Ako je ovako protekao akustični nastup, ne smem da pomislim šta nas čeka večeras.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.