IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Punk Rock Holiday 2014 (treći dan) – Zakon održanja energije

punk-rock-holiday-2014-day-3-featured
Written by Hardwired Crew

Treći dan je obećavao nekoliko odličnih koncerata, ali i nekoliko potpuno različih bendova. Bendova koji neguju potpuno različit zvuk, različite stilove i filozofiju, ali dele jedan zajednički činilac – veliku količinu energije koju emituju sa bine.  Takođe, ovaj dan nam je konačno doneo i malo više vremena koje smo iskorisili da posetimo i Beach stage. Naravno, činjenica da smo očekivali dva sjajna benda na istom samo nas je dodatno vukla tamo. Sunce, pesak, Soča i punk rock, nije da može puno bolje.

me-as-well-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Me As Well na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

Prvi u nizu stigli su sjajni Karlovčani ME AS WELL koje sam konačno uhvatio uživo, i priznajem da sam bio srećan kao malo dete. Iako smo zbog kašnjenja od nekoliko minuta najverovatnije propustili moj favorit, “Where Do We Go”, pošto sumnjam da ga nisu svirali, ostalo je sasvim dovoljno kidalica za sjajan provod. Uprkos tome što su bili prvi bend i svirali u 13h, šator je bio gotovo potpuno ispunjen, a čak ni ogromna vrućina nije omela publiku. Sa druge strane, videlo se da je bendu bilo teško da dođe do vazduha, ali herojski su izdržali do kraja nastupa. Bend ima sjajnu energiju, fantastičnu kombinaciju muškog u ženskog vokala koji se odlično dopunjuju, što donosi sjajnu dinamiku nastupima. Priča se da bi uskoro mogli da svrate i u Srbiju, a ukoliko se to desi, prisustvo na koncertima je obavezno.

real-life-version-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Real Life Version na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

Drugi bend koji smo odgledali bio je slovenački REAL LIFE VERSION. Kako sam ih već jednom gledao u Novom Sadu, gde su pružili odličan koncert, nisam želeo da ih propustim na domaćem terenu. Odlična energija, sjajan prijem domaće publike uz gotovo konstantne šutke i stejdž dajv trajali su tokom celog koncerta. Bend zvuči odlično, bili su vidno raspoloženi i videlo se da vrlo dobro znaju šta žele i šta rade. “Straight Jacket” je zvučala fenomenalno, dok je očekivano najbolja reakcija bila tokom poslednje “Sincerely Yours” koja sad već polako postaje andergraund hit. Real Life Version su postali ozbiljan bend, i polako postaju spremni za napad na tržišta van Slovenije.

fakofbolan-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Fakofbolan na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

Oko 21 čas na binu se penju pulski pankeri, FAKOFBOLAN. Hrvatski punk veterani bili vrlo srećni što su dobili priliku da se u odličnom terminu posle dugo vremena ponovo nađu pred slovenačkom publikom. Iako je poseta večeras generalno bila slabija u odnosu na protekla dva dana, podrška nije izostala, i prvi redovi brzo su bili ispunjeni fanovima.

Počeli su žestoko, sa “Pametniji popušta“ i “Pietas Iulia“. Prostor oko bine polako se popunjavao fanovima, koji su horski ispratili gotovo svaku pesmu benda. Ređale su se “A sada reklame““Imati i nemati“, kao i fenomenalna “…A mi sviramo…“, za vreme koje se ispred bine našla i jedna zapaljena baklja. Bend je uživao na bini,  i zaista je bilo primetno iznenađenje pulske četvorke ovakvim prijemom, te su u nekoliko navrata izrazili zahvalnost organizatorima na pozivu i samoj publici. Za sam kraj svog četrdesetpetominutnog nastupa Fakofbolan ostavili su “pokidane“ “Glasnice“ “Cik zore“, a zadovoljnu publiku i binu prepustili su američkim veteranima koji su usledili.

“One, two, SNFU!” Nikada nisam posvećivao previše pažnje ovom bendu, osim onih najvećih hitova, i prošlogodišnjeg “Never Trouble Trouble Until Trouble Troubles You”, pa tako nisam imao pojma šta mogu da očekujem. Koncert sam dočekao spreman na gotovo sve, ili bolje rečeno sve osim onoga što smo dobili. Mr. Chi Pig, mršav kao grančica, u šljaštećoj haljini, sa dugom sedom bradom i još dužom kosom, više je ličio na vanbračno dete disko kugle i Conchita-e Wurst na kreku, nego na pevača u punk bendu. Takav utisak potrajao je nekoliko sekundi, do prvih taktova “Victoms of a Womenizer” kojom su otvorili koncert.

snfu-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

SNFU na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA
SA NASTUPA BENDA SNFU

Bend je pokazao ogromno iskustvo i perfektnu usviranost, a kako zbirno imaju više od 200 godina na momente sam morao da se zapitam odakle im toliko energije. Pored frontmena koji je potpuno lud i gitariste koji neodoljivo podseća na nekog od nordijskih bogova, posebnu pažnju je privlačio basista koji je uprkos tome što ima protezu umesto desne noge prešao više nego zavidnu kilometražu. Mr. Chi, iako vidno pod dejstvom alkohola, a verujem i većeg broja drugih supstanci, uspevao je da ostvari sjajnu komunikaciju sa publikom, a videlo se i da se sjajno zabavlja na bini, bilo da je dobacivao, skakao, pravio kolutove, ili podizao kilt gitaristi, pokazujući šta se ispod njega nalazi. Doduše, nisam siguran da je neko želeo da vidi taj prizor.

Odlična atmosfera potrajala je do samog koncerta, a bend je dobio čak i poziv na bis na koji su rado odgovorili. Tu smo dobili priču o “seronji koji je od Chi-ja svojevremeno pozajmio 20$ koje mu do dana današnjeg nije vratio, iako je u među vremenu postao ogromna rock zvezda”. Naravno, usledila je “Better than Eddie Wedder” koja nam se još dugo vrtela u glavi.

Namerno ili ne, ironično je bilo da nakon benda koji je poznat po svom konzumiranju opijata svake vrste na red je dođe straight edge bend, sa potpuno drugačijom filozofijom i mnogo agresivnijim zvukom – švedski RAISED FIST. Jaki, agresivni, započeli su set sa “You Ignore Them All” koja je odmah donela grmljavinu iz zvučnika i potrese u publici. Pevač Alexander Hagman gotovo momentalno je uspostavio kontrolu nad publikom, i fenomenalno upravljao koncertom sa bine. Šutke i skakanje sa bine nisu prestajali do sredine seta, kada bend ispaljuje dva vezana hita – prvo fenomenalnu “Wounds”, pa za njom i “Friends and Traitors” koje su izazvale ludilo u prvim redovima, kao i na samoj bini na kojoj se okupilo nekoliko desetina ljudi.

raised-fist-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Raised Fist na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA
SA NASTUPA BENDA RAISED FIST

Nastavak je doneo pesme poput “Tribute””Some Of These Times”, ili “Killing It”, tokom kojih se nastavilo kolektivno ludilo u prvim redovima, a koje se prelilo i na “Words and Phrases” koja je najavljena kao poslednja. Kako publici ni to nije bilo dosta, i Raised Fist su dobili priliku da se vrate na binu i trijumfalno završe koncert sa “Breaking Me Up”, takođe uz nekoliko desetina pratećih vokala koji su im se pridružili na bini.

Bend je isporučio ogromnu količinu energije, dok je pri svakom pokretu i u svakom tonu bila primetna ogromna uvežbanost, i stotine koncerata koje imaju u svojoj biografiji. Sa druge strane Alexander Hagman se pokazao kao fenomenalan frontmen koji fantastično komunicira sa publikom. Iz više izvora sam čuo ili pročitao da ima srpsko poreklo, što nikad nisam zaista proveravao, ali sudeći po tome što se nije libio da se obraća publici na srpskom, ili nekom veoma sličnom mu balkanskom jeziku, lako je moguće da u tome ima istine. Svakako manje bitna informacija od same svirke kojom ne verujem da je bilo nezadovoljnih.

reel-big-fish-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Reel Big Fish na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA
SA NASTUPA BENDA REEL BIG FISH

Mnogi su se pribojavali da će ska punk velikani REEL BIG FISH doživeti istu sudbinu kao kolege iz The Toastersdva dana ranije. Ipak, momci iz Kalifornije su sjajno odgovorili na poteškoće nastupa posle hardcore razarača poput Raised Fist. Ista publika koja je samo trideset minuta ranije mosh-ovala, gazeći jedni preko drugih, oko pola 1 ujutru dala se u jednoipočasovni ples uz sjajno raspoloženje koje je dopiralo sa bine. Čini se da je taj “punk“ element ska bendu ipak doneo potrebnu živost i nije dozvolio publici da zaspi.

Tačno u ponoć i trideset minuta, matrica orkestra najavila je ulazak na binu Reel Big Fish-a, koji nastup otvaraju sa tradicionalnom “Everything Sux“. Kao na traci, bend je ispaljivao hitove poput “I Want Your Girlfriend To Be My Girlfriend““The Bad Guy“ “Everyone Else Is An Asshole“, koju je Aaron Barrett posvetio “svima osim ovoj publici“. Duhovitim nastupom i energijom po kojoj su poznati brzo su osvojili publiku, a veliko oduševljenje izazvala je obrada “Monkey Man“, britanskih Toots And The Maytals.

Usledila je još jedna odlična obrada. Ovoga puta radilo se o cover-u Van Morrison-a, “Brown Eyed Girl“, kao i dobro poznata “I Dare You To Break My Heart“. Jasno je bilo da je ovogodišnjem festivalu falila  ta raznovrsnost koju donose bendovi kao što su Reel Big Fish. Prosto, valja nekad mosh pit zameniti plesom uz zvuke gitarske distorzije, prošarane deonicama trube i saksofona, šta je i samoj publici očigledno prijalo.

publika-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Publika na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

Posle nešto više od sat vremena svirke, bend se od publike oprostio uz numere “She Has a Girlfriend Now“koja govori o istinitoj priči, te “Hiding In My Headphones“ “Beer“ u koju je ubačena i „Self Esteem“ legendarnih The Offspring. Naravno, bilo je jasno da će se bend vratiti, jer su izostali najveći hitovi, koje je publika u glas tražila. Nije prošlo ni minut, a Barrett i ekipa ponovo su uzeli instrumente u ruke, uz horsko pevanje sa publikom “Ole, Ole“Reel Big Fish je na bis očekivano odsvirao “Sell Out“ “Another F.U. Song“, a sa bine (ponovo preplavljene publikom) oprostili su se uz hit “Take On Me“, benda A-Ha, stavivši tačku na treći dan festivala.

Još jedna noć je uspešno završena, na programu je još jedna, i još nekoliko odličnih koncerata u najavi. Iako prevladava osećanje sreće izazvano fenomenalnim koncertima u protekla tri dana, polako počinje da se javlja i žal zbog toga što festival traje toliko kratko, i što se lagano bliži kraj.

Pripremili Miljan Milekić Marko Ranisavljev
fotograf Marko Ristić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.