IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Punk Rock Holiday 2014 (prvi dan) – Ludilo u NOFX režiji

nofx-punk-rock-holiday-2014-featured
Written by Hardwired Crew

Punk Rock Holiday je sve samo ne običan festival. Smešten u šumi kraj Tolmina, gradića na krajnjem zapadu Slovenije sa jedva tri hilajde stanovnika, predstavlja svojevrsno hodočašće za nekoliko hiljada ljubitelja punk rock zvuka koji su se sjatili na još jedan godišnji skup. Pored glavne bine, festival ima i manji Beach Stagesmeštan na plaži pokraj reke Soče. Na ovoj bini program se uglavnom odvija preko dana kada nastupaju lokalni ili manji strani bendovi, ili tokom noći kada se neki od hedjalnera odluče na akustične nastupe.

plaza-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Plaža na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

Ono na šta treba obratiti pažnju su cene hrane i pića koje su nešto skuplje nego kod nas, pa tako voda košta dva eura, dok pivo staje tri. Naravno ponuda je mnogo veća, ali u ovo ipak dva najprodavanija  artikla. Hrana košta od tri, pa do sedam eura, a izbor je, kao i kod pića veoma širok, te ide od kuvane hrane, šejkova, smutija, pa do klasičnih “fast food” artikala poput hamburgera ili pice. Sistem plaćanja je putem kartice, koja važi za sve, a napominjemo da prilikom svake kupovine pića sa iste bude skinut jedan euro koji kasnije bude refundiran po vraćanju ambalaže. U početku je nezgodna matematika, verujem i nekom nekoliko alkoholnih derivata, ali vremenom se navikne.

U momentu dok smo istraživali festival na glavnoj bini su svoj set imali Counterpunch koji su zvučali sasvim solidno, ali zbog obaveza nismo uspeli da ih ispratimo kako treba. Sličnu sudbinu doživeli su Night Birds i Gnarlwolves, ali zato nije bilo šanse da propustimo naredni bend.

bane-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Bane na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

Oko 19 časova na binu se penju hardcore veterani, bostonski BANE. Bend je već ranije najavio prestanak s radom, i mnogima je ovo bila možda i poslednja prilika da ih čuju. Malo je reći da se nisu pokajali. Aaron Bedardje pozvao publiku da priđe bini, na koju se on nije ni vraćao, već je proveo ceo nastup u direktnom kontaktu s publikom. Prostor polako počeo popunjavati, dok su otkucavali prvi taktovi pesme “Speechless“. Usledile su „Can We Start Again“ i “Non-Negotiable“, kao i “All The Way Through“, koja je uz prethodnu takođe sa novog tj. poslednjeg albuma.

“Ovo je poslednji put da ćemo se videti, priđite, penjite se na binu, skačite!“ – kreće “What Awaits Us Now“, stage diving i preko samo Bedard-a, dok je pored njega krenuo, kako on kaže: “Pravi punk rock  rowing boat“, kojem se priključio i gitarista Aaron Dalbec. Kratak nastup od svega 45 minuta, zaokružili su sa “Swan Song““Some Came Runing“ i poslednjom pesmom koju su stvorili za dvadeset godina rada, “Final Backwards Glance“.

implants-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Implants na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

Nakon Bane-a, na scenu su stupili IMPLANTS. Ono šta je zaista najveća draž ovog festivala jeste ta bliskost s publikom, bina prilagodjena za stage diving i prijateljsko obezbeđenje, koje zaista zna kako da se ponaša na punk koncertima. Dok se bend nameštao, gitarista benda je sedeo sa publikom na bini, pio pivo i svirao gitaru. U svom nastupu, koji trajao oko sat vremena, ređale su se pesme poput “Life Passes““Stuck Around“ “Blinded“. S obzirom da se par dana ranije navršilo dve godine od smrti frontmena benda No Use For a NameTony Sly-a, brojni večerašnji bendovi odlučili su se za poneki cover tog benda. Tako su Implants odsvrali “Soulmate“, zajedno sa pesmom “Generator“, koja je bila cover Bad Religion-a. Iako je njihov nastup počeo u 20 časova, prostor ispred bine je zaista bio dobro popunjen, a publika je aplauzima ispratila bend sa bine

authority-zero-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Authority Zero na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA
SA NASTUPA BENDA AUTHORITY ZERO

Bend koji je usledio doneo je nešto drugačiji zvuk, i slobodno možemo reći da je ukrao šou, bar u našim beleškama. Iako niko od naše ekipe nije previše slušao AUTHORITY ZERO, ili čak nije imao nikakve susrete sa bendom, kraj koncerta smo dočekali odušeljveni, sa diskografijom u rukama. Kombinacija punk rock zvuka sa povremenim ska, ili folk uticajima uspela je da podigne publiku i donela ogromnu količinu energije. Bend je bio oduševljen prijemom, festivalom, činjenicom da nema ograda između njih i publike, što jedodatno podgrevalo atmosferu. Bend je iskusno kombinovao brže i sporije stvari, menjajući dinamiku koncerta, dok su posebni emotivni naboj nosile “Courage” ili “Today We Heard a News”, uz koju je išla i posveta velikom Tony Sly-ju. Nakon toga, pevač Jason DeVore nam je još jednom pokazao zašto važi za jednom od najbržiš izvođača čuvene irske poskočice ”Raitlin Bog”, da bi za sam kraj ostala zakucavanja u vidu “21 Century Breakout” i “Revolution”. Bend je obećao i akustični nastup na Beach Bini nakon što se na glavnoj završi program, što nam je bilo u planu da posetimo, ali na žalost na kraju za to ipak nismo imali snage. Sedam sati putovanja i šest odgledanih bendova su ipak uzeli svoj danak.

the-toasters-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

The Toasters na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

Nakon zapadne obale, selimo se na istočnu, tačnije u Njujork koji su predstavljali ska veterani THE TOASTERS. Iako im možda njihov status i veličina to ne dozvoljavaju, ovaj bend je imak mnogo primereniji manjoj bini na plaži nego velikoj, pogotovo ne uklinjen između energičnih punk rock bendova kakvi su Authority Zero i Lagwagon. Njihov lagani ska, iako odlično odsviran nije se baš najbolje uklopio u pomenutu situaciju, te je bilo primetno da veći deo publike jedva čeka da završe svoj set. Ponovo kažem, sunce, plaža i kokteli savršeni pristaju uz uvakvu muziku, dok zapaljeni pankeri, pod dejstvom veće količine alkohola ipak nisu najbolji spoj sa ovim bendom.

Nešto duža pauza za pripremu bine, tačnije tridesetak minuta u odnosu na prethodno najavljenih petnaest, i na njoj se pojavljuju legende skate punk zvuka – LAGWAGON. Odmah u startu bend ispaljuje “After You My Friend” i pokreće ludilo u publici. Vidno raposloženi pružili su gomilu pozitivne enegrije sa bine uz gomilu opaski, i sjajnom komunikacijom sa ljudima ispred sebe. Publika je vratila kolektivnim stejdž dajvovima, igračkama za plažu, a videli smo i bananu sa dredovima i rozu leopard pandu kako surfuju na rukama okupljenih. Jedan momak je čak uspeo i da poljubi Cape-a, što je ovaj oduševljeno prihvatio uz komentar da je neko pokušao da se smuva sa njim i da je bilo sjajno.

lagwagon-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

Lagwagon na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

Lagwagon imaju gomilu hitova u skom katalogu, i u sat vremena koliko su imali na raspolaganju nisu mogli da pogreše. “Coffee & Cigarettes”“Sleep” jer prethodnih dana nisu imali prilike za to, “Weak”“Bombs Away”… Očekivano “Violins” je izazvala potpuni haos u publici. Čuli smo i “Lazy” najavljenu kao NOFX obradu u kojoj im se pridružio i Fat Mike glavom i bradom. Još jedna posveta Sly-ju u vidu obrade “Exit”Na samom kraju ostala su četiri razarača da i oni koji slučajno nisu imali modrice do tada mogu da ih dobiju. “Alien8” započet samo od strane Joey-a, da bi potpuni haos nastao sa uključivanjem selog benda. Odmah za njom stiže i “Making Friends”, da bi usledilo možda i najveći hit “May 16”. Od tog momenta više mi ništa nije bilo bitno, a dobili smo ni manje ni više nego “Razor Burn” nakon čega se bend povlači sa bine i prepušta je ipak najvećem bendu večeri.

nofx-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

NOFX na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

Svako čija su leđa izdržala (a morala su) višečasovno stajanje i slušanje sjajnih bendova morao se naći ispred bine 30 minuta posle ponoći. Ovo nije običan festival i NOFX nikako nije običan bend. Prosto, kada bi ih mogli dovesti svake godine, ne bi napravili loš potez, a sinoćni koncert pokazao je upravo to. Mogao bih nabrajati to šta su svirali i šta nisu, reći da su počeli sa “60%“, ali ja to neću raditi, jer ovakav spektakl nije zaslužio običan raport. Umesto toga, pisaću o tome kako igla nije mogla da padne od gužve u prvim redovima, kada je Fat Mikeprovocirao publiku sa “Zdravo, Istočna Evropo“. Pisaću o stage diving-u i po par metara u masu, ili o haosu koji je usledio kada su počeli da sviraju “Murder The Government“. Od gužve i pritiska nije se moglo disati, ali su svi i dalje u glas pevali “Louise“ i “Leave It Alone“.  Ljudi obučeni u kostime voćki i životinja igrali su ispred benda i skakali u masu, pevajući “I Believe In Goddess“, dok je obezbeđenje imalo pune ruke posla od fanova, koji su na svaki mogući način ometali bend – od rukovanja, preko krađe trzalica, do ispijanja Mike-ovog “Kamparija“.

“Molim vas, neka neko prebije ovu bananu, daću mu pet hiljada rubalja.“, vikao je El Hefe, dok je ekipa benda zajedno sa obezbeđenjem pokušavala da zadrži publiku da se potpuno ne preseli na binu. Jednostavno, ovaj koncert je nešto što se doživi jednom, što su i sami članovi benda nekoliko puta rekli. Iako obezbeđenje ima pune ruke posla, čini se da je bina bez ograde pun pogodak, i da definitivno najviše doprinosi odličnoj atmosferi, kako za publiku, tako i za bendove. Definitivno najviše oduševljenja donela je izvedba pesme “Linoleum“, koju jeFat Mike najavio kao svoju drugu omiljenu NOFX pesmu.

nofx-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

NOFX na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

“Svirali smo u Francuskoj pesmu o Sloveniji i nije im se svidela. Sada ćemo videti kako se vama sviđa pesma o Francuskoj“ – počinje “Champs Elysées“, koja je izazvala haos u prvim redovima, uz “Creeping Out Sara“ “Separation Of Church And Skate“. Bend je još jednom pokazao svoju veličinu kada je izbila tuča između fana i člana stage ekipe NOFX-a, dok se svirala “Kill All The White Man“. Bend se izvinio, pošto ih je masa izviždala i gađala piljevinom ispred bine i obećala još koju pesmu. Iako možda događaj nije bio najsrećniji, opet je pokazao koliko koncert ovog benda ne može biti običan. Za kraj su ponovo odsvirali “I’m An Alcoholic“, dok se bend u tom trenutku više nije video od ljudi na bini, a od publike se oprostio pomalo u senci pomenutog događaja, i u raspravi Fat Mike-a i člana ekipe koji je učestvovao u tuči. Ovaj bend prosto treba obožavati.

Pripremili Miljan Milekić Marko Ranisavljev
fotograf Marko Ristić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.