IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Promocija trećeg izdanja „Novosadske PUNK verzije“ – Ponovo na okupu

red-union-ns-punk-verzija-3-2014-photo-gabrijel-radatovic
Written by Hardwired Crew

Drugo izdanje knjige „Novosadska PUNK verzija“ izašlo je početkom 2006. i od tada su na novosadskoj sceni nastale mnoge promene i došlo je vreme da se knjiga dopuni dešavanjima u poslednjih osam godina. Sava i Zgro su mukotrpno radili na trećem izdanju i promocija je konačno bila zakazana. Radni dan i iritantna kiša nisu sprečili da se u Fabrici već oko 19 časova okupi velik broj ljudi. Našlo se tamo mnogo novosadskih muzičara, novinara, ali i mlađih ljudi, a mnogima je ovo bila prilika da se sretnu posle dužeg vremena. Nešto posle pola osam na binu su se naslonili predstavnik SKCNS (izdavač knjige), Nemanja Vuković, u ulozi voditelja, i Sava Savić i Igor Todorović Zgro, autori knjige.

skcns-ekipa-ns-punk-verzija-3-2014-photo-gabrijel-radatovic

Sava je, kao pokretač cele ideje, prvi dobio reč, zahvalio se svim prisutnima na podršci, posvetio je knjigu prijateljima koji nisu više među nama i ubrzo dao reč Zgrou, koji je, po njegovim rečima, više vukao konce pri radu na trećem izdanju i koji bolje poznaje hardkor scenu koja je zastupljenija poslednjih godina. Zgro je, pored zahvalnica, napomenuo da se od 2006. mnogo toga promenilo i mnogo toga novog izdešavalo. Neki bendovi su izlaskom „Novosadske PUNK verzije“ 2006. dobili vetar u leđa da ponovo počnu da sviraju, drugi su tada bili mladi i na početku karijere, a u međuvremenu su se dokazali, a od 2006. je u Novom Sadu nastao i lep broj mladih bendova koji su još uvek u usponu.

Nakon priče o knjizi došao je red na koncert. Da nastupe na ovom događaju čast su dobila tri benda, po jedan iz svake od kategorija koje je Zgro nabrojao. Predstavnici mlađih naraštaja AGAINST THE ODDS, povratnici PONOĆNI KAUBOJ, koji su bili aktivni od 1987. do 1990, i bend koji je u periodu između dva izdanja knjige prokrčio sebi put i napustio andergraund vode, RED UNION.

against-the-odds-ns-punk-verzija-3-2014-photo-gabrijel-radatovic

Against The Odds uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Gabrijel Radatović

Prvi na binu izlaze pop pankeri Against the Odds. Od početka nove etape benda kada se ekipi priključio novi pevač Jovan prošlo je šest meseci, a bend je ovo prilikom dokazao da su se sada definitivno sve kockice složile. Otvorivši svoj set obradom Ramonesa „Bonzo Goes to Pitsburg“, izvedenom u njihovom stilu, benda je nanizao svoje autorske pesme. Nakon večite „Scumbag“, sledile su „Blood Spangled Banner“ i jedna premijera, a onda i obrada Goldfingera. U prvim redovima nakupila se mlađa publika dok je starija masa ispratila nastup otpozadi. Posebno mi je simpatično bilo to što je Marta i ovog puta trčala i igrala, ali ne, kao na promociji knjige 2006, na bini, nego za podmlatkom po celoj Fabrici. Uz najaktuelniju pesmu „Glorious Days“ bend završava set autorskih, a za kraj su ostavili legendarni novosadski Pure Impact i „Ostao sam sam“. Za tu pesmu sam očekivao, ovom prilikom, opšti haos, ali nije bilo tako, iako je vladala vrhunska atmosfera.

ponocni-kauboj-ns-punk-verzija-3-2014-photo-gabrijel-radatovic

Ponoćni Kauboj uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Gabrijel Radatović

Nakon mladih snaga red je bio na bend koji je reaktiviran pre šest godine, Ponoćni kauboj. Sviraju kombinaciju rokenrola i oldskul panka i njihov album prvenac iz 2010. „Hotel za pse“ dobio je dobre kritike, ali sam stekao utisak da je  manjak koncerata u Novom Sadu od povratka dosta uticao na reakcije prisutnih na njihov nastup. Bendova sličnog žanra nema mnogo u Novom Sadu dana, pogoto ne među mladim bendovima, i rekao bih da je mlađoj publici taj zvuk poprilično nepoznat, a, ispostavilo se, i neinteresantan. Uz pesme sa albuma koji predstavlja presek karijere bend se predstavio, a vidljivo je bilo da starijoj masi njihova muzika više odgovara, iako većina više voli malo žešći pank.

Za kraj su ostali Red Union čiji je poslednji album „Rats and Snakes“ Zgro u knjizi proglasio njihovim najzrelijim izdanjem, što su više puta naglasili tokom svirke. Otvorili su sa jednom od najstarijih pesama benda „Student Radio“, a usledile su „Downtown Cretins“, jedna od najjačih aduta poslednjeg albuma, i „Night Hides Me Well“. Zatim su odsvirali jednu pesmu za velikog fana ClashaSavu Savića, a odabrali su „Career Opportunities“, koja je prva izazvala konkretnije reakcije publike.

red-union-ns-punk-verzija-3-2014-photo-gabrijel-radatovic

Red Union uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Gabrijel Radatović

Energičnom svirkom Red Union su nastavili uz “So Alone”„Loaded Gun“ i „Party People“, da bi svirku priveli kraju sa „Empty Pockets“. Poslednja te večeri, njihova verzija pesme „La Complainte du Partisan“, posvećenoj francuskoj borbi u Drugom svetskom ratu, „The Partisan“, uz komentar da pank može da zvuči svakako, ali da ideja koja se propagira kroz njega mora biti samo jedna, konačno je donela atmosfera kakva inače vlada na njihovim svirkama.

Ljudi su došli u Fabriku da čuju priču o knjizi, da se ispričaju i druže, a svirka je bila simboličan deo programa i u drugom planu. Predstavljanje je jedna odlična knjiga koju svakome preporučem, a nastupili su predstavnici tri grupe bendova koji čine jednu celinu, novosadsku pank scenu.

Pripremio Feđa Popov

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.