IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Promocija novih SKCNS izdanja u Fabrici – Četvorostruka hardcore injekcija

prolece-2-live-novi-sad-2016-photo-jelena-acin
Written by Hardwired Crew

Teško mi je da započnem ovaj izveštaj, a možda još teže da ga privedem kraju. Napisao sam gomilu utisaka sa koncerata, ali ovaj je po mnogo čemu poseban. Ovo je jedan od retkih slučajeva gde važnost samog koncerta i njegov koncept prevazilaze samu svirku bendova koji su na njemu nastupili. Bez namere da umanjim njihov značaj, naravno.

Prvi april doneo je svirku četiri novosadska benda hardcore i punk usmerenja, pod okriljem novosadskog SKC-a.Još važnije je to da su svi bendovi promovisali svoja sveža izdanja, izašla upravo posredstvom ovog izdavača. Dakle sama činjenica da se u Srbiji našao neko ko je skupio hrabrosti da u samo tri meseca izda četiri albuma ovih usmerenja, odštampa diskove i napravi promociju vredna je poštovanja. Još jedna odlična stvar je i sistem naplate karata. Naime, u cenu ulaznice od 399,99 dinara uključen je bio i disk albuma po izboru.

against-the-odds-live-novi-sad-2016-photo-jelena-acin

Against The Odds uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Jelena Aćin

Dakle, nakon svega, vreme je da se posvetimo onima koji su bili centralni fokus večeri – bendovima. Prvi na binu izašli su Against the Odds, najmlađi kako po godinama, tako i po stažiu, i doneli svoj debi “Let Friends be Friends”. O njima sam pisao mali milion puta, još više puta sam ih gledao, i svaki put mi se svidi napredak koji bend ostvaruje. Ovog puta on nije bio toliko primetan koliko u nekim ranijim prilikama, ali je bend prikazao svoj potencijal. Po mom ukusu, pesme zvuče dosta bolje uživo nego na disku, jer tek tada dostižu svoju energiju koju nisu u potpunosti uspeli da prenesu na “traku”. No dobro, imaju još mnogo vremena pred sobom.

fast-as-we-go-far-live-novi-sad-2016-photo-jelena-acin

Fast As We Go Far uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Jelena Aćin

Drugi bend večeri bio je novosadski Fast As We Go Far. Članove ovog benda poznajem skoro deset godina, a poslednjih osam rade u manje-više istom sastavu, sa izuzetkom turbulentne pozicije gitariste, a poslednjih, pa 5-6 sigurno snimaju album. Ruku na srce, iako muzički nemaju sličnosti, verujem da bi komotno mogli da ciljaju iste fanove kao i sastav Tool, bar zbog njihove strpljivosti. Fast As We Go Far donose klasičan skate punk zvuk, Warped Tour 2004 fazon, i to rade baš kako treba. Iako ne u vrhunskoj formi – “Ako vam nismo dovoljno uvežbani, idite kod onoh tehničara preko puta!”, pružili su ono što se od njih očekivali, a to je pre svega dobra zabava.

first-flame-live-novi-sad-2016-photo-jelena-acin

First Flame uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Jelena Aćin

Treći termin bio je rezervisan za First Flame, po zajedničkom stažu najmlađi, ali itekako iskusan bend. Ovo je bend koji sam gledao nekoliko puta i svaki su me oduvali. Hardcore stare škole, blago modernizovan, ali sa puno, puno melodije i vrhunskim vokalom grmeo je kao nijedan bend te večeri. Iskusni, uvežbani, energični, pokazali su kako treba da zvuči hardcore bend i sa koliko emocije se prilazi nastupima. Zaista, ako ovaj bend ne bude pronašao put do publike, to će biti velika šteta.

prolece-live-novi-sad-2016-photo-jelena-acin

Proleće uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Jelena Aćin

Sam kraj bio je rezervisan za najiskusniji i najstariji bend večeri – Proleće. Ovaj bend nije za svakoga, imaju specifičan stil, mnogo mraka i težine u svom zvuku i tekstove koji često ne legnu na prvu loptu, nego traže više slušanja i dubju analizu. Ipak, Proleće je svojevrsna lutrija. Kada su u svom elementu, Proleće grmi, melje i generalno je jedan od najboljih koncertnih bendova kod nas. Sa druge strane, kada im nije dan, zvuče mnogo slabije od toga. Ove večeri bili su negde na pola puta. Ovo definitivno nije bio najbolje izdanje u kom sam ih gledao, ali sasvim dovoljno za uživanje u njihovom nastupu.

prolece-2-live-novi-sad-2016-photo-jelena-acin

Proleće uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Jelena Aćin

Još jedna stvar koja raduje je poseta. Naša ekipa je došla na samom početku, a karte koje smo kupili nosile su brojeve 201 i 202. Već tokom prvog benda “skraćena” Fabrika bila je solidno popunjena, da bi se broj ljudi samo uvećavao. Ipak hrabri i veći broj mladih. Ovaj koncert možda je i najvažniji underground koncert ove godine u Novom Sadu. Ako je ovo pokazatelj tempa koji nas očekuje, biće ovo sjajna godina.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.