IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Proleće u Novom Sadu – Prijatno treperenje živaca

prolece-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Da je PROLEĆE jedan od najboljih punk/hardcore bendova koje je Novi Sad video ne mogu navoditi kao činjenicu, pošto je pojam ‘najbolji bend’, jako retko objektivno mišljenje. Sa druge strane sa stopostotnom sigurnošću tvrdim da bendova koji imaju svoj jasno izražen lični pečat i koji su prepoznatljivi na prvu ima jako malo, ali da upravo ovaj novosadski bend spada u tu manjinu. Bendova koji su slični Proleću nema, a sumnjam da će ih ikad biti. Ako Vam nije jasno zašto znači da nikad niste odslušali nijednu njihovu pesmu, pa Vam toplo preporučujem da to što pre uradite. Sticajem okolnosti ja koji sa Prolećarima delim rodni grad i koji sam ljubitelj ovog benda do sada sam imao samo jednu priliku da ih slušam uživo, pre koji mesec na Exit-u, tako da je koncert zakazan za 5. decembar u novosadskom Omladinskom centru CK13 bio idealna prilika da ih konačno čujem i u domaćoj, intimnoj atmosferi, koja i najbolje leži njihovoj muzici.

nyazov-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

Nyazov uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Za ovaj koncert Proleće je u goste pozvalo dva lokalna benda, a prva je nastupila Hardcore-Crust-Grindcore ekipa pod imenom NIYAZOV. Predvođeni sa dva pevača koji su svoj nastup odradili iz prostora ispred bine Niyazov su svojom svirkom izazvali pozitivne reakcije nekolicine ljubitelja ovog zvuka koji su ovom prilikom ipak bili u manjiji. Iako je bend trenutno u potrazi za basistom pa je Crveni iz bendova Frontline Kalo ‘uskočio’ za ovu svirku uvežbanost je bila na nivou i prethodnu činjenicu ne bih ni primetio da nisam znao situaciju. Energičnom polučasovnom svirkom bend je predstavio svoj album „For your death​,​sign here ____“, a zatim je binu prepustio kolegama punkerima.

snb-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

SNB uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Drugi gosti bili su SNB, tj. SKUPLJENI NA BRZINU, osnovani još 1995. godine u Novom Kneževcu, ali već duže vreme stacionirani u Novom Sadu. Ovaj bend pratim već duže, ali sam ih tek nedavno prvi put čuo uživo i tada su me oduševili, tako da su, što se mene tiče, ovog puta imali težak zadatak da opravdaju utiske. Odgovorili su ubedljivo. Nastup su otvorili pesmama sa svog prvenca iz 2001, tako da smo najpre čuli „Alkoholne čari“ i „Halo 92“, da bi zatim prešli na novije pesme, za sada snimljene u demo varijanti, a uskoro, nadam se, i na drugom albumu. SNB su sa učestalijim koncertnim aktivnostima počeli relativno nedavno, pa još uvek nemaju dovoljno brojnu publiku koja bi kompletirala njihove nastupe nadovezujući se na energiju koju frontmen Ivica šalje sa bine, ali na dobrom su putu da se to uskoro promeni.

Upravo su novije stvari najbolje prihvaćene, pa je atmosfera najbolja bila na pesmama „Sharlo“„Grad“„Zauvek“i drugima, koje poprilično obećavaju da ću drugi album biti pun pogodak. Svoj nastup priveli su kraju starim hitom “Sve je to punk”, da bi zatim dobili zeleno svetlo da ima vremena i za bis. Slično kao i Niyazov i SNB su aktivniji odziv dobili od manjeg dela publike u fino popunjenoj Crnoj kući, ali verujem da su ovim nastupom obezbedili još ljudi u svojoj bazi fanova.

prolece-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

Proleće uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Nakon ubedljivih nastupa gostiju na red dolaze dugoočekivani domaćini Proleće. Vrlo brzo je postalo jasno da su gotovo svi prisutni bili prisutni upravo zbog njih. Bez uvodnih reči bend počinje svirku, a publike se od prvog refrena uključila u nastup gromoglasnim pevanjem stihova “Svako jutro volim svoje snooooveeee”. Bend se u prvom delu nastupa najviše držao svog drugog albuma “Meuh?”, tako da smo za početak čuli i “Jelo”“Kiše” i “Strahove” – sve hitovi.

Nakon ove četiri prelaze na blok sa poslednjeg albuma “Žene odlaze u svemir”, najpre je izvedena jedna od publici omiljenih pesama “Nežni cvet”, a pratile su je “Seta” i naslovna numera, a zatim “So”. Pred izvođenje poslednje navedene Feki je iz nekog razloga naglasio prisutnima da ovog puta niko ne seda, što inače i on uradi tokom izvođenja ove pesme, a publika ga je poslušala i ispratila pesmu horskim pevanjem.

prolece-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

Proleće uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Tamara Samardžić

I u nastavku se bend bazirao isključivo na poslednja dva albuma koja se vidno razlikuju od ranijih radova benda, a iskoristili su priliku da čestitaju rođendan ocu basiste Shaolina pesmom “Ne plači deda” koji je bio prisutan. Nizale su se “U daljini”“Snegovi”“Od čega sit od toga i debeo” i druge, a zatim je red došao na “Vranu”. Možda sam trebao ranije napomenuti sa kojim stilom je Feki iznosio svoje tekstove tokom celog koncerta, ističući svoj pesnički karakter, ali sam namerno ostavio tu činjenicu uz pesmu “Vrana”, pošto je po tom pitanju tu potpuno izdominirao. Bez imalo melodije, čak i manje nego na studijskom snimku, i uz nekoliko improvizacija ovo izvođenje “Vrane” je dalo potpuno novu dimenziju pesmi.

Usledio je ‘kao’ bis, mada Prolećari nikoga nisu pokušali da ubede da je koncert stvarno gotovo nego su puš pauzu jednostavno napravili na bini dok je Feki držao sarkastičan govor. Novost u ovom bendu je da su nedavno napisali prvu pesmu nakon četiri godine, uskoro ćemo je čuti i u studijskoj varijanti, a ovog puta je premijerno izvedena uživo. Sudeći po numeri “Čovek nema iskustva” i budući radovi Proleća nastaviće istim putem kao prethodna dva albuma.

prolece-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

Proleće uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Proleće je novosadski bend i retko kada nastupaju van svog grada, a pogotovo van Vojvodine, što je šteta za južnije delove zemlje, ali bez obzira na to neke pesme ima smisla da izvode jedino u svom rodnom gradu. Naravno, mislim na starije pesme benda, ipak prilagođene aktuelnom zvuku, pa smo čuli  kratak blok pesama poput “Elephant slon” i one sa popularnim stihom “Proleće sleće na žuto dupe”. Za kraj su ostavili ‘himnu’, popularnu lokalpatriotsku pesmu jednostavno nazvanu “Novosadska” koju je publika ispratila horskim pevanjem.

Nakon toga bend silazi sa bine i ovog puta je publika morala da se potrudi da ih vrati pošto su zaboravili nekoliko pesama. Nekoliko koje se mogu i preboleti, ali i “Kandute” koji se ne mogu. Ne može se bez treperenja živaca. Za definitivni kraj ponovljen je “Nežni cvet”, a kako je tada bilo već 00.58, to je značilo da je koncert gotovo, hteli bend i publika to ili ne.

prolece-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

Proleće uživo u Novom Sadu 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Iako je zvuk bio na slabijem nivou nego inače u CK13, to nije poremetilo prijatnu atmosferu koja je vladala na koncertu. Proleće definitivno spada u punk/HC bendove, ali na njihovim nastupima nema šutki, što je čudno za bendove ovog žanra, ali i jedino logično za nastup benda Proleće. Statično i pažljivo publika je upijala muzika i pevala svoje omiljene stihove.

Pripremio Feđa Popov

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.