RECENZIJE ALBUMA

PRIMUS – „The Desaturating Seven“ (2017)

primus-the-desaturating-seven-2017-featured
Written by Hardwired Crew

PRIMUS
„The Desaturating Seven“
Experimental funk rock/Progressive rock
(ATO Records, 2017)

Kao što sam već pomenuo, ovaj album nema hitove, nije pokupio baš najbolje ocene kritike (6.8/10 u proseku), ali za mene je ovaj album nešto najgenijalnije što je ovaj bend izbacio. Sigurno ga neću slušati sa ostatkom diskografije. Ovo je zasebna priča. Nije samo još jedno poglavlje u knjizi zvanoj Primus. Ovo je zasebna knjiga.

Možda neki od vas misle da ne znaju za PRIMUS, ali zapravo svi znate. Bar po jednoj pesmi – temi animirane serije South Park. Da, to je Primus. Ali ako malo poslušate ovaj bend, to će vam biti najnebitnija činjenica vezana za njih. Les Claypool sa svojom slap bass tehnikom je jedan od ključnih razloga zašto ja danas sviram bas gitaru (neuspešno, početnički, ali nebitno). Iako nisam neko ko mnogo sluša stranu muziku, ovaj bend definitivno svrstavam u pet omiljenih. Sa ovim albumom, zauzeli su četvrto mesto na mojoj listi najboljih stranih albuma u 2017. godini.

2011. godine je prekinuta diskografska pauza duga 12 godina i albumom „Green Naugahyde“, Primus je muzički nastavio gde je stao. Kao da nije bilo pauze. Tri godine kasnije, stiže album „Primus & The Chocolate Facorty With The Fungi Ensamble“ i sa njim počije eksperimentisanje. Ne mogu da kažem da Primus nisu i ranije eksperimentisali, oni su zapravo eksperimentalni fank rok bend. Svakim albumom, svakom pesmom oni eksperimentišu. Ali na tom albumu se baš osetilo da traže novi zvuk. A onda dolazi „The Desaturating Seven“.

Sad ću pokušati kako da vam približim razliku između ova tri albuma. Sa „Green Naugehyde“ ste na veselom karnevalu, sa sledećim taj karneval počinje da propada, radi sve slabije i na kraju se zatvara, dok „The Desaturating Seven“ zvuči kao potpuno uništen, postapokaliptilčni mračni karneval iz horor filmova. Ne znam. Ovaj album možda nije njihovo najbolje izdanje. Ovde nema hitova. Nema singlova. Ali najmračnije definitivno jeste. Ovo je jedna priča. Zavirite u mračni um Les Claypool-a.

Da, ovo je konceptualni album. Svih sedam pesama predstavljaju jednu priču. Album je baziran na italijanskoj dečjoj knjizi „The Rainbow Goblins“, koju je Claypool čitao svojoj deci. Ukratko, priča je o goblinima koji se hrane bojama iz duge, poslednjoj dolini sa dugom i njenoj odbrani od goblina. Album otvara pesma „The Valley“, narativna priča o The Valley of the Rainbow, poslednjoj dolini koje se goblini nisu dočepali. „The Seven“ nas upoznaje sa samim goblinima, a „The Trek“ predstavlja put goblina ka dolini duge. Ostatak priče poslušajte sami.

Sad, ovo nije prvi konceptualni album ovog benda. I prethodni „Primus & The Chocolate Factory With The Fungi Ensamble“ je takođe bio koceptualni i kao što i sami iz imena možete da vidite, tema su Willy Wonka i njegova fabrika čokolade. Za razliku od tog albuma, na „The Desaturating Seven“ nisu mogli samo da uzmu soundrack filma i da ga predstave na svoj način. Tako da ovaj album ima originalnu muziku i sa njim su mnogo više otišli u progresiv rok nego pre. Kao što sam već pomenuo, ovaj album nema hitove, nije pokupio baš najbolje ocene kritike (6.8/10 u proseku), ali za mene je ovaj album nešto najgenijalnije što je ovaj bend izbacio. Sigurno ga neću slušati sa ostatkom diskografije. Ovo je zasebna priča. Nije samo još jedno poglavlje u knjizi zvanoj Primus. Ovo je zasebna knjiga.

Piše Uroš Matović

Spisak pesama:

01. The Valley
02. The Seven
03. The Trek
04. The Scheme
05. The Dream
06. The Storm
07. The Ends?

O autoru

Hardwired Crew