VESTI

Povratnički video singl Dragana Babića Draguce

draguca-photo-caslav-petrovic
Written by Marko Ristić

Pesma „Poplava“ snimljena akustično na obali reke Kolubare prvi je video singl projekta „Bivše stvari“ zasnovanog na stvaralaštvu Dragana Babića Draguce, kantautora i književnika.

Šira javnost pamti Dragucu kao lika iz kultnog filma „Tajvanska kanasta“ i njegov song „Dno“ koji je potcrtao temat filma. Nešto stariji pamte ga i kao akustičnog kantautora koji je nastupao sa Ljubom Ninkovićem, sa kojim je vodio i noćni program Radija 202, ali i kao autora songova za emisiju RTSa „Petkom u 22“. Nešto mlađi ga pamte kao scenaristu serije za decu „Moj ujak“, ali i kao autora nekoliko knjiga za decu i mlade koje su imale veliki uspeh, od kojih je poslednja „Ribolike priče i pribor“ ugledala svetlost dana zahvaljujući izdavaču Kretivni centar na Sajmu knjiga ove godine. Ali već godinama nije se pojavio na muzičkoj sceni.

draguca-i-bend-photo-caslav-petrovic

Draguca i bend, photo Časlav Petrović

Projekat simboličnog naziva „Bivše stvari“, po jednoj od pesama ovoga kantautora, zasnovan je na ideji intergeneracijske saradnje i solidarnosti u umetnosti. Jer je muzička scena, ili upravo šire kulturna, izgubila upravo tu osnovnu vrlinu – da su stariji tu da pomognu mladima i obrnuto. Možda je to posledica ivice preživljavanja, ali je to tanko opravdanje za sve generacije. Udruženje „Šta hoćeš“ je u ovom projektu dovelo u interakciju sa jednim od veterana naše muzičke scene mlade muzičare i pevače različitih žanrova. Snimljeno je nekoliko Dragucinih pesama akustično i uživo koje će u idućem periodu biti predstavljene javnosti. Projekat je u okviru programa malih projekata podržalo Ministarstvo omladine i sporta preko resurs Centra za građansko delovanje iz Obrenovca.

Po rečima Dragana Babića: „Iznenađujuće blesavo sjajna plovidba.  Prvo iznenađenje je reakcija ovih mladih ljudi, muzičara, na moje pesme, izgleda da im se dopalo, da razumeju emociju koju nose. Svi su uneli nešto novo, i sam sam čuo pesme kao sveže i drugačije zahvaljujući njima, pored ovoga moga puknutog glasa na koji nikako da se naviknem. Posebno bih istakao doprinos Vlade Lešića, muzičkog producenta čiji sluh i shvatanje muzike je nekako zaokružilo na moje zadovoljstvo zvuk pesama. Onda je tu bila filmska ekipa opet sastavljena od pravih vukova, ljudi koji kreiraju u hodu i na dah, ali sa jasnom vizijom celine i organizacijom. Drago mi je da sam opet uzeo gitaru u ruke.“