VESTI

Pola veka koncertne rock fotografije u Srbiji, otvaranje izložbe 10. decembra

50-godina-rock-fotografije-beograd-featured
Written by Hardwired Crew

50-godina-rock-fotografije-beogradIzložba kojom se obeležava pola veka rok fotografije u Srbiji, biće otvorena u nedelju 10. decembra u galeriji „Prozor“. Izložba „50 godina koncertne rock fotografije u Srbiji“, obuhvata 100 fotografija 25 autora, različitih generacija koji su dali značajan doprinos promovisanju rokenrola i koncertne rok fotografije od 1966. godine (kada su T. Peternek i B. Debeljković priredili prvu izložbu koncertne fotografije Koncert u sto fotografija u Domu omladine u Beogradu) do danas.

Ovi fotografi su vredno beležili nastupe bendova i objavljivali fotografije u muzičkim i omladinskim časopisima širom bivše Jugoslavije, kao i na muzičkim veb portalima, sarađujući sa mnogim muzičkim grupama ili priređujući izložbe.

Autori fotografija su: Tomislav Peternek, Branibor Debeljković, Brian Rasić, Slobodan Purić, Imre Szabó, Goranka Matić, Kamenko Pajić, Zoran Trbović, Vukica Mikača, Zoran R. Vujović, Slobodan Sarić Hemfri, Nebojša Babić, David Vartabedijan, Stanislav Milojković, Anamarija Vartabedijan, Srđan Veljović, Miloš Milojević, Raša Milojević, Milena Anđela Mišić Atanacković, Nemanja Đorđević, Zoran Mojsin, Marko Ristić, Jovana Milovanović, Wood RS, Danko Strahinjić.

Cilj izložbe je okupljanje značajnih fotografa i javna prezentacija dokumentarno-umetničke rok fotografije nastale u proteklih pedeset godina – od analogne do digitalne fotografije kroz isticanje različitosti u izboru i umetničkom izrazu. Uz arhiviranje, dokumentovanje, čuvanje istorijske i umetničke građe, ova izložba ističe i  značaj istorijsko-društvenog i kulturnog konteksta rokenrola.

Na izložbi će se naći fotografije sa svih bitnih muzičkih dešavanja u poslednjih pola veka, a posetioci će fotografije moći da vide u periodu od 10. do 17. decembra u galeriji Pro3or (Koče Popovića 9). Svečano otvaranje izložbe će se desiti 10. decembra u 19 časova.