RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

POGONBGD – „Pogonophobia“ (2017)

pogon-bgd-pogonophobia-2017-featured
Written by Hardwired Crew

POGONBGD
„Pogonophobia“
Punk
(Blok23 Records/Machine 23 Records,2017)

Razlikuju se od većine domaćih bendova koji se kriju iza žanra punk. Nema ni pop panka, ni pank roka, niti bilo kojih drugih „pankova“. Ništa. Čist pank. „Pogonophobia“ ima dosta ozbiljniju produkciju od prethodnog albuma, a zvuk koji guraju je nešto tvrđi nego pre. Osetljiva je promena. 

Pogonbgd – bend koji sam okarakterisao kao (sigurno nisam ni prvi ni poslednji) navijački/blokovski pank. Iako oni nemaju veze sa navijanjem, starije pesme su me podsećale na Grupu JNA, pa odatle. Gledao sam ih samo jednom, kada su nastupali ispred Samostalnih referenata na jednom od njihovih rođendanskih koncerata par godina u nazad i tad su jebeno iskidali iako nisam znao nijednu pesmu.

Od tad sam zavoleo njihov zvuk, razlikuju se od većine domaćih bendova koji se kriju iza žanra punk. Nema ni pop panka, ni pank roka, niti bilo kojih drugih „pankova“. Ništa. Čist pank. „Pogonophobia“ je njihov treći album, nakon „U samoodbrani“ iz 2011. i „Moji heroji“ koji je izašao 2012. godine. Razlog ovako kasne recenzije je jer tek od skoro pišem, ali ovaj album je definitivo zaslužio da se ona ranije odradi.

Neću pominjati svaku pesmu ponaosob, ali evo par reči o onima koje su po mom mišljenju obeležile ovaj album. Sa sigurnošću mogu reći da je najbolja pesma na albumu „Ja biću tu“, dok je u stopu prati pesma „Znak“. Na pesmi „U redu“ gostuje Dragoljub Crnčević Crnke. Ovo je svakako interesantno gostovanje, uzimajući u obzir da jedna bluz legenda gostuje na pank albumu, ali on savršeno uklopio u pesmu i to zaista odlično zvuči. Vredna pomena je i pesma „Vagoni“ koja definitivno ima najbolju svirku. Pesma „Vetrenjače“ je jedina koja mi se nije svidela na albumu. Počev od svirke, pa sve do teksta. Tekst je trebalo da bude kao motivacioni, ali meni je to bilo pomalo odbojno.

E sad, tekstovi su mi se više sviđali na prethodnom albumu. Ovde ima mnogo random tekstova. Nije da volim tematske, ali su na ovom albumu baš šarali. Ima i onih o ljubavi i o blokovima i onih nedefinisanih,… Nije da su mi tekstovi preterano bitni, posebno u ovakvoj vrsti muzike, ali eto, čisto da pomenem kao neko zapažanje.

„Pogonophobia“ ima dosta ozbiljniju produkciju od prethodnog albuma, a zvuk koji guraju je nešto tvrđi nego pre. Osetljiva je promena. Na primer, moja omiljena pesma sa prethodnog albuma je „Jedina“ i kada uporedite nju sa bilo kojom sa ovog albuma, sve će vam biti jasno. Pesme su pevljive, imaju catchy refrene. Volim ovo horsko pevanje u pank muzici i album kao album mi prija, iako odavno nisam u panku. Tako da preslušajte album i što pre palite na njihovu svirku!

Piše Uroš Matović

Spisak pesama:

01.Pogonbgd
02. Ja biću tu
03. Haos je život moj
04. Pustinja
05. Moj svet
06. U redu
07. Vetrenjače
08. Vagoni
09. Sjeban
10. Znak

3

Razlikuju se od većine domaćih bendova koji se kriju iza žanra punk. Nema ni pop panka, ni pank roka, niti bilo kojih drugih „pankova“. Ništa. Čist pank. „Pogonophobia“ ima dosta ozbiljniju produkciju od prethodnog albuma, a zvuk koji guraju je nešto tvrđi nego pre. Osetljiva je promena.